Parlamentul European şi Alegerile Europarlamentare 2014 (IV)

Criza financiară începută în 2007 şi criza din zona euro, începută în 2010, au zdruncinat economiile din Uniunea Europeană şi au avut un impact negativ asupra întreprinderilor europene, multe confruntându-se cu falimentul sau fiind obligate să concedieze un număr mare de angajaţi. Faptele au demonstrat că numeroase sisteme şi reglementări financiare nu erau adaptate scopului lor, prin urmare necesitatea unor reforme în domeniul gestionării economiilor naţionale şi a pieţelor financiare a devenit una stringentă.
Momentul a coincis cu dobândirea de către Parlamentul European a noi competenţe, care i-au conferit o poziţie şi un rol important în identificarea şi adoptarea de măsuri de soluţionare a crizei, de relansare economică şi de protejare a cetăţenilor.
Parlamentul European a contribuit la elaborarea legislaţiei, susţinând cu regularitate un sistem financiar aflat în serviciul economiei reale şi o strategie la nivel European, dat fiind faptul că o uniune economică fragmentată era în mod evident neviabilă.

Parlamentul European a optat pentru o coordonare mai strânsă între economiile naţionale şi pentru politici economice care să garanteze creşterea economică, nu doar măsuri de austeritate.

Contribuţia Parlamentului a fost hotărâtoare în elaborarea unor noi norme legislative pentru controlul exceselor în sectorul serviciilor financiare, încercând să îl pună mai degrabă în slujba economiei reale decât în scopul realizării de profituri rapide.

Printre succesele majore se numără plafonarea bonusurilor pentru personalul bancar, o mai bună supraveghere a sectorului financiar, crearea unor sisteme de protecţie a depozitelor bancare care să garanteze cetăţenilor că nu mai reprezintă unica formă de apărare împotriva colapsului bancar.

De asemenea, împreună cu guvernele naţionale, Parlamentul a adoptat măsuri pentru sprijinirea companiilor şi a angajaţilor acestora: alocarea de fonduri din bugetul UE şi alte măsuri destinate să le ofere companiilor europene un avantaj pe pieţele mondiale şi să stimuleze crearea de locuri de muncă, în special pentru tineri. Deputaţii au acţionat pentru asigurarea unui fond de investiţii în valoare de 325 miliarde de euro pentru proiecte de dezvoltare regională, pentru a ajuta Europa să iasă din criză. Aceste proiecte includ formarea tinerilor şi a lucrătorilor disponibilizaţi şi sprijinirea micilor întreprinderi în căutare de noi posibilităţi de afaceri. De asemenea, a fost adoptata legislatia pentru combaterea plăţilor întârziate ale facturilor, prin stabilirea unui termen unic la nivelul Uniunii Europene de 30 de zile pentru efectuarea plăţilor, pentru revizuirea cheltuielilor publice, astfel încât acestea să devină mai ecologice, mai sociale şi mai inovatoare.

Alegerile din mai 2014 vor oferi cetăţenilor europeni şansa de a evalua măsurile adoptate de Parlamentul European pentru a depăşi criza economică şi socială şi de a alege direcţia în care va merge Uniunea Europeană în viitor.

Elena-Maria Bărbos
Manager executiv
Centrul Europe Direct Bistriţa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5