Nicolea Grumeza, o viaţă dedicată cărţilor, la biblioteca din Năsăud

Rep.: - Domnule profesor Nicolae Grumeza, acum, după 25 de ani de muncă la conducerea Bibliotecii orăşeneşti „Veronica Micle”, ce ne puteţi spune?
N.G.: - Am încpeut activitatea la Biblioteca oraşului Năsăud în aprilie 1989, în urma unui concurs şi al transferului meu din activitatea didactică (am lucrat ca şi profesor de istorie, fiind absolventul Facultăţii de Istorie-Filozofie, secţia Istorie, curs de zi, a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi).
În învăţământ am lucrat timp de 16 ani, urcând toate treptele ierarhice (de la profesor şi diriginte până la director de şcoală). Pe timpul activităţii mele la Biblioteca oraş Năsăud am ocupat mai întâi funcţia de bibliotecar şef, funcţie care ulterior s-a transformat în cea de director, funcţie în care am condus destinele instituţiei timp de 25 ani, preluând activitatea de la predecesorii mei: Traian Cleja şi Sabina Câmpeanu, o activitate frumoasă şi în acelaşi timp utilă cetăţenilor acestui oraş.
Rep.: - În mare, ce aţi reuşit să faceţi pentru această instituţie?
N.G.: - În perioada în care mi-am desfăşurat activitatea la această instituţie am căutat şi am reuşit să îmbogăţesc fondul de carte al Bibliotecii oraş cu peste 23.640 cărţi; am introdus tehnica de birou modernă: 3 calculatoare pentru personalul instituţiei, 1 scanner şi o imprimantă; în anul 2011, în instituţie, s-a introdus serviciul Biblionet (acces gratuit la internet) primind cu acest prilej din partea Fundaţiei Bill şi Melinda Gates 4 calculatoare, 1 imprimantă duplex, 1 scanner, camere video etc.
Cu ocazia instalării serviciului mai sus amintit, s-au efectuat lucrări de reparaţii la instalaţia electrică şi s-a comandat mobilier adecvat lucrului la calculatoare; am introdus internetul prin fibră optică; am încheiat un parteneriat de colaborare între Biblioteca oraş şi Primăria Năsăud cu firma Scream SRL din Baia Mare, în urma căruia instituţia pe care am condus-o a devenit beneficiara unui program de bibliotecă online, program numit eBibliophil şi pentru care se plăteşte o chirie lunară de folosinţă. Pentru înregistrarea şi tipărirea de coduri de bare am achiziţionat pentru instituţie o imprimantă specială de inscripţionat coduri de bare şi un cititor de coduri de bare.
La propunerea mea, prin referatul nr. 12/3779 din 23.04.20001, Consiliul Local a emis HCL nr. 56/28.06.20019 prin care se conferea Bibliotecii oraş numele poetei Veronica Micle, poetă născută la Năsăud.
Am participat la editarea Monografiei oraşului Năsăud, alături de echipa de profesori de la Cluj şi Năsăud; contribuţia mea a fost în alcătuirea monografiei Bibliotecii oral, iar mai târziu în alcătuirea monografiei Casei de Cultură „Liviu Rebreanu” din Năsăud. De asemenea, pentru buna desfăşurare a activităţii, m-am preocupat de achiziţionarea de imprimante tipizate cu specific de bibliotecă; furnituri de birou; materiale de curăţenie.
Am făcut demersurile necesare pentru achiziţia de lemn de foc pentru încălzirea spaţiilor de lucru, an de an.
Rep.: Aţi avut sprijin din partea autorităţilor, doriţi să mulţumiţi cuiva pentru aceasta?
N.G.: - Toate aceste activităţi nu se puteau desfăşura fără a avea sprijinul Primăriei oraş şi aici pot menţiona că între instituţia pe care am condus-o şi cele două mari instituţii ale oraşului, respectiv Primăria şi Consiliul Local, a existat în toţi aceşti ani o fructuoasă colaborare. Pentru tot sprijinul acordat vreau să mulţumesc atât conducerii actuale a Primăriei oraş, în frunte cu domnul primar, prof. Mircea Romocea, cât şi conduceri trecute a Primăriei, în frunte cu ing. Dumitru Mureşan (cu care am avut o colaborare mai lungă).
Am avut o foarte bună colaborare şi cu Biblioteca Judeţeană Bistriţa, care în calitatea sa de bibliotecă coordonatoare, a ajutat atât în pregătirea profesională a salariaţilor, cât şi în derularea unor activităţi la nivel de judeţ.
Activităţile noastre au fost popularizate şi în presa locală, în ziarele Răsunetul (prin d-na Olga Lucuţa) şi Mesagerul (prin d-nul Radu Sârbu). Am colaborat strâns şi cu celelalte instituţii ale oraşului, respectiv cu unităţile şcolare, cu instituţiile de cultură ale oraşului, cât şi cu Oficiul Poştal Năsăud, prin care s-au derulat, dea lungul ultimilor ani, abonamentele la presă, cu Librăria Aletheia, de unde am achiziţionat ani buni carte diversă, cu SC Normandia Impex SRL (în mod deosebit cu familia Vasile Sălvan, dar şi cu personalul acestei firme) şi nu în ultimul rând am avut o colaborare cu Despărţământul Năsăud al Astrei, preşedinte prof. Ioan Seni şi cu şcolile din oraş.
Acum, la final de activitate, doresc mult succes atât colegelor mele – Crina Elisabeta Ceuca şi Doina Lonhardt -, cât şi persoanei care va fi desemnată în urma unui concurs, ca succesor la conducerea Bibliotecii orăşeneşti „Veronica Micle”.
Rep.: - Şi noi vă dorim să aveţi noroc de zile senine şi de o pensie cât mai lungă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5