Muzeul sătesc din Josenii Bârgăului a fost inaugurat oficial

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a participat joi alături de managerul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, Alexandru Gavrilaş, la deschiderea Muzeului Sătesc din Josenii Bârgăului. Muzeul a fost amenajat în incinta fostului dispensar uman din localitate, lucrările fiind finanţate din bugetul local.

Proiectul prin care tradiţia comunei de pe Valea Bârgăului va dăinui peste veacuri a fost realizat la iniţiativa Societăţii Culturale “Speranţa reînviată”, cu sprijinul necondiţionat al primarului Tudorel Ciotmonda şi al Consiliului Local Josenii Bârgăului.

De la unelte specifice vieții de zi cu zi, până la ceramică sau costume populare vechi de peste 100 de ani, toate pot fi admirate începând de azi în acest muzeu. Aici au fost expuse primele piese tradiţionale, şi anume “canapei” din lemn, acoperit cu “procuţe” vechi, multicolore, “blide” din ceramică veche, pat vechi din lemn, acoperit cu “verincă”, “cergă” şi perne îmbrăcate în pânză de in cusută artizanal cu motive în diferite culori, “păretare”, masă de lucru, “vârtelniţă”, “sucale” şi “suveici”, fuse, furcă de tors cu “caiere” din lână, “jârebgi”, “stative” cu “teara”, costume populare de femei şi de bărbaţi, o veche maşină de cusut, diverse instrumente meşteşugăreşti şi obiecte gospodăreşti tradiţionale.

“Vreau să felicit Consiliul Local, pe domnul primar Tudorel Ciotmonda şi pe toţi profesorii şi oamenii de bine care au donat obiecte pentru Muzeul din Josenii Bârgăului”, transmite preşedintele Radu Moldovan.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5