OARE COMUNISMUL A FĂCUT „OAMENI”?

Alexandru Dărăban

La 30 de ani de la căderea comunismului mulți dintre români cred că regimul de dinainte de 1989 a făcut mai mult bine țării. Probabil, de asta, sunt foarte supărați pe perioada care a urmat după 1990. Cei mai mulți dintre ei nu au reușit să se adapteze noilor condiții. Au ieșit dintr-un sistem care controla absolut toate aspectele vieții, dar care oferea un iluzoriu confort, cel puțin în ceea ce privește locul de muncă, eventual locuința, școlarizarea, spitalul.
Curios, în chip paradoxal, nu foștii nomenclaturiști, nu foștii securiști sunt cei care dau tonul lamentațiilor nostalgice. Mulți dintre ei au prosperat după 1989, au intrat în afaceri, au dat „lovituri“ ce le-au asigurat câștiguri grase: n-au, realmente, nici un motiv să ducă dorul epocii „socialismului multilateral dezvoltat“. Cei care consideră că înainte era mai bine acceptau de bună voie să fie umiliți, se complăceau în postura de cerșetori cărora li se aruncau niște fărâmituri. Acest teribil proces de alienare explică multe și bună parte din realitățile politice de astăzi.
Unii consideră că în materie de disciplină, respect și cultul muncii, regimul a fost „obiectiv”. Mulți consideră că acum vedem tineri care nu se mai tem de nimeni, de părinți, de profesori, de poliție și nici de Dumnezeu.
Dar ce m-a mirat cel mai mult când am auzit pe un slujitor ortodox cuprins de nostalgia regimului trecut. Mi-a povestit despre pelerinajele pe care le făcea cu enoriașii din parohie la Mănăstirea Prislop, unde își duce somnul de veci unul dintre „sfinții încă nenumiți” ai neamului românesc, părintele Arsenie Boca. Fapt pentru care l-am felicitat. Nu știu cum se face că am ajuns la discuția despre ororile comunismului, victimă fiindu-i chiar părintele Arsenie Boca. Ceea m-a mirat cel mai mult, pur și simplu am rămas fără replică pentru un moment, când a mărturisit, cu seninătate, că pe el „comunismul l-a făcut om”.
Până la urmă, nu m-am putut abține, replicându-i: „Din părintele Arsenie Boca ce au făcut?”.
Concluzia: o las la aprecierea dumnevoastră.

PS
S-ar putea să fiu, iarăși, acuzat, că dau în Biserică. Lozinca aceasta o știm din regimul trecut, că dacă aveai o părere diferită, „dădeai în partid”.

Comentarii

11/05/20 16:19
Maxim Morariu

Un text care ar trebui să ne pună pe gânduri... Mulţumim, domnule Alexandru Dărăban!

20/05/20 11:22
cititor de Bistrita

Stimate domn , bine atzi zis aici... dar sa stiti ca nu numai la romani nu tine politica religioasa, crestina sau ma rog... de care fel ar fi ea... ci si ne place noua si ba, cea mai buna " democratie " este ... DICTATURA , apoi ori de cea, ori de hais ...
LA CE A FOST ...CEI DIN OPOZITIE-I ZIC " CIUMA ROSIE " ... IAR CEILALTI ii zic " ciuma neagra , sau cu.furie " ... EGAL , ptr ca tot o CIUMA ESTE !
ASA ESTE, ANUME CA PE VREMEA " DINASTIEI CEAU..." N-A FOST BINE DELOC, dar in orice caz ca astazi in acest capitalism foarte salbatic in care am ajuns, da, a fost mult mai bine !
Nu sunt nostalgic si n-am fost nomenclaturist, dar pe acea vreme am facut scoala si facultate gratis ( SAU MA ROG LA NISTE COSTURI EXTREM DE MICI ) , PE VREMEA AIA imediat BOB-ul ( Biroul Org de Partid ...PCR...) cum am terminat facultatea , fortzat si am vrut io si ba ... mi-a si dat o repartitie cu un loc de munca, este drept, nu nunde mi-a palcut mie si unde as fi vrut, DAR AM AVUT PAINEA DE TOATE ZILELE ASIGURATA si la fel sunteti toti cei care comentati astazi ...fostul regim .
Astazi, toti copiii sunt impinsi sa faca faculati pe bani grei, la " pune x-ul " ... ies de pe bancile scolilor fara sa stie face ceva util, fara sa aiba o calificare certa, fara sa aiba o perspectiva a unui loc de munca ... ASTA SA DAU NUMAI CEL MAI SIMPLU EXEMPLU , al faptului ... CAT DE BINE O DUCEM NOI ASTAZI , cand in disperare guvernele noastre organizeaza " convoaie de trenuri, vapoare si avioane " intregi sa exporte fortza de munca altor state GRATIS , din care ROMANIA sa nu castiga absolut NIMIC !
DUPA REVOLUTIE AU AJUNS LA PUTERE CLICI CARE NE-AU DEMOLAT ABSOLUT TOTUL FACUT DE REGIMUL CEAUSESCU, AU " PRIVATIZAT " ( FURAT MAI BINE ZIS ) TOTUL... SI AM AJUNS CA AZI-MAINE ROMANIA SA NU MAI EXISTE, FIIND CUMPARATA DE-A-NTREGUL DE ARABI, MUSULMANI, UNGURI, NEMTZI , AUSTRIECI, ITALIENI SI ALTII... si care cat de curand fiecare ar dori sa poata sa se " alipeasca " la tzara la care-i convine lui .
Bine ca printre unguri si nemtzi exista acesti "centro-asiatici " , care tzin totusi si franeaza aceste deziderate a " pasilor maruntzi " ... ptr ca tzarile lor sunt mult prea departe de ceea ce au cumparat ei aici si nefiind crestini, sunt foarte greu de " convertit " si alipit .
Problema principala este nu CALITATEA muncii si a " lucrurilor bine facute " ... ci NECESARUL STRICT AL VIETII DE ASTAZI SI DE MAINE , pe care deja nu-l mai avem NICI DE CALITATE INFERIOARA, NICI SUPERIOARA , pentru ca efectiv... NU MAI AVEM NIMIC DIN CEEA CE AM AVUT PE VREMEA DINASTIEI CEAU !
Atunci... degeaba ne tot dam cu caramida-n " *oaie " ( ca la camiloservice , stiti bancul ) ... ca numai ne doare si facem hematoame si " cancer" dupa aia si care-i " moartea domneasca" in prezent ptr toata lumea !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5