O piesă din secolul al XV-lea reprezentând cea mai veche stemă medievală a oraşului, expusă la Muzeul Bistriţa

În cadrul expoziției permanente din cadrul secției de Istorie-Arheologie aparţinând Muzeului Bistriţa, poate fi admirată o piesă de o mare valoare istorică şi heraldică, reprezentând cea mai veche stemă medievală a oraşului Bistriţa.
În anul 1367 regele Ludovic I de Anjou acordă oraşului Bistriţa dreptul de a utiliza blazonul regal ca pecete a burgului. Dintre toate oraşele Transilvaniei, Bistriţa este singurul care a beneficiat de acest privilegiu prin care putea să folosească integral blazonul acestei renumite familii regale europene. Prin acesta se adeverea că oraşul (civitas) era liber regal şi plătea impozite direct visteriei regale. Blazonul este reprezentat dintr-un scut francez timbrat, despicat, care cuprinde în cartierul I opt fascii argintii şi roşii, iar în cartierul II pe fond azur, flori de crini aurii. Scutul este timbrat cu un coif cu coroană de aur şi lambrechini de argint, din care iese un struţ de argint cu cioc şi coroană de aur care are în cioc o potcoavă de aur.
Piesa este o lespede de piatră de formă patrulateră (64 x 50 x 12 cm) care are pe o faţă cioplită stema oraşului. În a doua jumătate a secolului al XV-lea, probabil în anul 1487, relieful sculptat a fost plasat pe Poarta Lemnelor, principala poartă a cetăţii, după demolarea ei (1856), în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, a fost mutată pe fațada morii oraşului. Ulterior, acesta a ajuns în Colecţia Gimnaziului Evanghelic Bistriţa, iar de aici, după 1950, în colecţia muzeului (Nr. Inv. 11510).
O replică din piatră a acestei steme s-a realizat în prima jumătate a secolului al XX-lea, piesă care în prezent se păstrează şi poate fi admirată în lapidarul medieval al muzeului (Nr. Inv. 11509).
http://www.360x.ro/muzeu-bn/bistrita/…;

Şef Secţie Muzeul Bistriţa
Dr. George Marinescu

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5