Obiceiurile din Ilva Mare, la Muzeul Satului şi pe scenele capitalei

    După turneul de succes din capitala Franței, Ansamblul de tradiții și obiceiuri strămoșești „Cununița” din Ilva Mare a prezentat publicului bucureștean frumusețea obiceiurilor și tradițiilor din zona Bistriței și Năsăudului.

În zilele de 14 și 15 decembrie 2019, tinerii ilveni au prezentat în Centrul vechi și apoi la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” din București în cadrul Festivalului Național de datini și obiceiuri de Crăciun și Anul nou „Am venit să colindăm, florile dalbe”, obiceiul colindului cu Belciugarii sau jocul caprelor, obicei care a încântat sutele de spectatori prezenți într-o zi minunată ca de primăvară, dar și pe numeroșii jurnaliști prezenți și reporteri ai multor televiziuni.

    În prima zi, cu sprijinul domnului senator de Bistrița-Năsăud, domnul Ioan Simionca, am fost primiți la Parlamentul României, unde însoțiți de către domnul senator și îndrumați de ghidul oficial al Parlamentului României, ne-am minunat de splendida realizare sută la sută românească (de la proiect, constructori, materiale, utilaje etc.toate de sorginte românească).După-masă am avut câteva reprezentații în Centrul vechi al capitalei unde sutele de bucureșteni au fost încântați de tradițiile și obiceiurile din zona noastră.

A doua zi festivalul de la Muzeul Satului, unde noi ilvenii am reprezentat Ardealul, alături de formațiile din Vișeu de Sus (Maramureș), Tudora (Moldova), Gura Teghii (Buzău), Luncavița (Tulcea), Domnești (Ilfov) a început cu o paradă a obiceiurilor de Crăciun şi Anul Nou prin zona Herăstrău, Arcul de Triumf, Kisseleff, Muzeul Satului. Au urmat apoi  reprezentările  pe scena în aer liber din incinta muzeului  după care noi bistriţenii ne-am deplasat la Casa Şanţ, unde am realizat filmări pentru mai multe televiziuni. Au fost momente de entuziasm din partea spectatorilor dar şi de bucurie pentru noi că am fost un bun mesager  al tradiţilor şi folclorului autentic românesc, mai ales astăzi când suntem invadaţi tot mai mult cu sărbători şi obiceiuri aduse de peste mări şi ţări...

    Mulţumim şi pe această cale domnului senator Simionca ,care în cele două zile petrecute la Bucureşti a fost alături de noi, ne-a încurajat şi ne-a susţinut permanent.

         Prof. Pavel Berengea

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5