O lecție de istorie la Blăjenii de Sus

          Nu de mult am participat la o manifestare culturală de mare amploare,  prilejuită de sosirea acasă a eroului local GRIGORE BĂLAN, chiar de ziua sa de naștere, ce stă de strajă națiunii române  pe soclul din fața școlii,acolo unde eroul neamului românesc a descoperit tainele slovelor și calculelor matematice .

       A doua lecție de istorie din acest sat cu frumoase tradiții culturale, s-a desfășurat  marți, 13 septembrie 2016, ziua încărcată de doliu național, când generalului i s-a întrerupt cursul vieții  trecând în lumea drepților, departe de satul său drag. Începând cu ora 15, colegii săi de arme în activitate și în retragere au revenit în casa purtătorului de biruință, respectiv în Muzeul memorial ce-i poartă numele, unde în memoria lui s-a desfășurat simpozionul: „Eroii județului Bistrița- Năsăud, eroii neamului românesc”, ce se preconizează a avea un caracter permanent.

     S-au depus coroane și jerbe de flori la bustul generalului-erou, s-a intonat Imnul de Stat, după care primarul comunei Ioan Bob, a adus un salut de caldă prietenie tuturor participanților, dovedindu-se a fi un primar modern, cu deschidere spre viața culturală, întregind prin acțiuni variate pleiada minților luminate, a iubitorilor de istorie. Este omul ce dă glas tradițiilor străbune ale satului românesc, printr-o mai bună orânduială așezată pe principii morale –onoare, demnitate, hărnicie, respect față de înaintași. Au fost alături de dânsul viceprimarul, directorul școlii, consilieri și alți salariați ai primăriei.

    La Blăjeni a avut loc o lecție de istorie, o lecție deschisă cu participarea unor cărturari de prestigiu  din Bistrița și Năsăud, ce și-au dat mâna făcând un parteneriat cultural ce se dovedește a fi deosebit de eficient. Pe bază de voluntar, s-a simțit și de data aceasta o unitate în cuget și simțiri între mai multe organisme cultural-istorice cum sunt: Asociația Cultul Eroilor „Regina Maria “, Brigada 81 Mecanizată “General Grigore Bălan”, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, Despărțământul ASTRA Năsăud, Liga Scriitorilor Români-Filiala Năsăud și Clubul pentru Neam și Țară „Regăsirea Daciei”.

      Vorbitorii, susținătorii comunicărilor cuprinse în program - Gheorghe Tanco,Vasile Măgerușan, Ioan Cordovan, Adrian Mănarcă, Ioan Seni, Ioan Mititean, Mircea Daroși, Tudorel Dragonici, Rodica Fercana, Corneliu Flore (Canada), oameni ai condeiului, mereu în mișcare, fără urme de plictiseală sau măcar de oboseală, au adus în prim plan fapte de arme, spicuiri din istoria patriei, ce țin de neam, de pământ și de țară, de literatură și limba românească, cărturari  ce-și înzecesc zi de zi strădaniile spre documentare și cercetare.

      A doua lecție de istorie de la Blăjenii de Sus a fost nu doar lăudabilă  ci chiar entuziasmantă, organizată de fii ai neamului românesc ce și-au stabilit rostul vieții prin știință și virtute cu ideea salvării și fericirii națiunii prin cultură.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5