ANUARUL BÂRGĂUAN (într-o nouă ediție, 2016)

O oglindă vie a spiritualității Văii Bârgaielor

Virginia Brănescu

De curând a apărut (la Ed. ȘCOALA ARDELEANĂ) ANUARUL BÂRGĂUAN NR 6, care...”Este o publicație culturală, ce cuprinde domeniile științe, cultură, artă și literatură, cu privire la ținutul bârgăuan și zonele adiacente, editată în cadrul Fundației Culturale ”VALEA BÂRGĂULUI” de redactorul fondator, Niculae Vrășmaș.
Primul volum întitulat ”DESPRE ȚARA BÂRGAIELOR ȘI OAMENII EI”, coordonat și îngrijit tot de domnul Niculae Vrășmaș, a fost lansat cu ocazia jubileului de 40 de ani de la înființarea SIMPOZIONULUI CULTURAL al VĂII BÂRGĂULUI și a cuprins lucrări inedite apărute în ultimii ani, dar și comunicări mai vechi susținute în cadrul simpozionului. (în 2011)
La apariția acestei prestigioase publicații, poetul Aurel Rău scria: ...”Evident, un astfel de început ar trebui continuat. Cu o preocupare sporită pentru o construcție concertantă și o problematică specifică. Eventual cu fixări de rubrici, care să permită o cuprindere mai conformă cu exigențele și cerințele unei publicații periodice. Situație în care și-ar avea rostul ei și constitirea unui comitet de redacție.”
Ajuns la cel de-al șaselea număr, multe din cerințele enunțate de poetul susamintit s-au realizat, rămânând doar să se mai constituie un comitet de redacție. (Prefață, pag. 51)
Spicuim din conținutul prezentului ANUAR câteva rubrici cum sunt: ”Cadrul natural al Țării Bârgaielor” (Geografie), ”Istorie”, ”Repere” (Biserica, Școala, Casa Regală, Panteonul personalităților bârgăuane) ”Etnografie și folclor”, ”Evocări”, ”Comemorări”, ”Bârgăul literar și artistic” și ”Interviu”.
”Volumul de față, al șaselea, întitulat BÂRGAIELE LA RĂSCRUCE cuprinde numeroase și inedite lucrări, aparținând unor importanți specialiști în domeniu, cunoscători ai zonei, printre care și multi tineri pasionați de cunoașterea Țării Bârgaielor”, ne spune domnul Niculae Vrășmaș în ”Prefață”.
Și iată, că prin intermediul acestor 6 volume, istoria Văii Bârgaielor are o oglindă vie a spiritualității ei specifice din zonă. Și nu e puțin, căci cine nu are istorie e nimeni. Și Bârgăul are istorie, imortalizată de un vrednic fiu al său, inginerul scriitor, Niculae Vrășmaș.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5