Omul de radio Gelu Furdui este luşcan, după mamă

Etnologul, muzicologul, dirijorul și omul de radio Gelu Furdui se mândrește cu originea sa năsăudeană, fiind pe aceeași treaptă cu mari cărturari ai urbei cu activități de excepție pe tărâmul culturii naționale, oameni care promovează valorile adevărate aplicând criteriul autenticității și exigenței profesionale.

Ca redactor muzical la radio Cluj, a dezvelit filmul nealterat al spiritualitații autohtone. A scos în evidență oameni din Țara Năsăudului și valorile lor. S-a împrietenit cu rapsozi populari ce doineau sau cântau din frunză și fluier.

S-a rostogolit alături de ei în obârșiile satului năsăudean în slujba frumosului și a binelui comun. De aici s-au lansat multe formații corale țărănești, printre care și corul din Lușca, laureat al primului festival al formațiilor artistice de amatori din 1953.

Lușcanii iubesc muzica și au plăcerea ca printre cetățenii de onoare să fie și consăteanul lor, fiul dăscăliței Măriuţa Pop, din familia lui Georgeoi,o familie cu prestanță în sat ,cu 7 copii, crescuți în spiritul moralei creștine, a cinstei și omeniei. Aici, între lușcani, și-a petrecut Gelu vacanțele, alături de surorile mai mari, Otilia și Dora. Cazarea era în casa bunicilor, în grija unchiului Ion și mătușa Rodovica.

De aici sărea prilazul la mătușa Ravecă, unde era așteptat de verișorii Ion, Ica, Gică, Măriuca cu care încinge jocuri cu alți copii din sat, mergând cu toții în vizită la unchiul Anchidim, acasă fiind doar soția dânsului și fiul George deoarece unchiul nu s-a mai întors de pe front. Încheia ziua pe altă zăhată la unchiul său, Alexandru, și mătușa Aurică, unde serveau turtă dulce și fructe fel de fel. Frumoase amintiri de pe malul stâng al Someșului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5