Cărţi reeditate

O şcoală după un sfert de veac

În vârful peniţei (V)

Cartea soţilor Ioan şi Lucreţia Mititean, „O şcoală după un sfert de veac” este al cincilea volum editat de Napoca Star din Cluj-Napoca sub denumirea „În vârful peniţei”, autorul celorlalte patru volume fiind Ioan Mititean. Lucrarea este una de întindere, însumând circa 550 de pagini şi a apărut în 2009, iar zilele trecute au mai fost tipărite, la cerere, un alt număr de exemplare, pe care harnicii dascăli năsăudeni le-au expediat deja celor ce le-au solicitat. Trebuie să amintim încă de la început că soţii Mititean au făcut eforturi băneşti proprii extraordinare pentru a scoate această monografie a şcolii, sponsorii dând „bir cu fugiţii”.

„Deschiderea” cărţii o face primarul oraşului Năsăud, ing. Dumitru Mureşan, prin cuvinte de apreciere la adresa celor doi dascăli-autori a căror operă este „un monument de granit”, având o inclinaţie exagerată spre simetrie, „încrustând meticulos în paginile ei fapte şcolăreşti izvorâte din realităţile de zi cu zi... pe perioada unui sfert de veac… Cartea dascălilor Mititean a împodobit urbea, dezvăluind o lume a şcolii izvorâtă parcă din paginile unui roman”.

Imnul şcolii „Şcoala noastră”, pe versurile profesorului Bogdan Spiridonică, directorul actual al Şcolii Generale „Mihai Eminescu”, a cărei istorii o relatează autorii, muzica de Cecilia Alexe, îl parcurgem pe pagina următoare, apoi ne întâmpină cuvântul autorilor prin care motivează apariţia acestui volum.

Şcoala Generală năsăudeană a devenit o şcoală remarcabilă a oraşului, aici învăţând în cei 25 de ani peste 4000 de absolvenţi cu aproape 300 de dascăli.

De remarcat este capitolul „Aspecte din istoria Năsăudului şi a şcolilor sale” însoţit de imagini sugestive şi tabele despre învăţământul primar, pedagogic, gimnazial-liceal şi alte instituţii şcolare.

Autorii fac portretele directorilor, directorilor adjuncţi, educativi, apoi pe cele ale personalului didactic.

Capitolul „In memoriam” este dedicat dascălilor care „s-au mutat în filele memoriei”, alăturându-le şi portretele spre readucere aminte…

Urmează o „trecere în revistă” a strategiei didactice, enumerând apoi dascălii din ciclul primar, continuând cu fiecare catedră, elevi şi performanţele lor, amintiri din anii de şcoală, elevii despre dascălii lor, dascălii despre elevii lor, culminând cu capitolul „Elevi pe podiumul ştiinţei – doctori şi doctoranzi” şi „Elevi năsăudeni la Microsoft – SUA”.

Un capitol este dedicat celor plecaţi prea de timpuriu „Şcolari în chip de îngeri”. Este creionat şi faptul că şcoala a găzduit „Bicentenarul învăţământului pedagogic năsăudean”. De asemenea, sunt imortalizate activităţi didactice şi metodice, proiecte de lecţii ale dascălilor şcolii, creaţiile copiilor, acţiuni cultural-artistice şi ansamblul „Muguraşul” – sufletul profesorului Ioan Talpoş.

Câteva pagini bune ocupă poezia (elevi şi dascăli), apoi despre revista şcolii „Plus” şi premiile obţinute.

Autorii nu uită nici Biblioteca, CAR învăţământ, personalul auxiliar, problemele administrativ-gospodăreşti, colaborarea şcolii cu alte instituţii educative, încheind cu „Ce spun dascălii despre şcoală” şi un bogat album foto cu portrete ale unor elevi, fotografii de grup cu promoţii de absolvenţi sau din timpul unor excursii.

Este o carte care ar trebui să existe în biblioteca fiecărui năsăudean ce a urmat şcoala în această unitate sau a predat la catedră, în bibliotecile urbei, a şcolilor năsăudene, fiind un punct de început, o portiţă deschisă pentru alte cercetări, în folosul celor ce vor veni.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5