O evoluţie conştientă a spiritului

Recent, la Editura Karuna- Bistriţa a apărut cartea:
„Frânturi din viaţa unui om”, scrisă de Constantin Popa.
Din prefaţa la acest minivolum (78 pagini), semnată de Natalia David, fiica autorului, aflăm:
„Cu adâncă recunoştinţă scriu câteva cuvinte pentru a prefaţa această lucrare a tatălui meu, Constantin Popa, lăsată familiei, în manuscris, încredinţată fiind că, dacă ar mai fi pe pământ, s-ar bucura să îşi vadă însemnările devenite carte.
El a simţit nevoia să noteze întâmplări reale din trăirile şi suferinţele omului într-un jurnal de viaţă şi de front, iar informaţiile cuprinse, veţi vedea citind cartea, au forţa detaliilor concrete şi adevărate.”
Într-adevăr, cărticica se citeşte fără a o lăsa din mână şi constatăm cum autorul a evoluat conştient de la o fragedă vârstă neînvins de pauzele vieţii, urmând Planul lui Dumnezeu pentru el.
După ce parcurgem firul vieţii sale, ce şi-a lăsat-o notată într-un caiet (după cum afirmă, a început să scrie cam de la vârsta de 45 ani), constatăm că a trăit un destin plin de miracole. Născut în anul 1915, într-un sat, îşi povesteşte plecările:
mai întâi la şcoală, apoi pentru a lucra, urmează armata şi participarea la Cel de-al doilea Război Mondial, apoi iarăşi şcoală şi mai multe locuri de muncă în noul regim politic instaurat în România după anul 1947.
Constantin Popa, înzestrat nativ cu talent muzical, dar fiind dintr-o familie modestă, urmează şcoala elementară la oraş în timp ce muncea în gospodăria gazdei.
După terminarea şcolii se întoarce, ca dascăl, la biserica din satul natal.
Pentru a urma firul destinului, pleacă în altă localitate cu serviciu, tot ca dascăl, unde se îndrăgosteşte şi se căsătoreşte.
Cartea înfăţişează cu talent aspecte din viaţa sa personală, dar şi din viaţa socială a vremurilor în care a trăit acest om-erou peste 80 ani.
Şi, astfel, în succesiune temporală, vedem spiritul vremii dintre cele două Războaie Mondiale, din timpul Celui de-al doilea Război Mondial, din timpul Orânduirii Socialiste şi de după Prefacerile Sociale din decembrie 1989.
Un parcurs redat succint, dar sugestiv, oglindind realitatea evenimentelor din viaţa sa şi a societăţii.
În timp ce era pe front, de unde îşi aminteşte întâmplări miraculoase, pe care le descrie ca şi cum privim nişte picturi atunci când citim, a scris şi poezii.
Unele sunt reproduse în acest volumaş.
Îşi descrie soţia pe mai multe pagini, din care cităm:
„Maria, soţia mea, asemenea unui medic iscusit, a reuşit să îmi înţeleagă durerile în viaţă şi să mi le spulbere cu înţelepciune şi răbdare. Ea a fost, pot spune cu mândrie, adevăratul stâlp al familiei. De multe ori în faţa unor greutăţi, eu am dat dovadă de derută şi descurajare, dar ea a avut mai mult spirit de curaj decât mine. [...] Eu nu am sprijinit-o decât cu bani şi unele păreri.
[...] pentru care o respect, o iubesc din tot sufletul şi o voi iubi până la sfîrşitul vieţii mele.”
Din lectura cărţii: „Frânturi din viaţa unui om” vedem cum scriitorul Constantin Popa a avut o evoluţie conştientă a spiritului, şi-a ascultat intuiţiile şi sentimentele (s-a căsătorit cu femeia iubită deşi preotul s-a împotrivit puternic), practic s-a racordat la Mintea universală, adică la Dumnezeu.

Comentarii

11/03/15 19:23
Cristina David

Sunt mândru să văd această carte publicată!

-Cristina (nepoata lui Natalia David)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5