Pasaje de mai efervescente în Cenaclul Coșbuc

 

Conform tradiției, în ultima joi din lună, de la ora 18, la Casa de Cultură a Sindicatelor, Bistrița, se desfășoară ședințele Cenaclului „George Coșbuc”, coordonate de scriitorul Olimpiu Nușfelean. La sfârșitul lunii mai a.c., au citit din creația lor (proză, poezie, eseu): Nadia Urian, Antonia Chiciudean și Robert Szasz.

Serata a fost deschisă de scriitoarea Nadia Urian, aceasta purtându-ne în confortul trecutului, amintindu-ne de vremurile apuse, unde graiul popular era la el acasă. A citit două povești emoționante, „Moartea lui Corbu” și „Muzicuța”, desprinse din lumea satului. Am fost aduși în pragul lacrimilor și lăsați să ne pierdem în povești pe cale de dispariție, istorisiri pe care le-a adunat din casele cu târnaț, din vorbe spuse cu drag de bătrânii noștri, iar pentru asta nu putem decât să îi mulțumim pentru dedicarea pe care o are pentru istoria românilor, pentru istoria noastră.

Spicuiesc câteva cuvinte referitoare la prozele citite de Nadia Urian: „povești cuceritoare, notă de autenticitate” (Teodora Uilean), „nu sunt sincope” (Ioan Cioba), „foarte bună construcție, utilizarea arhaismelor” (Alexandru Câțcăuan), „autorul nu se poate desprinde de operă” (pr. Iosif Chiciudean), „frumoasă preocupare de a aduce universul satului în centru, relațiile funcționează, textul are dinamism, incipitul textului e brusc și clar” (Olimpiu Nușfelean).

 Nadia Urian e profesor pentru învățământul primar la Școala Gimnazială Cristeștii-Ciceului, comuna Uriu, autoare a opt cărți de proze scurte, fiind publicată în diverse reviste, cu premii frumoase în domeniu.

Antonia Maria Chiciudean ne-a adus în prezent, ne-a cucerit încă de la primul vers pe care l-a rostit. Am ascultat atenți trăirile sale așternute pe hârtie și ne-am deconectat de la propriile gânduri pentru a fi cu adevărat prezenți. Tânăra poetă ne-a introdus într-un altfel de prezent, unul în care sinceritatea triumfă de fiecare dată, unde frica este un impuls necesar, nu o piedică. Ea a lecturat 13 poezii norocoase: „Scrisoare către iubirea răstignită”, „Bijutierul ploii”, „Ascuțitoare de ani”, „Iubesc ceața”, „Stare de spirit” „Frânturi de porțelan”, „Epava cu toporași”, „Schimb de lumină”, „Labirint”, „HaiHui”, „Lumea ca o colivie”, „Altfel de epidemie”, „Păsat de nasturi”.

 Mici sinteze legate de poezia Antoniei: „creativitate, limbaj nuanțat” (Teodora Uilean), „deși le-am mai citit, parcă le aud pentru prima dată” (Pr. Iosif Chiciudean), „modernitatea limbajului, registru interesant, de la dramatic la interogație retorică, duce gândirea foarte departe, are pasaje dezinvolte și ironice, construiește imagini poetice frumoase” (Olimpiu Nușfelean).

Antonia Chiciudean este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Bistrița, membră de 12 ani a Cercului literar de la Palatul Copiilor  Bistrița, deținătoare  a multor premii la concursuri de profil, publicată în antologii și în reviste precum „Mișcarea literară”, „Neuma”.

Apoi am fost treziți față în față cu un posibil viitor prezentat de Robert Szasz, vorbind despre un subiect sensibil și poate inconfortabil pentru societate, tehnologia în exces. Acesta a dat un nou sens substantivului „drujbă”, unul memorabil. Libertatea sa ne-a dat dorința de a încerca, măcar pentru o seară, să facem pași de furnică spre o altfel de lume. A vorbit, în două eseuri „7 ani de social media” și „Spiritul creației”, cu îndrăzneală, despre dorința de a crea, despre nevoia omului de a se exprima într-un mod artistic, nevoie prezentă încă din antichitate. Ne-a reamintit să ne lăsăm purtați de inspirație, să o lăsăm să ne pătrundă în măduva oaselor, să ne scoată din forma creată de propriile prejudecăți.

Legat de eseurile  lui Robert Szasz cei prezenți au remarcat: „creativitatea, nota de îndrăzneală, de personal, erudiția și ironia” (Teodora Uilean), „nerv pozitiv, teme riscante, precum cea a artei”(Ioan Cioba), „acumulări culturale, privire lucidă asupra realității, își orcherstrează bine argumentele, are lejeritate în abordarea tematicilor” (Olimpiu Nușfelean).

Robert Szasz este student în anul I la Universitatea Ecologică București. Are 19 ani și e pasionat, în principiu, de muzică și de literatură. Nu doar ficțiune, ci și articole de opinie pe care le publică de câteva luni în cotidianul „Răsunetul”. E câștigător și el a unor premii frumoase, publicat în antologii literare, în „Răsunetul Cultural” și în revista „Semn”. Robert ne-a amintit să simțim, să creăm din noi pentru alții. Antonia a fost prima care i-a urmat sfatul, delectându-ne cu un microrecital la chitară!

Despre cei care au lecturat și-au exprimat opinia majoritatea dintre cei prezenți,  elevi din Bistrița și Năsăud: Maria Uilean, Daria-Maria Timiș-Varga, Nora Buboly, Amalia Levey, Ana Ciobanu, Magda Ivan, Noemi Sabo,  Nicola Timar, Suto Andreea, profesoarele Teodora Uilean și Ionela Nușfelean, părintele Iosif Chiciudean, juriștii Ioan Someșan și Ștefan Moldovan, scriitorii Ioan Cioba și Olimpiu Nușfelean, președintele Cenaclului, și Alexandru Câțcăuan, gazda evenimentului. Impresii favorabile, recomandări, toate au dat Cenaclului o notă de autenticitate.

Întrebând-o pe colega mea Cristiana Sigmirean ce impresie i-a lăsat Cenaclul, aceasta mi-a spus: „Cenaclul literar a fost experiență deosebită, deoarece am avut ocazia de a întâlni oameni cu aceleași interese și care mi-au oferit sfaturi și motivație pentru a-mi îmbunătăți abilitățile de scriere. În cadrul cenaclului, am avut oportunitatea de-a învăța tehnici și stiluri noi de scriere și am descoperit talentul și creativitatea altor scriitori. De asemenea, participând la discuțiile din cadrul cenaclului, am primit o perspectivă diferită asupra literaturii, ceea ce poate fi un beneficiu pentru mine, fiind o persoană pasionată de acest domeniu. Cenaclul Coșbuc mi-a lăsat o impresie pozitivă, fiind un loc unde s-au puns în valoare creativitatea și talentele literare prin feedback și conversații interactive și constructive.”

La sfârșitul serii, fiecare a pășit pe străzile Bistriței mai împăcat sau, din contră, mai dornic să găsească răspunsuri. Le mulțumim artiștilor și îi încurajăm să continue să crească, la tot  mai mare. Vă așteptăm să ne fiți alături luna viitoare, să ne delectăm împreună cu cele mai proaspete roade ale culturii bistrițene.

 

Ioana Nectaria Bălan

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5