O bistriţeancă, cercetată pentru moartea copilului pe care îl îngrijea

Marcela Făgărăşan, de 38 ani, asistent maternal din Bistriţa, a fost reţinută de poliţişti pentru săvârşirea infracţiunii de omor, urmând a fi prezentată Tribunalul Bistriţa-Năsăud cu propunere de arestare preventivă. Femeia este cercetată după ce un copil în vârstă de patru ani pe care îl avea în îngrijire a murit. Joi dimineaţa, poliţiştii Serviciului Investigaţii Criminale au fost sesizaţi prin 112 despre faptul că în locuinţa asistentului maternal se afla cadavrul unui copil. Cu o zi înainte, se pare că bistriţeanca, fiind în stare avansată de ebrietate, l-a forţat pe minorul de 4 ani să mănânce, acesta asfixiindu-se cu un bol alimentar, fapt confirmat şi de necropsia cadavrului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Bistriţa-Năsăud, inspectorul Raluca Moldovan, pe suprafaţa cadavrului s-au constatat şi leziuni cu vechimi diferite (datând între o zi şi câteva luni) care s-au putut produce prin lovire cu un corp dur, corp înţepetor, zgâriere cu unghiile şi arsură termică, leziuni ce au fost neglijate. Medicii legişti au constatat că micuţul a fost maltratat, fiind chiar ars cu ţigara.

La sosirea ambulanţei, chemată de un alt asistent maternal, se pare că femeia le-ar fi spus medicilor că băieţelul este inconştient după ce a căzut de pe bicicletă, însă copilul de 4 ani era mort de cel puţin două ore.

Copilul decedat fusese dat în plasament din 1 martie 2007, după ce mama acestuia fusese arestată, iar tatăl lui nu era de găsit.

Asistentul maternal avea în grijă patru copii

Marcela F. avea în întreţinere pe lângă cei doi copii primiţi în plasament, în vârstă de 4 şi 8 ani, şi doi copii naturali, în vârstă de 16, respectiv 19 ani. Potrivit directorului executiv Marin Rus de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului Bistriţa-Năsăud, femeii i-a fost retras atestatul de asistent maternal. Comisia judeţeană pentru protecţia copilului urma să decidă ieri după-amiază şi asupra soartei celorlalţi minori. Atât copilul de 8 ani care-i fusese încredinţat în plasament în 2000, cât şi băiatul de 16 ani pe care-l avea din propria căsnicie au fost stabilite măsuri de protecţie. De altfel, astfel de măsuri vor fi luate chiar şi pentru fata de 19 ani, care nu are posibilitatea să se întreţină singură.

Bistriţeanca este unul dintre cei mai vechi asistenţi maternali din judeţul nostru, fiind cooptată în sistemul de protecţie a copilului încă din 2000. Chiar dacă aceasta ar fi trebuit evaluată trimestrial, tocmai pe considerentul vechimii Marcela F. nu a mai fost verificată din luna februarie a acestui an. De aceea, şocul a fost cu atât mai mare pentru staff-ul DGASPC BN.

Anchetă internă la “Protecţia Copilului”

Directorul general Marin Rus a anunţat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că la nivelul Direcţia Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului va fi demarată o anchetă internă pentru a se stabili dacă personalul s eface vinovat de neglijenţă în serviciu. De asemenea, la Bistriţa urma să ajungă şi Corpul de control instituit la nivelul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului. Mai mult, după încheierea anchetei în acest caz, vor fi reevaluaţi toţi cei 180 de asistenţi maternali din Bistriţa-Năsăud, care au încredinţaţi 280 de copii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5