„Moţiunea populară”, depusă la Parlament

Moţiunea de cenzură care vizează înlăturarea Guvenului Boc V a fost depusă ieri la Parlament, în cadrul şedinţei Birourilor Permanente reunite. În cadrul acestui for va fi stabilit şi calendarul dezbaterii moţiunii, iniţiatorii propunând ca votul să fie dat săptămâna viitoare.

Sub egida „Moţiunea populară”, textul „cuprinde critica noastră

( n.r. – PSD) pentru toate domeniile în care Guvernul Boc a comis nenumărate greşeli şi nenumărate abuzuri, pentru că Guvernul Boc a distrus economia românească, Guvernul Boc a distrus infrastructura românească, sănătatea şi trebuie să pice”, a precizat liderul social-democrat, Victor Ponta. În finalul documentului vor fi nominalizate şi măsurile pe care PSD, PNL şi PC îşi propun să le adopte, la guvernare, dacă demersul va avea sorţi de izbândă.

Pentru adoptarea unei moţiuni de cenzură sunt necesare 236 de voturi, număr mai mare decât cel al parlamentarilor din formaţiunile de opoziţie. Cu toate acestea, social-democraţii se declară optimişti, mizând pe „conştiinţa” câtorva parlamentari ai Puterii. „Şansele ca această moţiune de cenzură să treacă sunt, din punctul meu de vedere, foarte mari. Ultimele sondaje de opinie arată că 91% din populaţie crede că Guvernul Boc duce ţara într-o direcţie greşită. De aceea, sper ca parlamentarii care susţin arcul guvernamental să se gândească la electoratul din colegiile lor, iar nu la interesele de partid”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, deputatul Emil Radu Moldovan. Potrivit parlamentarului bistriţean, iniţiatorii moţiunii speră ca presiunea străzii şi a sindicatelor să-şi facă efectul scontat.

Conform articolului 113 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5