Pădurile comunei Tiha Bârgăului, administrate din această lună de un ocol silvic propriu

Începând cu 1 octombrie a fost înfiinţat Ocolul Silvic Tiha Bârgăului, condus de ing. Ovidiu Miron, care va administra pădurile comunei ce se întind pe o suprafaţă de aproximativ 9000 hectare. Şi în acest an, autorităţile locale au încercat să soluţioneze problema lemnului de foc pentru populaţie, asta în condiţiile în care 70% din suprafaţă este ocupată de răşinoase şi doar 30% cu specii de foioase. „Posibilitatea comunei este undeva de 24.000 metri cubi, în total. Toată lumea vrea lemn de foioase, în special fag, dar posibilitatea noastră este undeva de aproximativ 7000 mc. Pe raza comunei sunt circa 2500 de gospodării şi încercăm să le dăm 3 mc. Lemnul este exploatat de noi şi-l predăm populaţiei de la drum auto, costurile ajungând undeva la 140-150 lei/mc. Încercăm să amenajăm la Mureşenii Bârgăului un depozit pentru lemnul de foc, unde să aducem şi răşinoase, astfel încât să dăm câte 3 mc de fag şi tot atât de răşinoase pentru fiecare gospodărie. Partizile de exploatare sunt în jurul Mureşeniului şi a Tureacului, pentru fag, iar la Piatra Fântânele spre Leşu avem pentru foioase. Nu putem trimite un om să meargă să ia 3 mc de aici şi încă 3 mc de la o distanţă de 30 km. De asta vrem să le aducem toate într-un singur loc", a explicat primarul Vasile Şut.

Primarul Şut a menţionat că o problemă este şi cu firmele de exploatare forestieră, pentru că majoritatea au propriile partizi şi nu doresc să presteze servicii şi pentru primării sau ocoale silvice.

Comentarii

24/10/18 15:09
simion hogiu

Este foarte clar ca lipsa lemnului de foc pentru populatie,constituie o problema majora pentru primariile din Valea Bargaului.In viitorii ani ,va fi si mai dificil ! Propun o alternativa si anume ,intruducerea gazului metan ,incepand din comuna Livezile si pana in Muresenii Bargauluiu,inclusiv Bistrita Bargaului ! Aceasta ar fi singura posibilitate,de a rezolva problema incalzitului pentru cetatenii de pa Valea Bargaului! Gaz este destul in Romania,trebuie doar vointa politica si unitate ,lucru care ar trebui discutat la modul cel mai serios si urgentat acest proiect de extinderea retelei de gaz pe Valea bargaului !

24/10/18 15:11
simion hogiu

PROBLEMA SALVATOARE ESTE EXTINDEREA RETELEI DE GAZ ,IN TOATA VALEA BARGAULUI SI ASTA IN REGIM DE URGENTA !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5