O lecţie de patriotism la Budeşti

Un moment deosebit, emoţionant, de mare reverberaţie patriotică, de un adevărat românism, s-a derulat în comuna Budeşti, în 23 ianuarie, unde un număr impresionant de cetăţeni din comună, conducerea Primăriei Budeşti, toate cadrele didactice şi elevii au participat, cu sufletul şi inima, în nestematele noastre costume tradiţionale româneşti la sărbătoarea a două evenimente marcante din viaţa comunităţii.

Omul care a condus aceste superbe şi mobilizatoare acţiuni, cu profesionalism, gospodarul numărul unu al comunei, a fost primarul Vasile Codrea, cel care simte şi trăieşte româneşte.

Au onorat cu prezenţa senatorul Ioan Deneş, deputatul Daniel Suciu, primarul Becleanului – Nicolae Moldovan,administratorul judeţului - Florin Moldovan, consilierul preşedintelui CJ - Bogdan Ivan, invitaţi, mass-media.

Primul eveniment sărbătorit a fost dedicat zilei de 24 ianuarie – Mica Unire, unde în Biserica Ortodoxă din Budeşti a avut loc un Te Deum, începând cu ora 20.00, unde un sobor de trei preoţi, conduşi de PC preot paroh Claudiu Teodor Şumandea, s-au rugat pentru ţară, naţiune, pace şi înţelegere.

Cu drapele tricolor în mână, s-a încins o Horă a Unirii în faţa bisericii, pe şosea, iar directorul şcolii, profesorul de istorie, a vorbit despre însemnătatea evenimentului istoric al Micii Uniri.
A urmat retragerea cu torţe şi, în acordurile cântecelor patriotice şi a Horei Unirii, interpretate de Corul bisericii din Budeşti, cu preoţii în frunte şi primarul care-i mobiliza şi-i supraveghea pe participanţi, ajutat de jandarmi, poliţia rutieră şi din comună, mulţimea ajungând la frumosul şi impunătorul Cămin Cultural din Budeşti, unde s-a derulat o frumoasă şi binemeritată agapă.

Primarul comunei, Vasile Codrea, a salutat prezenţa şi a fost un foarte bun prezentator al spectacolului oferit de tânăra şi noua formaţie de dansuri populare tradiţionale de pe Câmpia Transilvană, alcătuită din elevi, o reînviere a tradiţiilor loocale, unde tinerii dansatori şi-au arătat talentul, fiind aplaudaţi la scenă deschisă.

Al doilea eveniment marcant din această superbă şi deosebită seară a fost aducerea în actualitate, reluarea lui după o lungă perioadă de dispariţie, a unui frumos şi entuziast obicei –
„Balul însuraţilor”, unde perechile de tineri căsătoriţi au dansat, cu drag şi dor, pe acest străvechi obicei local.

Primarul Vasile Codrea ne-a precizat: „De mai multă vreme militez pentru asemenea acţiuni, nu se pot face de unul singur, suntem o echipă, suntem cu biserica, cu poliţia, cu toate instituţiile locale.

Vrem să scoatem din „ladă” sărbătorile noastre tradiţionale, cultura noastră, portul, frumoasele costume tradiţionale româneşti, altfel ne pierdem ca identitate, ca români.
Mai avem încă foarte multe lucruri de arătat, nu trebuie să ne fie ruşine de pâinea cu slănină şi ceapă, oricine vine la noi nu va vrea pizza ci slănină, brânză, ceapă.

Am organizat un „Bal al însuraţilor”, unde participă fete şi băieţi, iar de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României, am fost peste 300 de persoane, am dansat în parcul din Budeşti, împreună cu preoţii, elevii.

Să nu ne fie ruşine de portul nostru popular tradiţional, de produsele tradiţionale româneşti. Îmi doresc ca toţi locuitorii să vină la manifestări şi biserică în costume tradiţionale româneşti, la fel şi cei care participă la bal să vină în costume şi să perpetue obiceiul”.

PC preot paroh Teodor Şumandea „Iubirea de ţară să nu fie mai presus decât iubirea de Dumnezeu.

Această frumoasă sărbătoare ne adună pe toţi - profesori, fii ai satului, foşti oameni de vârf ai comunei, unde să creăm momente propice pentru socializare şi românism”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5