OANA PRISLOPAN: Hărțuirea nu este o opțiune

A doua dezbatere a Ligii Tinerelor Social Democrate (LTSD), „Toleranță sau atitudine? Hărțuirea nu este o opțiune”, realizată sub egida TSD Bistrița-Năsăud, a adunat peste 30 de femei și a dorit să atragă atenția asupra faptului că hărțuirea nu este o opțiune.
În cadrul evenimentului s-a pus accentul pe faptul că indifernt de tipul de hărțuire: fizică, verbală, posturală, scrisă, emoțională sau care crează o atmosferă de intimidare, acesta este un fenomen ce trebuie dezbătut la nivel înalt, un număr mare de femei confruntându-se cu el. De asemenea, trebuie promovate și formele de prevenție și instituțiile la care se poate apela în caz de hărțuire.
Conform unui Raport Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA) situația femeilor hărțuite verbal și sexual la nivel european este alarmantă, 62 de milioane de femei se declară victime ale hărțuirii sexuale/verbale, 67% nu au raportat, organelor de poliție sau organizațiilor, incidentele, 43% femei au fost supuse la violență psihică, 55% femei au fost supuse la acte de violență sexuală.
Situația femeilor hărțuite verbal și sexual în România este și ea alarmantă, 29% femei au fost victimele agresiunilor asupra integrității fizice, 32% femei au fost supuse agresiunilor sexuale.
Profilul femeii hărţuite arată că, 60% din totalul persoanelor hărţuite sunt femei între 18 şi 30 de ani, mai ales cele nou venite, absolvente de liceu şi facultate; femei care doresc promovare ori mărirea salariului, mai ales necăsătorite/în uniune consensuală
ori căsătorite, mai ales din mediul urban (din Bucureşti) dar și rural. Studiile mai arată că doar 6% au depus plângere către şef, doar 7% au făcut plângere către o altă persoană din conducere, doar 1% au apelat la sindicat, niciuna nu a dat agresorul în judecată.

În ‪România‬, există trei legi diferite care reglemetază hărtuirea, în general, și hărțuirea sexuală, în mod special. Este vorba despre Codul Penal, legea privind egalitatea de șanse, și de Ordonanța Guvernului privind combaterea tuturor formelor de discriminare.
Una dintre concluziile dezbaterii a fost că, avem instituții cărora ne putem adresa, dar pentru prevenție credem că ar fi bine să se introducă în curricula școlară informații și mijloace de acțiune.
Tentația și percepția generală a majorității este că hărțuirea este un fenomen întâlnit în mediile sărace, în mediul rural sau este un caz izolat ce poate avea loc doar în condiții specifice. Realitatea, studiile și statisticile ne arată însă că hărțuirea este prezentă în toate mediile, în centrele universitare, în mediul rural, printre oamenii cu educație superioară, printer femeile fără școală, la vârste fragede, dar și printer femeile trecute de vârsta a doua. Mai mult decâ tatât, hărțuireasexualăși/sau fizică este întâlnită atât în mediul public, cât și în cel privat. Cu alte cuvinte, fenomenul este prezent atât acasă, în familie, cât și la locurile de muncă, școală, spații publice.
Subiectul a fost dezbătut alături de deputatul PSD- Doina Pană, Inspectorul Școlar General- Camelia Tabără, Mihaela Ivan- Consilier Politic, Oltean Doreta- administrator la Liceul Tehnic „Grigore Moisil”, Ulecan Maria- Consilier Județean, Miheștian Maria- director adjunct, Liceul cu Program Sportiv Bistrița, Alexandra Mureșan- Jurist, Pop Razvan- Jurist, Pianovschi Dorina - Profesor Psiho-Pedagog.
„Hărțuirea este un femomen cu care se confrumtă multe femei din zilele noastre. Acestea trebuie săia atitudine și să știe că au dreptul de a apela la instuțiile publice. Toleranța acestui fenomen nu va face ca el să dispară, ba din contră, poate avea repercusiuni foarte grave asupra victimei și asupra mediului de la locul de muncă sau privat. Atitudine! Hărțuirea nu este o opțiune!
Noi, prin activităţile şi proiectele viitoare, intenţionăm să aducem în atenția publică o serie de probleme cu care se confruntă femeia modernă în societatea românească, pornind de la aspectele ce țin de viaţa de familie, educaţia sexuală, carieră.”- OANA PRISLOPAN, Președinte LTSD BN

Despre LTSD
Liga Tinerelor Social Democrate (LTSD) este formată, în principal, din reprezentantele Tineretului Social Democrat (TSD), fiind însă deschisă şi pentru tinerele neafiliate politic, dar care se regăsesc în principiile şi ideile promovate de organizaţia noastră.
La baza formării LTSD stă ideea necesității unei mai mari implicări a femeilor în politică, precum şi promovarea acestora în poziții de decizie, atât în mediul public, precum și în cel privat. În plus, considerăm extrem de importantă diminuarea discriminării de gen la orice nivel.
Scopul principal al acestei organizații este crearea unui cadru specific și adaptat nevoilor tuturor femeilor. Pe lângă creșterea numărului de membri, LTSD își propune formarea acestora, urmată de sprijinirea lor în domeniul și aria în care doresc să activeze. Vor fi tratate subiecte sociale și politice. Conștientizarea abordării de gen în aceste domenii reprezintă primul pas spre găsirea unor soluții sustenabile.
Sprijinul concret oferit femeilorprin intermediul organizației constă în dezvoltarea personală și profesională oferindu-le acestora posibilitatea de a participa la cursuri, acțiuni și proiecte.
OANA PRISLOPAN- Președinte LTSD BN

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5