Opt exemplare de urs recoltate în acest an, din cele peste 900 numărate în Bistrița-Năsăud!

La nivelul județului, până la data de 15 noiembrie au fost recoltate 8 exemplare de urs din cele 9 autorizate în anul 2023, potrivit directorului executiv Sever Roman de la Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud.

La evaluările de primăvară a efectivelor de speciile protejate, pe raza județului au fost numărați 906 urși, 279 lupi, 95 râși și 406 pisici sălbătice, în creștere față de anii anteriori.

Altfel, în aceeași perioadă au fost constituite 94 de comisii pentru constatarea pagubelor/ daunelor, evaluarea acestora şi stabilirea răspunderii civile conform HG nr. 3/ 2023, dintre care 81 produse de urs și 13 de lup, la culturi agricole, animale domestice, autovehicule, dar și la la integritatea fizică a unei persoane. Au fost date 87 decizii de despăgubire, cu o valoare totală de 432.310,02 lei, suma plătită până la finele lunii noiembrie fiind de 160.754,81 lei.

În acest an, au fost emise autorizații conform Ordinului  nr.410/2008 pentru recoltarea/capturarea şi/sau achiziționarea şi/sau comercializarea, în stare vie, proaspătă sau semiprelucrată, de plante şi animale sălbatice din flora şi fauna sălbatică, precum şi a florilor de mină, a fosilelor de plante şi a fosilelor de animale vertebrate şi nevertebrate de către persoane fizice şi juridice. Potrivit directorului executive al APM BN, au fost date 28 de autorizații pentru floră, una pentru floră + melci, trei pentru melci, 42 la faună -  specii de interes cinegetic la care vânătoarea este permisă, 9 la faună - specii strict protejate și una la cocoș de munte.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5