O carte despre VIE și VIN lansată în Crama Harșian. Între cer și glie, autor Traian Săsărman
Inspirată ideea ing. Octavian Harșian, căruia i se dedică volumul omagial “Între cer și glie” și a autorului cărții, jurnalistul Traian Săsărman, de a se întâlni în Crama din Dealul Dumitrei spre a lansa această scriere.
Cadrul natural propice discuțiilor despre OM-VIE ȘI VIN a facilitat exprimarea unor opinii pertinente despre cel care se identifică cu glia, cu agricultura, cu vița-d- vie, în general cu roadele pământului. Am putut admira acum, în prag de toamnă bogată, o podgorie de 10 hectare de vie lucrată inginerește, cu struguri ce dau în pârgă îmbietor, o vie care izvorăște din pasiunea ing. Harșian si din munca de savanta a Luminiței Martița.
Gazda întâlnirii, octogenarul Octavian Harșian, i-a întaâpinat pe oaspeți nu atât cu un cuvânt de bun venit spus din inimă, ci și cu un “țoi’’ de coniac preparat dintr-o rețetă armenească, veche de secole, găsită în arhiva familiei. Ctitori de biserici, cu vrednici slujitori ai altarului, familia Harșian are rădăcini străvechi, cu preocupări și în domeniul lucrării pământului. În biroul ing. Harșian, există un tablou, ca o icoană sfântă, al străbunicului Avram, în arhiva căruia s-a păstrat rețeta miraculoasă a coniacului, rețetă ce rămâne secretă pentru alții.
Scriitorul și jurnalistul Menuț Maximinian, amfitrionul literar al întâlnirii, a spus că Octavian Harșian și-a dovedit dragostea pentru pământ aducând rezultate deosebite. El știe să asculte glasul pământului și să ducă mai departe istoria încărcată a străbunilor săi. Dacă mergi pe drumurile din județul nostrum, vei observa lanuri de grâu, porumb, floarea soarelui, pomi, viță-de-vie, de o frumusețe aparte, toate aparținând fermelor ilustrului inginer. Vinul sau Pinot Gris obținut din viile de la Dumitra, dar și Steiniger, marca Harșian, sunt premiate la nivel mondial.
Octavian Harșian este Cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud, ales la propunerea cotidianului Răsunetul. Prezent la festivitate, președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan, a avut cuvinte de laudă și de apreciere pentru personajul principal al cărții. “Viața domnului Octavian Harșian, dedicată pământului și fructelor sale a luminat calea pentru generațiile viitoare și a îmbogățit sufletele celor care au gustat roadele unei munci făcute din pasiune pentru noi. Rămâneți mereu un luptător al roadelor pământului, al gustului și al comunității din Poarta Transilvaniei-Bistrița-Năsăud’’. “Nea Tavi este un om care a demonstrat de-a lungul vieții sale că prin multă muncă, perseverență, dar mai ales prin pasiune, pământul poate rodi mult mai frumos, strugurii au o dulceață unică, iar vinul de la crama Harșian are arome și calități aparte”, spunea primarul comunei Lechința, Romeo Florian.
Cuvinte de apreciere au adresat și primarul ales al Bistriței - ec. Gabriel Lazany, scriitorul Radu Salvan și primarul comunei Dumitra - Gheorghe Bălăjan.
Autorul cărtii, senior-editorul Traian Săsărman, a subliniat că acest volum omagial se dorește a fi povestea unei pasiuni, a unui caracter, a unui om care de peste 70 de ani străbate cu pasul, cu mintea cu gândul, cu șareta, cu mașina, spații întinse ale agriculturii românești. Absolvent al Universității bucureștene, terminand în plutonul fruntaș, i s-a propus să rămână la catedră, a refuzat, preferând un post la țară, în agricultură, acolo unde a performat în toate locurile și funcțiile pe care le-a deținut. Autorul cărții a mulțumit tuturor acelora care într-un fel sau altul au contribuit la editarea acestui volum, promițând ca la împlinirea vârstei de 90 de ani să revină cu o carte mai cuprinzătoare despre Octavian Harșian.
Discuțiile la liber cu participarea unor ingineri, funcționari, scriitori, fermieri, ziariști au fost din când în când asortate cu câte un strop din vinul lui HARȘIAN, din vinul care scoate la luminĂ secretele ascunse ale sufletului și dă putere speranței.
Comentarii
Prin ceea ce a realizat în decursul vieții, domnul ing. Octavian Harșian, poate fără să își dea seama, o să fie așezat în rândul bărbaților de seamă ai județului Bistrița-Năsăud. De l-ar fi întâlnit, Păstorel Teodoreanu, poate i-ar fi spus ... „Pământul s-ar fi dus, hainul, / De-a berbeleacul, vorba ceea, / De n-ar fi fost pe lume vinul, / Tutunul, dracul și femeia !”.
Plecat fiind la țară, regret emorm că nu am participat la generoasa manifestare. Felicitări dlui. Traian Săsărman ți organizatorilor.
Adaugă comentariu nou