Monitorizarea Poienii cu narcise din Saca - Parcul Naţional Munţii Rodnei

În cursul zilei de 21 mai, clubul Eco Rodna a efectuat o excursie la Poiana cu narcise din Masivul Saca situat în partea sudică a Parcului Naţional Munţii Rodnei cu scopul de a continua monitorizarea narciselor, proces început în anul 2005. Grupul Eco Rodna compus din 25 de elevi ai Şcolii Generale ”Florian Porcius” din Rodna este membru al Asociaţiei Eco Rodna, iar acţiunea de monitorizarea a rezervaţiei naturale se derulează în cadrul proiectului ”Micii custozi – model de participare interactivă”, finanţat prin intermediul Programului Tineret în Acţiune, având un buget de 8760 de euro.

Monitorizarea Poienii cu narcise din Saca constă în prelevarea anuală a unor date privind parametrii abiotici (umiditatea solului şi aerului, temperatura solului şi aerului, pH-ul solului) şi biotici (specii de plante asociate populaţiei de narcise), precum şi delimitarea perimetrului arealului ocupat de narcise. Datele prelevate anual ajută la interpretarea evoluţiei rezervaţiei naturale, estimându-se în ultimii 4 ani o uşoară extindere a zonei ocupate de narcise cu circa 0,2 ha. Aceste informaţii colectate cu ajutorul clubului Eco Rodna reprezintă o metodă inedită de management participativ al biodiversităţii Parcului Naţional Munţii Rodnei, ajutând la fundamentarea unor decizii de management în viitor. Monitorizarea narciselor se realizează sub supravegherea rangerilor Administraţiei Parcului Naţional Munţii Rodnei.

Poiana cu narcise din Saca cuprinde un traseu tematic dotat cu 15 panouri din lemn amplasate în teren ce oferă informaţii cu privire la speciile de floră şi faună locale, habitatele din diverse puncte de observare, reprezentând astfel un model de educaţie ecologică ce poate fi utilizat de orice vizitator, cu precădere de elevii din împrejurimi.

Asociaţia Eco Rodna urmăreşte implicarea unui număr cât mai mare de tineri în procesul de conservare a biodiversităţii din rezervaţiile naturale ale judeţului Bistriţa-Năsăud, motiv pentru care implementează în prezent 4 proiecte în colaborare cu alte parcuri naţionale şi naturale din Italia, Germania, Spania, Letonia, Lituania, Islanda şi România.

Claudiu Iuşan

Preşedinte Asociaţia Eco Rodna

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5