Monarhia Constituţională – o alternativă. Regele Mihai I – un model demn de urmat

Moto - ,,Da, doar un rege ar putea împiedica prăbuşirea în această sărmană Românie,, Eugen Ionescu – 27 aprilie 1990.

Se cuvine să cugetăm asupra triplei semnificaţii a zilei de 10 Mai.
10 Mai este data la care a sosit în Ţara Românescă principele Carol I, în 1866.
10 Mai este ziua în care a fost încoronat ca şi rege, în 1881 - Carol I.
La 10 mai în 1877 a fost citită Declaraţia de Independenţă a României.
Datorita acestor trei evenimente majore din istoria României, data de 10 Mai a fost decretată Ziua Naţională a Ţării, până la proclamarea Republicii în 1947.

Nu trebuie să uitam niciodată ca modernizarea României s-a datorat în primul rând rigurozităţii impuse de familia regală şi monarhia constituţională, începând cu mijlocul secolului XIX.
De-a lungul timpului au avut loc nenumărate evenimente importante care au pus la încercare personalitatea tuturor monarhilor României. Au fost multe perioade bune, au fost şi unele situaţii controversate pe care poate nu le vom şti niciodată sau nu le vom putea înţelege în contextul actual. Mai presus de orice, toţi regii au iubit România ţi poporul român, pentru care au făcut sacrificii enorme. Carol I, ca şi Ferdinand au făcut Independenţa şi România Mare, au dat pământ pentru veteranii de război, iar prin deciziile regelui Mihai I s-a scurtat cu 6 luni cel de-al 2-lea război mondial şi prin aceasta s-au diminuat pierderile de vieţi umane în război).
Ce simplu ar fi fost în anul 1990, o dată cu răsturnarea regimului ceauşist să se revină la Constituţia din anul 1923, una dintre cele mai moderne şi mai corecte constituţii europene din acel moment. Se puteau face adaptări legate de contextul socio-politic al momentului din România şi aveam astăzi o Constituţie funcţională, modernă şi clară.
Forma de guvernământ - Monarhia Constituţională consfinţeşte o putere mai mult simbolică pentru monarh, acesta domneşte, nu guvernează. Monarhul îndeplineşte funcţii ceremoniale, figurative, funcţiile executive revenind Guvernului şi/sau Parlamentului.
Prin aceste caracteristici tipice acestei forme de guvernământ se înlătură total un eventual derapaj de la democraţie şi un blocaj în sistemul legislativ şi decizional.
Un exemplu de personalitate puternică, implicată în viata României în momentele bune sau foarte grele este Majestatea Sa Regele Mihai I . Şi acum, la aproape 92 de ani , regele nostru încearcă, împreună cu Casa Regală, să ofere soluţii alternative prin care România să poată depăşi mai uşor obstacolele şi vicisitudinile acestei perioade grele de tranziţie.
Pentru tot acest efort merita să ne gândim la necesitatea includerii formei de guvernământ - Monarhia Constituţională, la un viitor referendum pentru schimbarea Constituţiei.
Personal, urez Casei Regale şi Majestăţii Sale Regele Mihai I , viaţă lungă, sănătate şi putere de muncă în folosul României şi a neamului românesc. ,,Nihil Sine Deo”.
Dr. Marius N. Pop.

Comentarii

14/05/13 15:29
ion paraschivescu

Da, de unde!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5