Palatul Culturii devine casă pentru Biblioteca Judeţeană. Între timp, cititorii sunt aşteptaţi la Filiala "Andrei Mureşanu"

Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud începe un proces complex de mutare a documentelor de bibliotecă din actualul sediu, situat în Bistriţa, Str. Gării, Nr. 2, la noul sediu atribuit, situat în Bistriţa, Str. Odobescu, Nr. 11.
„Biblioteca Judeţeană trebuie să se mute în acel spaţiu, care arată foarte bine. Am făcut împreună cu secretarul judeţului o vizită în acel spaţiu, am făcut o vizită şi la Bibliotecă. Sper ca în timp util, cu aproximaţie până la sfârşitul anului, să putem muta Biblioteca Judeţeană”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, cu ceva timp în urmă. Şi s-a ţinut de cuvânt.
Lunar, chiria plătită pentru actualul spaţiu a fost de peste 2500 euro, la care se adaugă cheltuielile de funcţionare. Între timp, clăirea care a găzduit pe vremuri BNR a fost „întreţinută” în gol.
Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud îşi suspendă temporar activitatea, începând de azi, toate serviciile de bibliotecă (împrumut carte, consultare documente, împrumut interbibliotecar, acces internet etc.), urmând să le reactiveze în noul sediu, la o dată ce o va menţiona la momentul oportun.
“Cărţile împrumutate de către cititori se vor restitui la noul sediu, termenul de restituire considerându-se prelungit până la data deschiderii acestuia. Cititorii pot apela pentru serviciile specifice la Filiala "Andrei Mureşanu", cu sediul pe Str. Andrei Mureşanu, Nr. 33, fosta Casă Memorială "Andrei Mureşanu"” transmite directorul Marcel Seserman
Clădirea de pe strada Alexandru Odobescu, cu o “istorie romanţată” şi diverse funcţionalităţi, a fost ridicată în 1884, prin proiectul arhitectului Carl Schobll, fiind, pe rând, reşedinţa medicului Cristof Reinl al Garnizoanei, reşedinţă a prinţului Carol al II-lea, viitorul rege al României, sediul Băncii Maghiare, iar din 1947, imobilul a fost sediul Băncii Naţională a României. Acest veritabil “Palat al Culturii”, în valoare de peste 3 milioane lei, a fost realizat exclusiv din bugetul Consiliului Judeţean. Lucrările de reabilitare, consolidare şi reparaţii ale imobilului, cât şi cele la instalaţii termice, electrice şi sanitare au fost realizate de SC EURAS SRL Satu Mare. După inaugurare imobilul a fost dat în custodia Complexului Muzeal Judeţean, managerul Alexandru Gavrilaş urmând să se ocupe de gestionarea tuturor evenimentelor ce vor avea loc aici. Deocamdată, sălile găzduiesc luctările unor artişti plastici şi fotografi din judeţul nostru, cu rezonanţă internaţională. Acum acesta va fi casa cărţilor…

Comentarii

11/12/12 14:48
Vizitator

Provizoratul sau solutia de compromis au fost intotdeauna o frana in calea progresului. De data aceasta, Biblioteca Judeteana este pe punctul de a "beneficia" de un astfel de tratament. Astfel, cladirea fostei banci nationale, care a fost restaurata recent in scopul de a deveni un muzeu de arta a fost repartizata pentru mutarea bibliotecii judetene desi spatiul este insuficient pentru toate functionalitatile unei biblioteci publice. Dar chelnerul, devenit vremelnic presedinte de consiliu judetean, considera ca o biblioteca este o magazie de carti si poate fi mutata oriunde si oricand. Cel putin daca inainte de reabilitarea cladirii se cunostea destinatia, mai puteau fi facute anumite adaptari pentru marirea functionalitatii si chiar a spatiului (eventual prin mansardarea podului). Dar asa, incaperi gandite ca spatii expozitionale vor deveni depozite de carti. Ca sa nu mai vorbim de necesitatea unor sali de lectura si chiar de o aula. Iata de ce a trata o problema atat de importanta cu superficialitate este daunator. Daca tot nu se doreste construirea unui sediu nou cu destinatie de biblioteca publica, atunci mai bine sa se mai astepte mutarea parchetului in noua cladire din parc, iar cladirea vechiului tribunal sa fie destinata Bibliotecii Judetene, astfel incat odata cu reabilitarea acesteia sa se faca si adaptarea la noua functiune. Avantajul ar fi ca aceasta cladire este mai mare si in plus dispune si de o curte interioara, care prin acoperirea cu o cupola de sticla ar putea fi transformata in atrium dupa modelul Bibliotecii Nationale din Bucuresti. In plus cladirea este situata in Piata Centrala pe asa- numita Axa Artelor.

12/12/12 14:46
Vizitator

Nu-i destul ca spatiul destinat unei biblioteci publice sa arate foarte. In primul rand trebuie sa fie suficient si mai ales functional. Mereu s-a invocat faptul ca imobilul de pe Odobescu ,11 nu dispune de suficient spatiu ca sa preia toate functiunile Bibliotecii Judetene. De aceea ideia amenajarii unei mansarde in podul cladirii ar crea un spatiu suplimentar unde ar putea fi organizate sali de calculatoare, sali de lectura si chiar o sala de conferinte, ramanand mai mult spatiu pentru depozitele de carti si periodice la celelalte nivele ale bibliotecii. Operatia de mansardare nu este chiar atat de costisitoare si ar putea fi executata destul de repede, chiar inainte de mutarea bibliotecii in cladirea respectiva. Mai mult mansardarea nu schimba infatisarea exterioara a cladirii, iluminatul natural fiind posibil de realizat prin amplasarea in acoperis a catorva ferestre de tip "Velux".

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5