Năsăudeni la Washington ! LA CASA CU NR. 5515 DE PE STRADA 980, REDMOND-SEATTLE

Ioan și Lucreția Mititean

Nu e o eroare. Casele şi străzile peste ocean, sunt numerotate prin combinaţii de cifre şi sunt mai ușor de găsit, mergând în ordinea numerelor.
Ne găsim în casa copiilor din Redmond-Seattle, statul Washington, într-un fund de sac,
adică strada se încheie aici. Este o stradă liniştită, unde nu ne deranjează zgomotul imens al străzii, ci doar zgomotul suportabil aerian, pe unde, la circa 7 minute, trece o navă aeriană înspre şi dinspre aeroportul din Tacoma-Seattle. O zonă cu multă verdeață, unde domină arbuştii ornamentali şi cedrul, acel copac mult căutat în construcţii şi atelierele de mobilă. Pe aici, te împrietenești cu căprioarele, iepurii și veverițele jucăușe, pe care nimeni nu le deranjează, așa că nu poartă nici o frică, devenind prietenii omului.
În această casă, se simte din plin suflul românesc, cu elemente din țara de baștină. Grădina este frumos împrejmuită cu gard din scândură de cedru, sunt plantați pomi fructiferi din toate soiurile. Florile de toate culorile sunt în lumea lor, nelipsind trandafirii, mușcatele și regina nopții. Drapelul tricolor stă de gardă alături de steagul American, deoarece Livia, Nicu, Călin și Călina au și cetățenia americană. Casa este primitoare, cu elemente de acasă - covoare țesute, prosoape, fețe de masă, costume populare pentru băieți și fete și diferite alte obiecte de artă populară, specifice Țării Năsăudului sau zonei Sebeșului, zona de origine a lui Nicu.
Dintre cele patru persoane din familie, doi lucrează în domeniul informaticii, respectiv tata și fiul, iar mama și fiica în domeniul sănătății, dar au și înclinații gospodărești. Lucrează o parcelă agricolă cu multă dăruire, așa cum a fost deprins Nicu, cu activitatea practică insuflată de către tatăl său, la Sebeș-Alba. După orele de serviciu, se delectează cu grădinăritul, având din abundență ceapă, păstăi, morcovi, roșii, ridichi, usturoi, mărar, salată etc. Deci mergem la grădină, nu la piață!
Casa este bine dotată cu toate utilitățile și aparatele necesare, este bine compartimentată, având patru dormitoare, trei băi, bucătărie și două livinguri, fiind pregătită pentru a primi pe cei doisprezece români ce vor veni la nunta lui Călin și Lisa, ce va avea loc pe 17 august 2019. Garajul are cu totul alte întrebuințări: sală de sport (tenis de masă), sală de mese sau sală de dans, depinde de împrejurări și de evenimentele zilei.
Ca și altădată, surpriza zilei a fost apariția în ,,Vârful peniței” a cărților noastre, expuse într-o vitrină spre încântare și respect pentru Țara Năsăudului, personaj central în cele 35 de cărți expuse în vitrină la care am completat și ultimele două apariții editorial, respective, ,,Lumea românească” și ,,Atelierul fanteziei”, care vor fi prezentate grupului de români ce vor participa la o seară literară, pe urmele lui Coșbuc și Blaga, ce va avea loc peste câteva zile în casa cu numărul de mai sus, în amintirea tradițiilor străbune de ACASĂ.
Pe perioada șederii în patria calculatoarelor, ne-am făcut multe planuri în ale scrisului, vom studia, vom cerceta, vom vizita mai multe obiective și s-ar putea să finalizăm această vizită cu un nou volum ,,Amintiri de peste ocean”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5