Oraşul verde, văzut prin ochii studenţilor

Trei grupe de studenţi ai Universităţii „Babeş Bolyai”, de la Facultatea de Studii Europene, au expus în sala mare de la Primăria municipiului Bistriţa, în cadrul unui proiect de practică, câte un top al celor mai frumoase grădini şi balcoane cu flori din Bistriţa. În timpul în care au strâns acest material au popularizat în rândul bistriţenilor faptul că, în urma unei hotărâri a Consiliului Local Bistriţa (H.C.L. nr. 96/24.06.2010), se desfăşoară concursul „Bistriţa – oraş verde, Bistriţa – oraş curat”. Astfel că au fost concetăţeni care, în urma discuţiilor cu studenţii, şi-au exprimat dorinţa de a se înscrie la acest concurs dotat cu premii.

Aprecierile studenţilor în elaborarea topurilor s-au bazat pe cerinţele pe care hotărârea consiliului local le statuează în privinţa concursului „Bistriţa – oraş verde, Bistriţa – oraş curat”, care se va încheia în luna septembrie. Rezultatul efectiv a ceea ce au făcut ei a surprins prin meticulozitate şi creativitate. Una dintre grupe a editat chiar şi o broşură, mergând până la a explica, în cazul fiecărei grădini sau balcon din topul pe care l-a făcut, timpul de care proprietarul a avut nevoie pentru crearea grădinii, cost/an şi timpul alocat săptămânal pentru îngrijirea ei. În aceeaşi ordine de idei, una dintre grupe a prezentat şi câteva exemple din alte oraşe ale României, date de studenţi care nu domiciliază în judeţul nostru.

La expunerile studenţilor, din partea consiliului local au participat Pavel Aurora şi Seica Mărioara, precum şi secretarul municipiului - Floare Gaftone, directorul Direcţiei Administraţie Publică, Juridic - Cecilia Bucur-Pungovschi, directorul Direcţiei Integrare Europeană – Liliana Coceşiu, şeful Serviciului Agricol, Cadastru şi Evidenţa Proprietăţii – Elena Prisecaru, şeful Serviciului Monumente Istorice – Sever Moldovan, şeful Serviciului Întreţinere Spaţii Verzi din cadrul Direcţiei de Servicii Publice – Liana Popescu. Tinerii au fost felicitaţi pentru abordarea aproape profesionistă a temei de practică, inclusiv pentru faptul că astfel au atras bistriţeni în acest concurs. Li s-a recomandat mai multă încredere în forţele proprii (Pavel Aurora), dar modul în care ei au dus la bun sfârşit acest proiect de practică a pus premisele unei implicări a consiliului local în extinderea campaniei şi în cartierele componente (Seica Mărioara). De altfel, şeful Serviciului Agricol, Cadastru şi Evidenţa Proprietăţii – Elena Prisecaru, ca specialist care a urmărit îndeaproape acest gen de competiţie în ultimii ani, a subliniat că există, în cartierele componente, grădini chiar mai frumoase decât în municipiu.

Reamintim că scopul acestui concurs este îmbunătăţirea aspectului urbanistic şi mărirea interesului cetăţenilor pentru întreţinerea spaţiilor de locuit şi a împrejurimilor acestora. Concursul se desfăşoară în perioada iulie – septembrie, persoanele fizice din municipiul Bistriţa putându-se înscrie până la data de 31 august, la Biroul de Relaţii Publice din cadrul Primăriei municipiului Bistriţa.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5