De Zilele Năsăudului,

Muzeul Grăniceresc a fost redeschis pentru public

Muzeul Grăniceresc Năsăudean, amenajat în vechea clădire a “Şwardei”, după o lungă perioadă de timp în care a suferit o reabilitare, apoi o reamenajare capitală, dar şi o “adăugire” a unui corp nou care adăposteşte birourile administrative, şi-a redeschis porţile pentru publicul doritor să-l viziteze. Deocamdată, doar secţia de Artă populară tradiţională şi Etnografie este accesibilă publicului, urmând ca până în toamnă să fie amenajată şi cea de istorie.

Inaugurarea s-a făcut în prezenţa oficialităţilor locale, a celor judeţene, invitaţilor, a unor grupuri de elevi, un grup de francezi, precum şi alţi iubitori de artă şi tradiţii. Profesorul Gheorghe Marinescu – fost preşedinte al Consiliului Judeţean, actualmente director al Complexului Muzeal Judeţean – cel care a dat un sprijin substanţial pentru reabilitarea muzeului – a specificat în discursul său inaugural, că investiţia s-a ridicat la aproximativ 22 de miliarde de lei vechi, din care circa 10 miliarde au provenit din fonduri PHARE. A subliniat faptul că aceasta este cea mai serioasă reparaţie a clădirii care a fost ridicată în secolul al XVIII-lea, când a adăpostit cazarma Regimentului II românesc de graniţă.

Primarul oraşului – ing. Dumitru Mureşan – a mulţumit factorilor care au sprijinit realizarea aceasta aşteptată de foarte mulţi ani, a lăudat colectivul muzeului condus de doctorul în istorie Lucian Vaida şi a înmânat diplome de onoare în acest sens celor merituoşi, spunând că toţi merită aprecieri şi recunoştinţă pentru efortul lor depus de-a lungul anilor.

În aceiaşi termeni au continuat şi prof.drd. Mircea Prahase – fost director al Complexului Muzeal Judeţean – care a avut şi el merite în reabilitarea muzeului năsăudean, iar dr. Lucian Vaida – directorul Muzeului Grăniceresc Năsăudean, a mulţumit pentru aprecieri şi sprijinul acordat atât autorităţilor, cât şi colegilor alături de care a muncit cot la cot (n.r.).

Sălile inaugurate arată extraordinar, deosebit, aici existând de la obiecte şi piese de port popular, de uz casnic, utilaje şi obiecte arhaice folosite de străbunii noştri la îndeletniciri gospodăreşti până la icoane foarte vechi pictate pe lemn sau sticlă.

Doritorii pot vizita secţia deschisă pentru public de luni până vineri între orele 8,00-16,00, iar sâmbăta şi duminica între orele 10,00-16,00.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5