Parohia Mărişelu, gazda cercului preoţesc de pe Valea Şieului

Andrei Iustin Poptean

Recent, a avut loc Cercul preoțesc al preoților de pe Valea Șieului, la parohia Mărișelu. La această întâlnire au participat preoții: Lucian Blaga de la parohia - Domnești, Vântu Teodor de la parohia – Bârla, Aurel Macarie de la parohia - Șieu, Rus Remus de la parohia - Ardan, Lărgean Marin de la parohia – Posmuș Ștefan Pralea de la parohia - Șieuț, Grigore Marga de la parohia – Ruștior, Ciprian Frățilă de la parohia – Sebiș, Marius Avram de la parohia – Monor, și gazda acestei întâlniri, părintele Aurelian Poptean.
Tema propusă a fost omagierea marelui mitropolit Bartolomeu Anania, acum la împlinirea celor 5 ani de la mutarea la Domnul, după îndemnul Sf. Ap. Pavel: ” Aduceți-vă aminte de mai marii voștri cum și-au încheiat viața și le urmați pilda”.
Aşa cum era şi firesc întrunirea a debutat cu slujba Te Deumului de mulţumire, săvârşit de părinţii: Rus Remus, Vântu Teodor şi Blaga Lucian, sub atenta oblăduire a Părintelui Protopop Alexandru Vidican, care a rostit de altfel un cuvânt de învăţătură pentru credincioşii prezenţi în sfânta biserică, dar şi pentru preoţi. In cuvântul său, părintele proptopop a arătat importanţa misiunii preoţeşti şi a slujirii liturgice, precum şi nevoia clerului de a se pregăti continuu. Un preot bine pregătit va aduce lumină în sufletele enoriaşilor şi va împărţi sămânţa ştiinţei cu folos. A făcut apoi o asemănare între preot şi dascăl folosind ca nimeni altul versul comparativ şi expresiv al poetului: „Învăţător tu ai un nume, Ce l-a purtat Mântuitorul”, spre bucuria credincioşilor şi dascălilor prezenţi în sfântul lăcaş.
Cuvântul a fost încheat prin evocarea figurii emblematice a vrednicului Mitropolit Bartolomeu, în persoana căruia s-a oglindit atât sacerdotul desăvârşit, liturghisitorul tainic, precum şi omul de aleasă cultură, poetul şi scriitorul deşteptării unui neam.
A urmat apoi la cuvânt decanul de vârstă a preoţilor de pe Valea Şieului, părintele Avram Marius de la Monor, care a readus pe aripa gândului şi a amintirilor personale, precum o ectenie de iară şi iară, ierarhul ctitor a Mănăstirii Nuşeni, dar şi scriitorul Valeriu Anania, cu scrisul căruia a luat contact încă din anul 1982. Că a fost aşa au depus mărturie slovele scrise de mâna vrednicului arhiereu pe cele două cărţi ce întruchipează romanul „Greul pământului”, despre care părintele Marius vorbea cu o grijă sfântă.
Părintele Aurelian Poptean, gazda acestui eveniment a expus apoi un material pawer point, cu titlul „Bartolomeu, ierarhul şi omul”, în care a prezentat aspecte biografice şi de cultură din viaţa omului şi ierarhului, cât şi momentele triste prilejuite de trecerea în veşnicie. La finalul materialului au fost rulete imagini din trecut, imagini unice, care îl înfăţişau pe mitropolit în Protopopiatul Bistriţa la diverse evenimente liturgice, pastorale sau culturale.
Spre amintirea tuturor mai apoi, a fost rulat interviul realizat în cadrul postului naţional de televiziune, în care marele protagonist , scriitor Valeriu Anania răspundea inegalabilei realizatoare Eugenia Vodă în cadrul emisiunii „Profesioniştii”.
Şi pentru ca totul să capete o notă distinctă, toată această manifestare a fost transmisă în cadrul emisiunii „Actualităţi religioase”, realizată de părintele Protopop Alexandru Vidican la postul de televiziune locală As Tv.
Cuvântul de final a aparţinut gazdei, părintelui Aurelian Poptean, care a mulţumit tuturor celor prezenţi, cler şi popor, cu nădejdea că şi unii şi alţii au devenit mult mai bogaţi sufleteşte şi că îndemnul de a urma pe mai marii noştri păstori în pildă şi cuvânt va aduce rod însutit în veşnicie.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5