În Parcul Central, în curând, sperăm,

Monumentul Grănicerului Năsăudean

Legislativul local năsăudean a fost de acord cu propunerea viceprimarului Niculai Găitan, făcută la „Diverse”, în şedinţa ordinară lunară din 30 octombrie, referitor la amplasarea, în Parcul Central al oraşului, Monumentului Grănicerului Român, fapt pentru care a prezentat macheta acestuia şi proiectul de execuţie cu argumentele de rigoare.
Arhitectural şi cultural, Năsăudul este creaţie grănicerilor. Între 1762-1851, 44 de comune din jurul Năsăudului au fost organizate într-un ţinut militarizat, în ceea ce istoriografia menţionează ca Regimentul II de Graniţă Năsăudean. Această realitate a determinat mutaţii semnificative nu doar în plan militar, ci şi sub aspectul sistematizării ţinutului, precum şi ample mutaţii de tip economic şi cultural. După desfiinţarea regimentului, în 1851, resursele materiale şi financiare s-au constituit într-un fond orientat cu prioritate pentru înfiinţarea de instituţii şcolare şi susţinerea, prin intermediul burselor, a tinerilor trimişi la studii la diverse universităţi din Europa Centrală. Acest lucru a făcut posibil ca, în timp, Năsăudul să dea ţării 21 de academicieni, generali diplomaţi, episcopi, universitari într-o largă diversitate de domenii.
Momentul evocă experienţa grănicerească şi se constituie într-un mijloc de promovare a valorilor şi realizărilor din această zonă. În acelaşi timp, monumentul se constituie într-un obiectiv turistic important care, cu certitudine, va creşte atractivitatea cultural-turistică a acestui ţinut. Pentru membrii comunităţii monumentul conferă coeziune spirituală şi are valenţe educative în sensul de evidenţiere a valorilor identitare pentru comunitatea din această zonă.
Amplasat în Parcul din centrul oraşului, monumentul se integrează şi completează un piesaj cultural original şi valoros. În proximitatea monumentului se află Primăria oraşului, Colegiul Naţional „George Coşbuc”, Catedrala Sfântul Nicolae, Casina Regimentului, Biserica Romano-Catolică, Jvarda (Comandamentul Regimentului, azi Muzeul Grăniceresc). Acest amplasament facilitează receptivitatea în raport cu un public divers.
Soclul, lucrare în sine care „întăreşte” semnificaţia ansamblului monumental este realizat din beton placat cu marmură albă. Înălţimea soclului este de 480 cm, peste care este suprapus încă un modul format din trei arce care susţin o torţă cu înălţimea de 160 cm. Cele trei reliefuri depăşesc limitele plăcii de soclu, evidenţiind ideea de continuitate. Compoziţiile sunt pluriaxiale dinamice şi încadrează centrul de greutate al personajelor. Toate cele trei reliefuri sunt realizate din cupru prelucrat manual.
Ansamblul monumental poate fi realizat într-o perioadă de 6 luni, iar valoarea cheltuielilor materiale calculate sunt de 87.000 lei.
Monumentul va însemna un puternic reper istoric al Ţinutul Năsăudean – Regimentul Grăniceresc (1762-1851), constituind un îndemn pentru generaţiile actuale şi viitoare la demnitate, competenţă şi competitivitate, devotament şi dăruire pentru neam şi ţară.
Ansamblul monumental poate deveni un obiectiv de interes din perspectiva turismului cultural, de importanţă majoră pentru Ţinutul Năsăudului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5