Monografia Maierului a fost lansată în cinstea Centenarului

        Prima monografie integrală a Maierului din întreaga istorie a localităţii de aproape 600 de ani, „Maieru, cuib al visurilor cu parfum de legendă”, autor Dan Popescu, a fost lansată la Centrul Catehetic „Sf. Arhidiacon Ştefan” din Maieru, în prezenţa unui numeros public, intelectuali, ţărani, bătrâni, preoţi-Dan Cismaş şi Ioan Lăpuşte, cu soţia-cadre didactice, consilieri locali, imediat după terminarea slujbei de duminică de la Biserică. Cartea a fost prezentată şi susţinută de către scriitorul Dan Popescu şi de către primarul Maierului, teologul Vasile Borş, după ce, în prealabil, la sfârşitul slujbei din Biserică, a fost prezentată de părintele Dan Cismaş, care a asigurat locaţia evenimentului, pentru care îi mulţumim. De asemenea, mulţumim primarului Vasile Borş şi Consiliului Local Maieru pentru înţelegere şi finanţarea cărţii, mulţumesc editorului Dinu Virgil Ureche şi Editurii „Napoca Star” din Cluj, mulţumesc soţiei mele prof. Mari Popescu, care m-a ajutat efectiv, zile şi nopţi, la corectarea, tehnoredactarea şi organizarea lucrării. Însă în primul rând mulţumesc bunului Dumnezeu care m-a milostivit cu sănătate şi putere de muncă! Am acordat peste 60 de autografe!

        Studiul monografic al Maierului este important, ca orice studiu, pentru cunoaşterea istoriei, geografiei, economiei, agriculturii, meşteşugurilor, folclorului, obiceiurilor, datinilor, tradiţiilor, pentru cunoaşterea oamenilor truditori pe aceste locuri şi a faptelor acestora. După mulţi ani, de pe timpul şcolii de sociologie rurală a lui Dimitrie Gusti, a revenit în actualitate ideea monografică. Cartea aceasta este un studiu ştiinţific şi ca atare are un aparat critic. Eu am organizat imensul material documentar dându-i şi un iz literar-artistic, am scris totul cu atenţie şi dragoste.

        Primarul Maierului, Vasile Borş, a apreciat în mod cu totul deosebit lucrarea şi a spus, „Îl felicit pe scriitorul Dan Popescu, mă înclin în faţa sa, este o lucrare remarcabilă, demnă de Maieru.”

        Cartea este dedicată, cu multă dragoste, Centenarului Marii Uniri a tuturor Românilor. Recunoştinţa mea se îndreaptă şi asupra domnului profesor Sever Ursa, ctitorul Muzeului „Cuibul visurilor”, muzeu pe care am avut onoarea să-l conduc doi ani şi jumătate, domnul Ursa rămânând o stare de spirit.

        Orgolioasa, bine închegata şi frumoasa aşezare someşană Maieru, cu Regele ei spiritual, Liviu Rebreanu, are de-acum o monografie integrală a sa! Am avut de traversat un mare volum de muncă în vrafuri de documente, multe dintre ele aparţinând domnului profesor Sever Ursa, în arhive şi diverse surse bibliografice, am cercetat cu atenţie documentele din vestitul muzeu măierean „Cuibul visurilor”, am sistematizat şi organizat mult material şi am ajuns la concluzia finală că Maieru se prezintă ca o entitate geografico-istorică deosebită, cu multe elemente de originlitate şi un farmec cu totul aparte.

        Cartea a mai fost lansată la Bistriţa, la sediul redacţiei ziarului „Răsunetul”, precum şi la Poiana Ilvei.

        Maieru, ca orice sat românesc autentic, are un simţ numai al său, prin care se vede un mic centru al lumii. Trăind din amintiri ne mai naştem puţin. Toate acestea se strâng într-un tandru buchet pe care-l vom păstra cu duioşie, este o mică dovadă a trecerii noastre prin această lume atât de trecătoare...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5