O bijuterie arhitecturală, redată comunităţii, pentru educaţia copiilor din Dorolea

Educaţia reprezintă una dintre priorităţile administraţiei locale din comuna Livezile, dovadă fiind şi numeroasele proiecte accesate pentru reabilitarea, modernizarea şi dotarea unităţilor de învăţământ.
 
          Duminică a fost o zi de sărbătoare pentru comunitatea din Dorolea, asta în urma inaugurării grădiniţei din localitate, clădire care găzduieşte şi două săli de clasă din ciclul primar.
 
          La evenimentul festiv, primarul Traian Simionca i-a avut ca invitaţi pe inspectorul şcolar general, prof. Camelia Tabără, inspectorul de specialitate Daniela Hudrea, cadre didactice, în frunte cu directorul Ana Capotă şi directorul adjunct Mărioara Felicia Jauca de la Şcoala Gimnazială Livezile, dar şi elevi şi preşcolari din localitate, însoţiţi de părinţi.
 
          „Lecţia şi relaţia cu copiii este sarcina noastră şi ne vom strădui s-o facem pe măsură. Sunt momente de bucurie când asemenea proiecte sunt duse la bun sfârşit. Ştim ce înseamnă implementarea unui proiect. Ştim efortul pe care-l fac colegii ca în perioada şantierului să nu scadă ştacheta calităţii lecţiilor. Am venit să transmitem tuturor, de câte ori avem ocazia, că, din păcate, trăim într-o lume tot mai tulbure şi mai contorsionată, iar noi ca adulţi avem responsabilitatea şi datoria de onoare să ne strângem în faţa şcolii, să strângem rândurile şi să ne înţelegem cu toţii menirea, şi dumneavoastră, domnule primar, prin ceea ce reprezentaţi, şi noi ca dascăli, şi dumneavoastră ca părinţi, pentru că numai împreună vom reuşi ca din aceşti copii să facem oameni. Vă doresc mult succes în activitate", a declarat inspectorul şcolar general Camelia Tabără.
 
          Directorul Şcolii Gimnaziale Livezile, prof. Ana Capotă,  a remarcat faptul că această inaugurare coincide cu marea sărbătoare a creştinilor ortodocşi români, Cuvioara Parascheva. „Ştim cu toţii că la Iaşi este mare sărbătoare, şi parafrazând, putem spune că şi la Dorolea din Livezile este mare sărbătoare. Pentru a doua oară, domnul primar Simionca a pus Dorolea pe hartă, prima dată când a fost turnat asfaltul, iar acum cu grădiniţă. Astăzi şi-au dat mâna, la întâlnirea aceasta foarte importantă, şcoala, comunitatea reprezentată de părinţi şi de domnul primar, şi biserica pentru că „întotdeauna lucrul tău să-l începi cu Dumnezeu"", a spus directorul Ana Capotă. Aceasta a făcut un apel la bun simţ şi bună creştere, pentru ca această clădire să fie păstrată în aceste condiţii de un nivel ridicat. „Părinţi, trimiteţi-vă copiii la şcoală, pentru că şi cu şcoală este greu, dar fără şcoală este şi mai greu.  Vă mulţumim dragi părinţi. Aceste ziduri nu ar avea valoarea pe care le-o dau copiii dumneavoastră. Primesc suflet, sufletul copiilor dumneavoastră", a adăugat directorul instituţiei şcolare de care aparţine şi structura Dorolea.
 
          Primarul comunei Livezile, Traian Simionca, a rememorat etapele care s-au scurs până la finalizarea acestui proiect. „În urmă cu şase ani, umblam prin Dorolea şi vă promiteam că voi scoate la lumină tot ceea ce înseamnă ruină, că vom readuce clădirile la nivel la care erau odinioară. Cu ajutorul lui Dumnezeu, după şase ani, cu eforturi mari, suntem pe făgaşul cel bun şi se vede pe zi ce trece că realizăm câte un lucru foarte bun. Sunt un om care-şi doreşte ca lucrările să fie făcute nu pe jumătate, ci 100%, aşa cum ar trebui să fie în zilele noastre, fiindcă trăim într-o lume frumoasă, o lume cu pretenţii şi ar fi păcat să nu facem lucrurile cum trebuie", a precizat în mesajul său edilul livezean.
 
