Două luni de răgaz pentru pacienţi şi medicii de familie

Noul contract de servicii medicale intră în vigoare din 1 iunie

“Rămâne cum am stabilit în 2010”, aşa s-ar putea traduce prelungirea cu două luni a contractelor pe care furnizorii de servicii medicale le au cu Casa de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud. La şedinţa de Guvern de săptămâna trecută, Ministerul Sănătăţii a aprobat Contractul-cadru pentru 2011- 2012 privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, însă data intrării în vigoare a fost stabilită de Ziua Copilului, iar nu de Ziua Păcălelilor. Pacienţii vor primi, în continuare, reţete compensate şi gratuite, bilete de trimitere şi alte acte în contract cu CJAS, până în data de 31 mai, astfel încât aceştia nu vor avea de suferit.

Răgazul ar fi numai bun pentru modificarea prevederilor cu care medicii de familie din întreaga ţară, şi normal din Bistriţa-Năsăud, nu sunt de acord, susţin preşedinţii celor două asociaţii profesionale şi patronale ale medicilor din judeţul nostru.

“În cazul în care negocierile la nivel naţional nu vor avea ca finalitate rezolvarea problemelor noastre, vom hotărî ce acţiuni de protest vom face în continuare. În data de 1 aprilie trebuia să aibă loc un marş de protest de la Prefectură la sediul CJAS BN, marş pe care îl vom reprograma la o data ulterioară. Noi vom continua să ne luptăm pentru drepturile pacienţilor noştri şi pentru supravieţuirea medicinei de familie”, precizează dr. Niculina Rus şi dr. Gabriel Munteanu, liderii celor două foruri.

Drepturi limitative pentru pacienţi

În fapt, medicii de familie reclamă cel puţin 11 prevederi din noul act normativ, care ar aduce prejudicii asiguraţilor bistriţeni, dar şi medicilor. În primul rând, impunerea unui buget orientativ de medicamente va pune medicii să aleagă între a fi acuzaţi de malpraxis (dacă nu vor acorda asistenţa medicală corectă şi completă prin limitarea fondurilor disponibile) şi a fi penalizaţi în cazul depăşirii acestor fonduri. “Sau, varianta cinic – nedeontologică, vor fi puşi să aleagă cine trăieşte şi cine moare dintre pacienţii pe care îi au pe listă!”, explică aceeaşi sursă.

Mai mult, pacienţii sunt obligaţi să se programeze la medicul de familie pentru a beneficia de consultaţie/reţete, pentru tratamentul cronic, întrucât munca acestuia este limitată la maximum 20 de consultaţii/zi şi o vizită la domiciliu/zi programată. Pacientii consultaţi la cerere îşi pierd drepturile firesti de asigurat, deoarece chiar dacă plătesc consultaţia nu vor putea beneficia de reţete compensate/gratuite, bilete de trimitere etc. De asemenea, un pacient cronic va beneficia de reţeta pentru tratamentul cronic doar o dată la 3 luni. Aşadar, pensionari şi nu numai, pregătiţi-vă banii!

Buget de austeritate pentru medicii de familie

În ceea ce priveşte strict activitatea cabinetelor, medicii critică faptul că acest contract - cadru se semnează în 2011 pe o perioadă de 2 ani fără a şti ce sumă se va aloca pe anul 2012, adică se semnează “un cec în alb”. Valoarea punctului per capita şi per serviciu şi ponderea acestora sunt reduse drastic, nepermiţând susţinerea financiară a cabinetului. Prin Ordinul de modificare a criteriilor de acordare a sporului pentru rural şi localităţi izolate, sporul de rural a fost aproape desfiinţat.

Alte nemulţumiri vizează impunerea “unor activităţi laborioase care nu au nicio legatură cu serviciile medicale”, dar şi a unor dotări costisitoare pentru informatizarea sistemului medical, obligativitatea asigurării vaccinării elevilor în şcoli, penalizarea medicilor care nu vor acorda servicii medicale în centrele de permanenţă etc.

Una peste alta, dacă medicii de familie “nu încheie contractele de furnizare de servicii medicale în asistenţa medicală primară la termenele şi în condiţiile prezentului contract-cadru”, atribuţiile acestora pot fi preluate de medicii de specialitate din ambulatoriu. Dacă nu vreţi voi, îi obligăm pe alţii…

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5