În judeţ,

Părinţii cotizează la învăţământul gratuit

Nici nu a început anul şcolar, elevii nici măcar nu şi-au ocupat locul în bănci, că la una din şcolile Bistriţei, care are ca număr de referinţă toate degetele de la o mână, învăţătoarea clasei a III-a i-a convocat pe părinţi să ridice manualele copiilor. Nu ştim cât de importantă a fost oferirea manualelor pentru copii înainte de începerea anului şcolar, însă ştim că fiecare părinte trebuie să cotizeze cu câte 20 lei pentru că: “s-a pus parchet de către primărie”.

Dacă prin fondurile Consiliului Local s-a pus parchet, de ce mai este nevoie de această sumă? Sau copiii sunt obligaţi să-şi renoveze şi întreţină, prin propriii bani, sala de curs, ceea ce este ilegal. Această sumă este doar o “rată” din bugetul pe care părintele trebuie să-l aloce într-un an şcolar pentru copil: fondul clasei, care ajunge la zeci de lei, gardianul, care de fapt este plătit de Consiliul Local, bani pentru perdele, cuier, concursuri şcolare, protocoale, premii etc. Te întrebi dacă învăţământul şcolar mai este gratuit în România? Sute de mii de lei se strâng anual în şcolile bistriţene din cotizaţiile părinţilor, la fondul şcolii sau al clasei.

Cu toate că ministrul Educaţiei a declarat că strângerea fondului clasei este ilegală, în teritoriu regula funcţionează altfel. Fiecare părinte este obligat de împrejurări, din momentul în care-şi duce copilul la grădiniţă şi până termină Bacalaureatul că buretele, creta, catalogul, perdelele, băncile şi scaunele ori micile atenţii de sărbători pentru “Doamna”, costă. Gândiţi-vă ce face un părinte care are patru sau chiar mai mulţi copii. “Am patru copii la şcoală şi în fiecare an plătesc câteva milioane pentru fonduri, plus alte milioane pentru cărţi, culegeri şi reviste. Nu mă întreabă nimeni dacă vreau să dau, doar mi se cere”, afirmă una din mămicile care au cotizat deja înaintea începerii anului şcolar. Deşi Cristian Adomniţei a avertizat pe profesori şi diriginţi că dacă vor obliga pe părinţi să plătească, vor suporta consecinţele, dascălii susţin că doresc să ajute şcolile şi să le ofere copiilor cele mai bune condiţii. Până una-alta, până vom reuşi să monitorizăm cu adevărat situaţia din teritoriu, părinţii cotizează şi iar cotizează pentru învăţământul de stat gratuit şi obligatoriu. Situaţia se cunoaşte şi la nivelul conducerii şcolilor, însă deocamdată nimeni nu face nimic.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5