          Primarul Simionca a menţionat că, în urmă cu trei ani, clădirea a suferit câteva reparaţii. „Mai bine de patru ani m-am chinuit să intabulăm aceste clădiri ale şcolii, până şi curţile erau ale saşilor. Ştiţi că sunt clădiri săseşti, iar aceste proiecte nu se puteau face până nu erau intabulate în domeniul public. Fiecare acum, fiecare corp şcolar este intabulat, la fel şi curtea. Anul trecut, am semnat contractul de finanţare, iar anul acesta am lansat procedura de achiziţie publică. Atât această grădiniţă,  cât şi şcoala de vizavi au fost scoase la licitaţie în primăvară, iar la prima strigare nu a venit nicio firmă. La a doua procedură, s-a prezentat această firmă, acest constructor care mi-a depăşit toate aşteptările prin calitatea lucrărilor. Am umblat prin zeci de şcoli dar vă spun că nu există şcoală mai frumoasă în Bistriţa decât aceasta din Dorolea, vorbesc din punct de vedere al calităţii lucrărilor. Se pare că această firmă, când a venit şi a luat această clădire, a spus că vrea să facă lucru nemţesc, asta pentru că administratorul este sas. Şi materialele au fost aduse din afară", a explicat edilul livezean.
 
          Traian Simionca le-a spus părinţilor că şcoala este pentru copiii comunităţii, atât pentru cei de azi, dar şi pe viitor. „Câteva generaţii de copii ar trebui să beneficieze de această şcoală, în condiţii foarte bune. Dacă administraţia locală şi constructorul au pus suflet în această clădire, vă rugăm să faceţi la fel, să o păstraţi pentru anii viitori", a adăugat primarul din Livezile.
 
          Primarul Simionca a menţionat că au fost respectate condiţiile impuse de cei de la „Monumente istorice", astfel încât imobilul să-şi păstreze izul săsesc, însă au fost executate toate lucrările ce ţin de obţinerea avizelor de la ISU şi DSP B-N, de la senzori de fum, supraveghere video, pe de o parte, centrală termică, grupuri sanitare moderne, pe de altă parte.  În plus, a fost amenajată curtea, fiind amplasat mobilier urban, dar şi arbuşti, a fost executată împrejmuirea, personaje de poveste dând culoare şi veselie recreaţiilor copiilor. „Constructorul nu a făcut rabat de la calitate şi probabil că ar trebui să vină primari şi directori de şcoli din judeţ să vadă ce înseamnă un lucru bine făcut, pentru a le cere firmelor care execută astfel de lucrări să-şi ridice standardul de calitate", a declarat edilul comunei.
 
          Valoarea lucrărilor a însumat aproape 264.000 lei (fără TVA), execuţia fiind realizată de SC Reinwestafahlen SRL din Bistriţa, administrator Marius Muti. Finanţarea a fost asigurată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.
 
          Acesta a anunţat că săptămâna viitoare va fi semnat contractul de execuţie şi va fi dat ordinul de începere a lucrărilor pentru şcoala veche, care va deveni, de asemenea, o bijuterie arhitecturală, dar va îndeplini şi normele pentru îndeplinirea tuturor autorizaţiilor.  Pentru reabilitarea acestei şcoli, contractul de finanţare cu Ministerul Dezvoltării Regionale depăşeşte 670.000 lei. Un alt proiect finanţat tot prin PNDL, pentru infrastructura şcolară, aflată în procedura de achiziţie, este cel de reabilitare, modernizare şi dotare a şcolii din Cuşma.
 
***
 
          În prima zi de cursuri în nouă şcoală, am poposit, preţ de o oră, în mijlocul preşcolarilor şi a elevilor pentru a vedea cum o bijuterie arhitecturală este redată comunităţii pentru cel mai însemnat segment al acesteia, copiii, cei care sunt viitorul acestei ţări.  Clădirea era însufleţită, iar zâmbetele copiilor reprezintă probabil cea mai mare mulţumire pentru un proiect dus la bun sfârşit, cu greutăţi provocate de hăţişurile birocraţiei. Ce poate fi mai emoţionant ca primul cuvânt scris, după inaugurare, de elevii clasei pregătitoare, să fie "MAMA", cea care ne poartă paşii pe drumul şcolii ca pe lângă cei şapte ani de acasă să avem şi o educaţie aleasă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5