Muzeul Grăniceresc - o realitate vie

     Muzeul Grăniceresc din Năsăud a încheiat un partenereat cu ASTRA, spre maximizarea virtuților formative ale spațiului muzeal, propunându-și să stimuleze interacțiunea pe linie educațională dintre muzeu și Asociația Culturală,  cu o vechime de peste 150 de ani, spre valorizarea potențialului educativ adus de acest mediu cultural.

   Vineri, eroul zilei a fost pictorul verde NECHITA BUMBU din Nepos, care și-a expus comoara adunată de o viață, adică tablourile minunate scoase din casa sufletului său, cu mesaje inspirate din mijlocul naturii. De fapt, natura i-a fost primul dascăl, care i-a oferit un cald și curat entuziasm, pentru tot ce înseamnă creație artistică, un permanent îndemn spre mai bine, pornit din convingere intimă și transmis cu sinceritate iubitorilor de frumos, ce s-au adunat aici, cu dragoste înnoită  față de strădania pictorului verde, omul încărcat de idei, de omenie, talent,știință și patriotism.

     Discuțiile pe marginea expoziției, au fost coordonate de cei doi  cărturari, ce și-au dat mâna spre un partenereat util și eficient respectiv –Floarea Pleș, președinta Cercului ASTRA Năsăud și dr Lucian Vaida, directorul muzeului, care au apreciat personalitatea vioaie și plină de viață a pictorului, care la o expoziție de la București, specialiștii l-au scos din tagma naivilor, fiind inclus printre pictorii realiști.

         Aprecieri sincere, exprimate din inimă au făcut și pictorii prezenți -Lucian Bichigean și Nelu Nistor.

Au intervenit cu aprecieri privitoare la pasiunea eroului de azi, dotat nativ cu sensibilitate ce ne colorează viața-Ioan Seni,Mircea Daroși,Ioan Mititean,Romulus Berceni,Lucreția Mititean,Gheorghe Pleș și consilierul local Ioan Boțan, iubitori ai artei care se referă asupra tehnicii culorilor, într-o lume nouă a valorilor, încărcată de sentimente pozitive din lumea înconjurătoare.

   A fost readusă la această întâlnire a frumosului și poeta și pictorița VIRGINIA BRĂNESCU, prin cartea dânsei intitulată; „Duminicile pictorului verde”, carte prezentată de Ioan Mititean, o carte  cu fapte care țin de biografia creatorului din Nepos și transmiterea unor experiențe din mânuirea penelului, dintr-un perimetru de memorizare culturală ce descifrează viața întru artă.

 Doamna Maria ne-a servit din bunătățile casei-gogoși,socată,must,vin și afinată,după care am trecut în clădirea nouă,în sala festivă a muzeului unde am asistat la lansarea cărții:Batalionul-1 Grăniceresc de Gardă (1933-1940). Contribuții documentare,autori-Adrian Onofreiu și Dan Lucian Vaida,carte ce ne oferă un corpus documentar privitor la acest batalion și totodată un modest omagiu dedicat soldaților din unitatea militară nou  înființată.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5