Un proiect inedit în peisajul municipiului

PARCĂRILE ECOLOGICE

În str. Arţarilor nr. 40-42 s-a amenajat prima parcare ecologică în municipiu. Primăria continuă amenajările de astfel de parcări şi în alte zone din oraş.

Ce presupune o parcare “ecologică”, care este motivaţia unei astfel de parcări, am aflat din discuţia cu directorul DADP, ing. Ioan Creţiu.

IOAN CREŢIU: Parcarea din str. Arţarilor (pe locul fostei benzinării) este executată cu dale care fac posibilă acoperirea suprafeţei respective preponderent cu gazon: 60% pământ însămânţat cu iarbă şi 40% beton. Aceste dale sunt denumite dale grilă. Iarba va fi tunsă periodic şi parcarea – ca să spun aşa – va arăta ca un covor în “motive” verde şi gri.

Prin amenajarea acestor parcări se urmăreşte o creştere a ponderii spaţiilor verzi şi, nu în ultimul rând, ele vor avea şi o funcţie estetică. Pentru că nu va fi doar o parcare din asfalt… Ideea execuţiei acestor parcări aparţine d-lui primar Ovidiu Creţu.

-Revenind la parcarea din Arţarilor, când va fi utilizabilă?

-Lucrarea a început în 25 august şi s-a finalizat joi, 11 septembrie. Este prima parcare ecologică din oraş, cuprinde o suprafaţă de 620 mp şi dispune de 31 locuri de parcare. Deşi lucrarea s-a încheiat, va fi utilizabilă după circa o săptămână, încât iarba să iasă la suprafaţă.

-Ce se întâmplă în continuare, care este pasul următor?

-Programul de execuţie a parcărilor de acest fel continuă, astfel că DADP – sectorul drumuri-parcări – are deja în lucru următoarea parcare în str. Dragoş Vodă, Bloc 4 – cu un număr de 5 locuri de parcare, după care în imediata apropiere vor fi amenajate alte 3 situate tot în Dragoş Vodă – Bloc G3 şi Bloc 2, iar apoi în B-dul Independenţei Bloc 62. Acestea totalizează 53 locuri de parcare auto.

-Care e situaţia în str. 1 Decembrie (zona BRD, UPC)?

-Era propusă şi aici o parcare ecologică cu un număr de 26 locuri de parcare, aceasta fiind o zonă foarte deficitară în privinţa spaţiilor de parcare. Nu se mai poate executa, deoarece asociaţia de locatari nu a dat acordul, lucru obligatoriu prevăzut prin certificatul de urbanism.

-S-a vorbit de un program de parcări ecologice în Bistriţa…

-Programul se va desfăşura pe etape, în funcţie de fondurile ce vor fi alocate şi zonele unde există posibilităţi tehnice de amanejare.

-Văd că nu este în discuţie niciun spaţiu ocupat în prezent cu garaje, evident pe domeniul public.

S-a renunţat la înlocuirea acestor garaje de pe domeniul public cu parcări ecologice?

-Nu s-a renunţat la această decizie, mai ales că este hotărâre a Consiliului Local. Deja s-a început cu demolarea din str. Colibiţei, circa 30 la număr. Acestea sunt amplasate pe o fostă parcare, prevăzută cu asfalt. Cum vom proceda? După dezafectarea spaţiului vor rezulta locuri de parcare cu suprafaţa asfaltată, iar unde garajele sunt ampalsate pe pământ se vor monta dalele grilă.

-Care este câştigul?

-Tot la două garaje se câştigă un loc de parcare. Lucrarea DADP este corelată cu măsurile luate de Direcţia de Administrare Fond Imobiliar a primăriei, care a închiriat terenurile pentru amplasare de garaje pe perioadă determinată.

-Deci, cam acesta este programul la orizontul 2008.

-Da, pentru că timpul nu mai e aşa de lung, dar în preocupare este continuarea amenajării acestor parcări ecologice pe etape, cum spuneam. Aşa că, în 2009 şi în perspectivă, parcările ecologice se vor extinde.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5