Motoare electrice și reductoare melcate - utilizare eficientă în domenii variate

Puține persoane își pot imagina lumea zilelor noastre fără tehnologie, fără echipamente, utilaje și diverse mașinării care ușurează considerabil eforturile umane și care fac munca mult mai eficientă și mai rapidă. În spatele tuturor acestor echipamente stau de cele mai multe ori motoare electrice, care prezintă un rol cu atât mai important în toată această ecuație.

Despre motoare electrice se poate spune un singur lucru: se folosesc în domenii din cele mai variate. Desigur, apare în acest caz și nevoia de adaptare, pentru că nu orice tip de motor electric se potrivește în cadrul oricărei aplicații. Cum nu întotdeauna există posibilitatea de a realiza motoare electrice după anumite specificații, intervine nevoia de a putea ajusta anumiți parametri, fie că este vorba despre turație, cuplu sau orice altă caracteristică specifică motorului electric.

Atunci când vine vorba despre ajustarea turațiilor, există dispozitive care pot realiza această misiune. Este vorba despre reductoare melcate, coaxiale, ortogonale sau planetare, practic dispozitive mecanice care pot să reducă turațiile la motoarele utilizate în aplicații diverse.

Dacă toate aceste denumiri par mult prea tehnice și complicate, specialiștii de la Braco oferă o serie de lămuriri cu privire la reductoarele utilizate la motoarele electrice pentru reducerea turațiilor. Brand-ul este unul cunoscut pe nișa motoarelor electrice, a reductoarelor, ventilatoarelor industriale sau chiar a generatoarelor, fiind unul dintre jucătorii importanți pe piața de producție și distribuție a acestor echipamente.

Ce trebuie știut despre reductoare

Aceste echipamente mecanice sunt folosite pentru a adapta din punct de vedere al turațiilor motoarele electrice utilizate în cadrul diverselor aplicații. Rolul lor este de a reduce turațiile în funcție de nevoi.

De regulă, motoarele electrice în variantă standard vin disponibile cu turații asemenea: 750 rotații pe minut (rpm), 1000 rpm, 1500 rpm sau 3000 rpm. Astfel de niveluri nu se pliază însă de fiecare dată pe necesități specifice, iar aici își intră în rol reductoarele.

Acolo unde se doresc turații la nivel mai redus, pe motoarele electrice pot fi montate astfel de reductoare, întrucât realizarea motoarelor pe specificații exacte, la comandă, în serii personalizate poate să fie destul de costisitoare. Cu ajutorul reductoarelor se poate ajunge astfel la turații reduse de 1.5, 1.7 sau chiar 2 ori, insa rapoartele de reducție nu se limitează doar la aceste cifre. Există reductoare prin care se pot obține reduceri de ordinul miilor de ori a nivelului turațiilor, ceea ce înseamnă că pentru orice nevoi vor putea fi identificate soluțiile potrivite.

Odată cu reducerea turațiilor va crește și cuplul, ceea ce înseamnă că vor putea fi acționate inclusiv mecanisme ce prezintă o inerție mare a sarcinii la pornire și nu numai.

Unde sunt utilizate motoarele electrice accesorizate cu reductoare?

După cum menționează și specialiștii de la Braco, aria de aplicabilitate a acestor soluții este una foarte extinsă. Echipamentele și aplicațiile unde sunt necesare motoare electrice care să funcționeze la turații reduse sunt destul de numeroase - iată în continuare doar câteva exemple:

  • Linii de producție în cadrul cărora se utilizează benzi transportoare. Fie că este vorba de linii de îmbuteliere, de procesare sau prelucrare a diverselor materiale, benzile transportoare își dovedesc utilitatea. Motoarele de care acestea sunt acționate funcționează la turații mici în mod constant, iar reductoarele reprezintă soluția optimă pentru a obține parametrii doriți.
  • Elevatoare și lifturi - cu siguranță astfel de echipamente au nevoie de motoare electrice cu turații reduse, constante, care să nu înregistreze fluctuații majore. Și în acest caz reductoarele constituie o soluție potrivită.
  • Sisteme de ventilație - există unele tipuri de ventilatoare unde se doresc turații mici, pentru funcționare susținută pe o perioadă îndelungată. Din nou, reductoarele au un rol major în eficiența și performanțele motoarelor electrice care susțin funcționarea sistemelor de ventilație menționate.

Spălătoriile auto, spațiile comerciale și chiar și utilajele din industria alimentară utilizează de asemenea motoare electrice care au aplicate reductoare. Acesta este cazul periilor rotative din cadrul spălătoriilor automate, al scărilor rulante din marile centre comerciale sau al mașinilor de tipul malaxoarelor utilizate în industria alimentară.

După cum se poate observa, domeniile în care asemenea soluții își dovedesc eficiența sunt din cele mai variate. Cei interesați pot găsi pe site-ul Braco - www.bracomotoareelectrice.ro - o gamă variată de produse ce includ motoare electrice, dar și reductoare ce le pot adapta turațiile în funcție de nevoi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5