Ocniţa – Les Bois (Elveţia) - 32 de ani de prietenie rodnică!

Florentin Archiudean

          Ocniţa a fost în săptămâna Sfintelor Paști locul în care Prietenia și-a arătat roadele adunate în ani rodnici si darnici întru ale lucrului bine făcut! Timp de 4 zile, Ansamblul folcloric ’’Cununa grâului’’ și locuitorii Ocniței au fost gazdele unei delegații din comuna Les Bois, Elveţia, cu ocazia sărbătoririi a 32 de ani de prietenie între cele două localități! Ceea ce am trăit cu toții, gazde și oaspeți, nu se poate descrie în cuvinte! Ospitalitatea familiilor care au primit oaspeți fiind una specială, prietenii noștri elvețieni au plecat acasă doar cu trupul, sufletele și reverberația lor sublimă, reconfortantă, lăsându-le pe ulițele satului nostru, în căminul cultural, în biserică, dar mai ales în toate inimile copiilor din Ansamblu și ale tuturor ocnenilor! Mulțumesc cu dragoste părintească tuturor celor implicați în această...aplicație complexă, grea, dar neasemuit de frumoasă! Așadar, vă mulţumesc tuturor "les familles d'accueil" (adică familiilor primitoare, gazdelor) pentru primire, pentru dragostea revărsată din plin, pentru efortul vostru fără de limite! Aşadar, MULŢUMIRI familiilor Monica și Cristian Florea, Tatiana și Alexandru Bugnariu, Iuliana și Viorel Coman, Alexandra și Silviu Marcel Costin ( preotul nostru deosebit), Emilia și Nuțu Coman, Ionela și Daniel Virag! Un gând de recunostință în plus din partea mea şi a Corneliei pentru familiile Cheța și Emil Cătinean, Mariana și Florin Cătinean, Iulia și Alexandru Coman pentru dăruire şi implicare! Mulţumiri speciale doamnelor Adriana Cătinean şi Camelia Ardelean.

         Oaspeții noștri au vizitat frumoasa școală din Ocnița, moderna  unitate medico-socială din Teaca al cărei director, doamna Emiliana Cristina Darabonț, ne-a primit cu multă căldură, casele de tip familial din Teaca, acolo unde tinerii ne-au primit cu poezii frumoase, dar și alte obiective din localitate!  Apoi biserica străveche și casa muzeu etnografic din Budurleni ne-au așteptat cu frumusețea lor impresionantă! La Bistrița, Palatul Culturii ne-a așteptat cu frumusețea sa specială, iar maestrul Anghel Urs ne-a delectat cu o...repetiție în direct a renumitei sale orchestre de la Palat! Muzeul Județean – mare realizare a autorităților bistrițene- ne-a impresionat cu fiecare colțișor pe care l-am vizitat cu pioșenie!  Cireașa a fost pusă pe acest tort de ciocolată...elvețiană de către Ansamblul folcloric ’’Cununa grâului’’ care a oferit oaspeților un spectacool folcloric de înaltă ținută artistică în minunatul cămin cultural al Ocniței. Cu această ocazie, Primăria comunei Teaca a acordat Titlul de CETĂȚEAN DE ONOARE soților Monique Hubleur și Daniel Hubleur oamenii care au dus pe umeri toată această dulce povară a celor 32 de ani de prietenie și întrajutorare! Mulțumim domnului primar Damian Iustian Muntean, viceprimarului Florin Oltean și Consiliului local Teaca pentru răspunsul minunat dat solicitării locuitorilor Ocniței.

                Multe lucruri minunate s-au făcut la Ocnița și la Teaca în acești 32 de ani de prietenie rodnică, continuă! Însă cel mai frumos lucru, de remarcat și de apreciat cred eu că este această prietenie la sânul căreia au aflat sprijin și bucurie sutele de copii ai școlii gimnaziale Ocnița între care și cei peste 140 de copii artiști, crescuți la Cununa Grâului’’Cununa grâului’’ în ultimii 11 ani, cei mai mulți din sat, dar și din Archiud, Teaca sau chiar din Milaș!

                Mulțumind prietenilor noștri din Les Bois îmi exprin speranța că prietenia aceasta va fi în continuare un simbol al păcii, al bucuriei, al solidarității umane, al unei vieți normale, în care să trăim bucurându-ne cu toții, copii, tineri, maturi, părinți, bunici și străbunici!

                Mulțumim ziarului Răsunetul pentru prietenie, pentru sprijin și încurajare și îi urăm încă 100 de ani de slovă scrisă în noua locație în care s-a mutat de curând!

 

 

Comentarii

28/04/22 09:32
Rus Augustin

Parcă se adeverește zicala anticilor ... „Dacă înlături prietenia, ce plăcere mai poate avea viața !”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5