O etnie, două baluri şi mai multe motive de diviziune

Marius Chiuzan

Joi seara, etnia rroma-tiganeasca din Bistrita, a fost cuprinsa de febra balului anual care constituie un prilej minunat de intalnire intre membrii acestei etnii. Din nefericire, balul rromilor din acest an a fost un nou prilej de dispute politice, economice si chiar de casta. In aceste conditii am participat la ambele baluri ale rromilor, fiind invitat alaturi de colegii din presa sa mediatizez acest eveniment important pentru etnia lor. Primul bal a fost organizat la restaurantul Apollo`s din Viisoara, de catre Asociatia Social Democrata a Rromilor Ardeleni, in speta fiind vorba de catre liderul Matei Lacatus si delegatul satesc Mircea Moldovan. La acest bal au participat aproximativ 200 de persoane din Bistrita si Viisoara, dar si membrii ai famililor extinse din partea organizatorilor. Evident, ca la acest bal, au participat si lideri PSD, de la nivelul organizatiei municipale si judetene. Matei Lacatus ne-a spus ca acest bal a fost finantat de catre Consiliul Judetean BN pe baza unui proiect depus de asociatia sa. Trebuie spus ca acest bal s-a desfasurat intr-o atmosfera decenta, civilizata, majoritatea participantiilor venind in tinute de gala, elegante, ca la orice intalnire elevata.

Al doliea bal a fost organizat de catre liderul Partidei Rromilor BN si consilier judetean PDL - Emil Neia Lacatus si alti lideri municipali ai Partidei, la restaurantul Parc din municpiu, locul devenit traditional pentru balul romano. La aceasta reuniune au participat peste 400 de oameni, in jurul miezului noptii restaurantul si terasa fiind arhipline cu tineri si maturi dornici sa se distreze si sa se cunoasca mai ales ca initial balul tiganilor din Bistrita era un prilej de intalnire a fetelor cu baietii pentru intemeierea unor cupluri care in traditia tiganeasca dureaza toata viata. Am remarcat si la Restaurantul Parc o atmosfera normala fara tulburarea ordinii publice, o organizare buna dar si prezenta unor echipe de body-guards si echipe de ordine care nu au permis excese de limbaj sau comportament.

Totusi, sunt trist sa constat ca cele doua baluri au mentinut in continuare cel putin o divizare in cadrul etniei rome-tiganesti din Bistrita, stiindu-se faptul ca unii dintre ei sunt divizati politic intre PSD si PDL iar la nivel de casta impartirile fiind mai complexe, avand deaface in judet cu tigani din casta romungurilor, moldeni si castalai. Diviziunile mai provin si din faptul ca unii dintre ei sunt tigani de matase, adica superiori, iar altii din caste mai inferioare, desi in BN nu exista tigani ursari, caldarari, argintari sau nomazi. Ar mai fii si un criteriu de despartire din punct de vedere religios dar despre toate aceste lucruri o sa amintim cu o alta ocazie.

Per total, balul tiganilor desfasurat in doua locatii a fost unul reusit fara probleme si incidente pentru autoritati, astfel ca s-a demonstrat ca membrii acestei etnii cu exceptiile de rigoare sunt niste cetateni normali si seriosi in randul tuturor etniilor minoritare din Romania.

Sursa http://www.bistritanews.ro/index.php?mod=article&cat=2&article=9811

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5