Tabla cu materii

„Patriotul” român

Virgil Rațiu

În fiecare dimineață, eminentul scriitor, romancier mai ales, analist la muchie al societății civile și vieții politice, Stelian Tănase, propune o dezbatere publică. Pe Stelian Tănase politicienii din runda precedentă a guvernării Ponta, pentru ca să scape de el – fiind parlamentar liberal –, l-au „propulsat” în fruntea conducerii TVR, loc în care nu rezistă nici un campion mondial la karate, dacă nu îi lași pe hămesiții producători din Televiziunea Română să-și facă mendrele financiare, îți pierzi capul și ajungi la balamuc – ceea ce s-a și dovedit. Stelian Tănase nu a rezistat pe postul de director general nici șase luni, și-a dat demisia, pentru că acolo nu a reușit să regleze nimic în bine pentru scoaterea Televiziunii din faliment, unde instituția a ajuns datorită managementului fraudulos și partinic! Ziceam că, în fiecare dimineață, fără greș calendaristic, la rubrica sa de pe Deskreport, „Să stăm de vorbă”, publică un fragment, un citat mai lung, mai restrâns dintr-un comentator atent ales, dintr-o opinie a cuiva, jurnalist ori scriitor, artist, gânditor, pe care le supune dezbaterii cititorilor.
Stelian Tănase a ales un citat din gazetăria lui Mihai Eminescu. Iată ce scria poetul, la 21 aprilie 1881 în ziarul „Timpul”, amintind că astăzi, este 15 ianuarie, data nașterii poetului:
„Toate numirile în funcţiuni nu se fac după merit, ci după cum ordonă deputaţii, care, la rândul lor, atârnă de comitetele de politicieni de profesie, formate în fiece centru de judeţ. Aceste comitete îşi împart toate în familie. Ele creează, din banii judeţelor, burse pentru copiii «patrioţilor» trimişi în străinătate să numere pietrele de pe bulevarde, ele decid a se face drumuri judeţene pe unde «patrioţii» au câte un petec de moşie, încât toată munca publică, fie sub forma de contribuţie, fie sub cea de prestaţiune, se scurge, direct ori indirect, în buzunarul unui «patriot»”.
Astăzi, după 138 de ani, acest citat poate fi reprodus pe un bener de 10 m și lipit pe frontispiciul Parlamentului și al Guvernului, pentru transparenței în comunicare și pentru ca să știe tot omul cu ce se ocupă în zilele noastre, nu numai de acum, aleșii noștri propulsați în înalte funcții publice. De atâtea ori societatea românească a votat schimbarea politică a clasei conducătoare în ultimii 30 de ani, încât a rămas aceeași. Și este de neclintit în afaceri curat murdare.
De la guvernarea lui Sorin Grindeanu din 2017, trecând apoi prin capul lui Mihai Tudose, alt prim ministru, acum prin mâinile Vioricăi Dăncilă, Guvernul PSD-ALDE nu reușește să gestioneze treburile gospodărești, administrative, financiare, economice curente ale țării și nației. De doi ani, PSD, în frunte cu Liviu Dragnea și ALDE, în frunte cu Călin Popescu Tăriceanu, tot implementează programul de guvernare din 2016 cu care se laudă că au câștigat alegerile generale, dar de realizat nu se realizează nimic concret, decât declarații de creștere economică și din nou declarații de creștere economică, rezultate care însă nu se reflect și în starea materială a locuitorilor României. Creșterea economică a atins culmi exorbitante, dar în realitate nimeni nu suflă un cuvânt despre faptul că produsele de panificație, de la începutul acestui an, s-au scumpit, la fel, ouăle, la fel legumele și fructele. Vor urma și celelalte, desigur. Vor urma scumpiri la gaz și current electric. Cursul valutar, leul în raport cu euro a luat-o razna, întreprinzătorii privați au început să-și închidă afacerile, pentru că încet încet se resimt efectele prevederile financiare populistre propulsate de PSD anul trecut, iar viața economică reală, industria au intrat pe panta regresivă, cu pârtie deschisă sigur către criza economică ce pândește întreaga Europă. Declarațiile de bunăstare ale prim ministrului Viorica Dăncilă și ale lui Liviu Dragnea sunt pur politice, iar politica, de când e pămîntul, nu a ținut de cald și nici de foame cuiva. Peste tot e jale, în toate domeniile de activitate. În învățământ urmează o altă pleașcă, din nou schimbarea schimbării întregului sistem de educație prin dibacele scântei ale minții pe care le emană Ecaterina Andronescu. (Dar asta este o altă discuție.) Toți se declară mari patrioți, toți sunt speriați de niște fantome paralele care vor capul lui Dragnea, dar pe frontispiciul țării gem gropile din șoselele României, în spitale mor tineri și copii pentru că sistemul este prost gestionat, în grădinițe copiii sunt maltratați. Din închisori ministrul Tudorel Toader a eliberat sute de deținuți închiși pentru delicte grave, de neiertat, iar societatea civilă suportă acum consecințele. Într-un stat în care justiția și poliția sunt nefuncționale, viitorul nu poate fi decât sinistru. Într-un stat în care poliția și justiția sunt instituții care răspund impulsurilor partidului de guvernământ, nu te poți aștepta decât la depopularea acelei țări și la trista resemnare a românilor rămași acasă. Poate că ei vor fi aceea care vor stinge lumina, pentru că la „centralele electrice” nu mai e prezentă nici o copetență.
Acum am ajuns și la cârma afacerilor Uniunii Europene. Și ce? Credeți că un Guvern care se dovedește incompetent în administrația țării sale, în mai multe sectoare de activitate (financiar, economic, în transporturi, învățământ și cultură), va dovedi competență în fruntea Parlamentului European, a Președinției UE? Așa ceva nu este posibil.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5