Onor la „Drapelul Naţional”, onor României!

O zi cu profunde reverberaţii patriotice în conştiinţa poporului nostru, când, la 26 iunie, în fiecare an, sărbătorim „Ziua Drapelului Naţional”, simbolul sfânt şi de identificare al unei naţiuni.
Într-o organizare de excepţie, Instituţia Prefectului judeţului Bistriţa-Năsăud, având ca parteneri Consiliul Judeţean B-N, Primăria municipiului Bistriţa şi Garnizoana Bistriţa au organizat un emoţionant şi semnificativ ceremonial militar şi religios dedicat Zilei Drapelului Naţional, la care au participat oficialităţile judeţului şi municipiului, şefii instituţiilor descentralizate şi din M.A.I., reprezentanţii C.M.R.R., directori de instituţii, pensionari, copii, veterani de război, un numeros public şi mass-media.
Deosebitul şi sensibilul ceremonial a debutat cu oficierea slujbei de sfinţire a Drapelului Naţional al României, la Biserica Protopopiatului, în prezenţa oficialităţilor şi a Gărzii de Onoare de la Brigada 81 Mecanizată, unde soborul de preoţi, împreună cu preotul militar au săvârşit sfinţirea efectivă a Drapelului Naţional, prefectul Ioan Ţintean a rostit o binecuvântare pentru drapel şi România.
Începând cu ora 11.00, în Piaţa Centrală din Bistriţa, la statuia poetului Andrei Mureşanu, autorul versurilor Imnului Naţional, s-a desfăşurat un impecabil şi emoţionant ceremonial militar prin acordarea onorului militar oficialităţilor, respectiv, prefectului Ioan Ţintean şi col. Ovidiu Liviu Uifăleanu, cdt. Brigăzii 81 Mecanizată, care au salutat „Drapelul de Luptă”.
În alocuţiunea primarului Bistriţei, ing. Ovidiu Creţu, s-a scos în relief semnificaţia, importanţa şi valoarea Drapelului Naţional pentru poporul român şi România, el reprezentând un simbol de nepreţuit pentru o naţiune.
Prefectul judeţului, ec. Ioan Ţintean, a punctat, cu argumente, semnificaţia deosebită a Zilei Drapelului Naţional şi, conform obiceiului, a invitat doi elevi olimpici să-şi exprime sentimentele faţă de Drapelul României.
Cunoscutul şi apreciatul olimpic, elevul Rareş Buhai a rostit un emoţionant mesaj la adresa Drapelului Naţional, precizând că iubeşte drapelul, Bistriţa şi România.
Cu emoţii fireşti a fost desfăşurată primirea Drapelului Naţional al României, care a primit binecuvântarea soborului de preoţi, urmat de sărutul Drapelului de către demnitarii judeţului şi a municipiului.
Înălţarea pe catarg a drapelului s-a făcut în acordurile Imnului Naţional al României – „Deşteaptă-te, române” de Andrei Mureşanu.
Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea impecabilă a Gărzii de Onoare şi salutul profesionistei Muzici Militare.
O zi de mare trăire şi simţire românească, cu mare onor pentru Drapelul Naţional.

Comentarii

26/06/14 14:50
emil

Dupa nebunia mutarii statuilor, la Bistrita istoria este falsificata dupa cum vrea muschii unui primar incult. In primul rand, mutarea statuii lui Cuza de la IJP, in Piata Unirii a fost cea mai mare ineptie deoarece numele pietei nu are nimic de-a face cu mica unire, creind confuzie si deturnand astfel semnificatia numelui pietei. Dupa cum se stie, denumirea de Piata Unirii aminteste de faptul ca la Marea Unire din 1918 reprezentantii Bistritei au plecat din fata bisericii romanesti achizitionata de romanii din oras inca din 1895. Aici, participantii la Unirea din 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia au primit credenţialul, adică mesajul de unire cu ţara, dupa ce acesta a fost sfintit in biserica romaneasca. Prin urmare Piata Unirii nici o legatura cu mica unire si cu bustul lui Cuza. Pe de alta parte, Piata Centrala care si asa este prea incarcata cu simboluri, mai gazduieste si catargul cu Drapelul National . De aceea, ar fi cazul ca cel putin Drapelul National “care este unul dintre reperele naţionale care ne definesc şi ne oferă unicitate în lume” sa fie mutat in Piata Unirii, in locul bustului lui Cuza, care trebuie mutat inapoi la IJP, acolo unde-i este locul. Astfel Piata Unirii ar gazdui Drapelul Tricolor sub care s-a infaptuit Marea Unire restabilind macar simbolic adevarul istoric legat numele pietei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5