Noul protopop de Năsăud - lușcanul Ovidiu Sermeșan

Mă bucur nespus de mult că din Satul de peste râu, satul nașterii și copilăriei mele, acel izvor de inspirație pentru mine ca scriitor și cronicar al vremurilor noi, se ridică oameni care au ce da, care au scris pe tabla vieții lor ceea ce simt, adică trăirile lor de suflet, având pe Dumnezeu pe primul loc. Așa este fiul satului preotul OVIDIU SERMEȘAN, care începând cu data de 1 martie 2024, a preluat funcția de protopop al Țării Năsăudului. Îi cunosc originea, părinții, bunicii și străbunicii, anii copilăriei presărați cu năzbâtii, bucurii și supărări, cu chipuri dragi și întâmplări memorabile ce i-au jalonat preotului drumul vieții și reperele sufletești, pregătindu-l mereu pentru bătălia cu sine.  

După ample cercetări din viața satului și din trăirile mele alături de săteni, cunosc istoricul fiecărei familii de peste râu, reușind printr-o muncă intensă, să scot un volum intitulat „Amintiri de peste râu”. O filă adăugată de Ioan Mititean la istoria sufletului românesc (cum spune prefațatorul volumului Menuț Maximilian), o istorie a acelui suflet care plânge, speră și se bucură: țăranul român.  

Sunt onorat că din familia lui Vilă și Maria, inginer în domeniul panificației și dăscăliță, și a celor mai de dinainte, respective străbunicii și bunicii - badea George a Firuchii, Badea Gavrilă Sermeșan, badea Ioan Mutu și lelea Măriuță, buni gospodari și meșteri pricepuți, păstrători ai portului popular și a obiceiurilor locului, s-a înălțat un OM cu inima plină de iubire, cu calități deosebite, care niciodată nu va fi singur, urât sau sărac, care  exprimă prin cuvinte  potrivite doar trăirile lui de suflet cu mesaje ce vin din adâncul inimii sale. Ascultă de enoriași, ca dovadă s-a bucurat de sprijinul lor la înălțarea Locașului de Închinăciune cu hramul Sf. Ioan Botezătorul, înălțat sub coordonarea dânsului acum două decenii,  având ca meșter principal pe bunicul său Ioan Mutu, care a zidit atâtea case, pe care dacă le-am aduna am face un sat. Este apropiat de oameni, reproduce cuvintele așa cum se rostesc în popor, îl caracterizează respectul reciproc, propagă pe toate căile semințele iubirii, spre a germina și înflori în viața tuturor enoriașilor. Este respectat de toți, respect care nu se cumpără, se câștigă  cu fiecare faptă bună, cu fiecare gest frumos, cu fiecare cuvânt de alinare și cu fiecare zâmbet adus pe chipul celuilalt.

Poarta ce azi i s-a deschis ca un simbol al bunătății și faptelor sale este o modalitate frumoasă de a o lua de la capăt, de a planta dragostea și de a culege speranțe în suflet, deoarece Dumnezeu te iubește, Dumnezeu te ascultă, Dumnezeu întotdeauna va fi cu tine. „Despre Dumnezeu, spune Blaga, nu poți vorbi decât așa: îl întrupezi în floare și-l ridici în palme, îl prefaci în gând și-l tăinuiești în suflet, îl asemeni cu un izvor și-l lași să-ți curgă  lin peste picioare, îl prefaci în soare și-l aduni în ochi, îl întrupezi în om și-l rogi să stea lângă tine”.

   Mărire și înălțare să vă fie această promovare!

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5