O minunată sâmbră a oilor, la Livezile

Pe un splendid platou verde, nu departe de Livezile, numit de localnici Poiana Corbului, a avut loc măsuratul sau sâmbra oilor din această zonă. Platoul este de fapt un loc de păşunat, cu deschideri largi la orizont, înconjurat în depărtări de dealuri sâlhui, iar spre răsărit, se văd creste vălurite ale Munţilor Bârgăului, cu vârful lor cel mai înalt, Heniul. Un peisaj rustic prin excelenţă, cum de mult timp n-am mai văzut, presărat cu ţarcuri pentru oi, cu câini ciobăneşti maiestoşi, cu cai arătoşi ce pasc liberi undeva mai departe, care-mi amintesc de lumea de basm a copilăriei. Aici, încă din zorii dimineţii, s-au făcut pregătiri pentru ceremonialul alesului oilor, adevărată sărbătoare nu numai pentru oieri ci şi pentru ceilalţi locuitori ai comunei. S-au adunat aici oameni veniţi cu căruţe şi ştraifuri, bărbaţi, femei, copii, oameni de toate vârstele, dornici să ia parte la acest încântător ceremonial al primăverii. La Livezile, noi am ajuns prin bunăvoinţa d-lui Augustin Baciu, şef-instalator de meserie, care ne-a pus la dispoziţie maşina personală. Aici am fost primiţi de cunoscutul solist de muzică populară, Ionel Dejan, împreună cu familia, care a iniţiat cu ocazia acestui eveniment un program de muzică populară, acolo, în câmp, sub cerul liber, în prezenţa şi în cinstea oierilor din localitate. A avut ca invitaţi, pentru susţinerea programului, pe cunoscuţii solişti de muzică populară: Ioana Hangan, Emilia Mici şi Mihai Maier.

A urmat ceremonialul propriu-zis. În scurt timp, câmpul a prins viaţă. În preajma ţarcurilor de oi au fost întinse ad-hoc mese improvizate, pline cu bucate apetisante. Mai întâi aperitivele din care n-au lipsit slănina de casă, caşul proaspăt, urda şi ţuica de cazan, noi, cei de la ziar şi artiştii fiind găzduiţi şi cinstişi de familia solistului Ionel Dejan, unul dintre principalii organizatori, în viaţa civilă, este angajat în sistemul de pază şi protecţie, el locuind în Unirea. În jurul nostru, focurile au început să ardă sub pirostrii şi discuri. A început să se facă simţit mirosul de carne friptă. Dintr-o maşină coboară părintele protopop Alexandru Vidican din Bistriţa, însoţit de preotul paroh Stelian Părăşcan din Livezile, care vor oficia slujba de binecuvântare a oilor şi oierilor, a celor din faţa strungilor care aşteptau să le mulgă, având înaintea lor şiştarele sau vasele de colectare a laptelui, gata pregătite. Un ritual străvechi al românilor, moştenit din vremuri imemorabile. Slujba a fost ascultată cu evlavie de toţi cei prezenţi, de la mic la mare, în final, părintele protopop stropind cu apă sfinţită oile şi pe stăpânii acestora. După slujbă, am stat de vorbă cu şeful de stână din Livezile, Marius Pomană şi Alexandru Sângeorzan, cel ce are o fiică la liceu în Bistriţa, care vrea să se facă juristă sau poliţistă. Am aflat de la ei că în zona Poiana Corbului sunt circa 800 de oi şi măsura, alesul sau sâmbra e organizată de o asociaţie de oieri la nivel de comună, formată din 7 oameni, respectiv, baciul şi şase ciobani. Baciul este cel care prelucrează caşul sau brânza. Oile au semne la urechi, ca să fie recunoscute de stăpâni. La sâmbră, fiecare stăpân îşi mulge oile sale. În funcţie de numărul oilor şi cantitatea de lapte muls, stăpânii îşi primesc porţia de caş şi urdă. În fine, această sâmbră de la Livezile a beneficiat de prezenţa artiştilor de muzică populară, care au susţinut un bogat şi frumos program folcloric, graţie acestui inimos şi neobosit solist, Ionel Dejan, care ne-a acordat un scurt interviu.

„Cânt de la şase ani, ne spune el. Am fost dansator timp de 17 ani în Ansamblul „Codrişorul” al Casei de Cultură a Sindicatelor din Bistriţa. Ca solist, m-am afirmat la Casa Armatei, încurajat şi sprijinit de doamna Cornelia Ardelean, apreciată şi cunoscută solistă bistriţeancă de muzică populară. Am fost solist şi la Ansamblul „Balada”, condus de dl. profesor Dorel Cosma, directorul Centrului Municipal de Cultură din Bistriţa. În ultimul timp sunt solist angajat al Ansamblului „Codrişorul” cu care am cutreierat toată Europa. Am acasă foi feciori cu care mă mândresc, mai ales pentru că şi lor le place mult muzica populară. Recent mi-am scos un CD cu 12 cântece, intitulat „Din inima Ardealului”.

După cum aminteam la început, la susţinerea programului şi-au dat concursul şi solistul Mihai Maier, om cu două calificări, de inginer şi jurist, originar din judeţul Alba, reprezentant de marcă al doinei ardeleneşti. Melodii alerte din diverse zone folclorice ale judeţului a interpretat şi solista Emilia Mici. În final, ce mai titrată solistă de muzică populară, Ioana Hangan, foarte apreciată doinitoare, distinsă cu mai multe premii I la prestigioase concursuri naţionale de folclor, a susţinut un remarcabil potpuriu de doine şi cântece de pe Valea Bârgăului.

A fost o atmosferă sărbătorească, destinsă, o bucurie a sufletului, realizată în bună măsură de distinşii solişti ai muzicii populare bistriţene, răsplătiţi cu binemeritate aplauze din partea întregii asistenţe. La sfârşit, oaspeţii şi invitaţii au fost omeniţi cu tradiţionala friptură şi tocăniţă de miel.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5