Nouă obiceiuri de nuntă și cum le pui corect în practică

Nunțile sunt un motiv de bucurie în România, atât pentru tinerii care urmează să facă marele pas, cât și pentru familiile acestora și prietenii lor. Pe lângă ținutele elegante și mâncarea delicioasă, nunțile sunt un prilej de a te reîntâlni cu cei dragi, dar și cu o mulțime de tradiții, transmise din generație în generație. Iar dacă vrei să te asiguri că vei respecta toate aceste obiceiuri și tradiții și la nunta ta, iată care sunt acestea și cum le poți pune în practică.

Pețitul miresei

Și în ziua de astăzi se păstrează obiceiul pețitului. Iar înainte de a nuntă, viitorul mire trebuie să meargă la socrii săi pentru a cere mâna viitoarei sale soții. De obicei, tânărul mire este însoțit de părinții săi sau de un alt membru al familiei. După ce primește binecuvântarea părinților fetei, acesta îi va putea oferi alesei sale inelul de logodnă și astfel pot începe împreună organizarea nunții.

Pregătirea zestrei

Pe vremuri, familia miresei pregătea o zestre bogată, care cuprindea lenjerii de pat brodate, prosoape, perne, pături și veselă, însă în ultimii ani, acest obicei s-a schimbat, iar acum, mireasa primește drept zestre bijuterii, aparate electrocasnice sau plicuri cu bani pentru nuntă. Acest obicei simboliza în trecut statul social al familiei – cu cât zestrea era mai bogată, cu atât familia miresei era mai înstărită.

Bărbieritul mirelui

La nunțile din România încă se păstrează și astăzi tradiția cu bărbieritul mirelui. Acest obicei simbolizează evoluția tânărului de la statutul de băiat la cel de bărbat. De obicei, cavalerii de onoare sunt cei care se ocupă de acest aspect, iar după bărbierit, tinerii pornesc împreună spre casa nașilor.

Gătitul miresei

Domnișoarele de onoare au un rol esențial în ziua nunții – acela de o a ajuta pe mireasă să se pregătească pentru ziua cea mare. Acestea o ajută să îmbrace rochia de mireasă, să se machieze și să își aranjeze accesoriile, iar tot ele îi prind voalul. 

Hora miresei

Hora miresei este un obicei care încă este prezent la nunțile din zonele rurale, însă poți vedea celebrul dans și la nunțile de la oraș. Hora miresei se face în fața casei, chiar înainte de plecarea mirilor și a nuntașilor către biserică. Iar după horă, nașa are un rol important, pentru că ea este cea care rupe turta miresei și o împarte celor prezenți. Se spune că persoanele care mănâncă din turta miresei vor avea prosperitate și noroc și în viață.

Schimbul verighetelor

Unul dintre cele mai frumoase obiceiuri de nuntă este schimbul de verighete care are loc în timpul cununiei religioase. Această tradiție își are originea în Egiptul Antic și simbolizează iubirea fără de sfârșit dintre un bărbat și o femeie, care va dura întreaga viață, din momentul în care aceștia sunt legați prin taina cununiei.

Grâul și orezul

La fiecare nuntă se păstrează obiceiul aruncatului cu grâu și orez, un ritual aparte care ar aduce noroc și fertilitate în casa tinerilor proaspăt căsătoriți. La finalul slujbei, mirii ies din biserică și sunt întâmpinați de cei dragi cu un pod de flori și cu o „ploaie” de orez și grâu.

Furatul miresei

De-a lungul anilor obiceiul cu furatul miresei s-a tot schimbat, însă cei care continuă să-l practice, o fac pentru un motiv în plus de distracție. Astfel, într-un moment de neatenție al mirelui, mireasa este furată de către câțiva dintre invitați, iar aceștia îi aduc nașului unul dintre pantofii miresei, drept dovadă. Ulterior, mirele și nașul trebuie să negocieze cu hoții pentru a recupera mireasa furată, iar de obicei oferă o sticlă de vin în schimbul acesteia. Însă, în zilele noastre, există și nuntași mai creativi, care îl supun pe mire unor porunci amuzante, cum ar fi cântatul în fața celorlalți invitați sau realizarea unei declarații de dragoste.

Voalul miresei

O tradiție nelipsită de la nunțile din România este desprinderea voalului miresei. Acesta este înlocuit de către nașă cu o basma, iar întregul momentul marchează trecerea miresei de la statutul de domnișoară, la cel de femeie căsătorită. 

 

Toate aceste obiceiuri de nuntă încă se păstrează în multe zone ale țării, iar fiecare moment are o semnificație aparte pentru tinerii căsătoriți, dar și pentru familiile acestora.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5