Modificările aduse Codului rutier încalcă Constituţia

av. Monica Săsărman, preşedinte Comisia de Administraţie PDL BN

Dispoziţiile proiectului de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului rutier care prevăd că „plângerea împotriva proceselor verbale de constatare a contravenţiilor nu suspendă executarea sancţiunii amenzii contravenţionale” sunt neconstituţionale:
Recent şi România a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în cauza Anghel împotriva României, pe motiv că s-a încălcat prezumţia de nevinovăţie într-o procedură contravenţională (a se vedea paragrafele 66-69 din Hotărârea Anghel împotriva României, publicată pe site-ul oficial al Curţii Europene a Drepturilor Omului).

Astfel, CEDO statuează că „acuzaţia adusă petentului este o acuzaţie penală în sensul Convenţiei iar acesta beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, care a fost instituită cu scopul de a proteja indivizii faţa de posibilele abuzuri din partea autorităţilor”.

Prin urmare, obligarea contravenientului la executarea sancţiunii amenzii, mai înainte ca instanţa investită cu o plângere împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei să se pronunţe printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă cu privire la legalitatea sau nelegalitatea procesului-verbal de constatare a contravenţiei sau cu privire la nevinovăţia petentului reprezintă o încălcare a art. 23 alin. 11 din Constituţia României potrivit căruia „până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti de condamnare, persoana este considerată nevinovată”. Situaţia contravenientului petent de a fi „condamnat” la pedeapsa amenzii mai înainte ca instanţa să se pronunţe cu privire la vinovăţia sau nevinovăţia acestuia este mult mai gravă decât situaţia unui inculpat dintr-un dosar penal.
Mai mult decât atât, creează o situaţie discriminatorie în sensul că plângerea împotriva unui proces-verbal de constatare a contravenţiei întocmit în baza acestor prevederi nu suspendă executarea sancţiunii, în timp ce plângerea împotriva altor procese-verbale de constatare a contravenţiilor în baza altor prevederi suspendă actul sancţionator.

Proiectul de modificare a Codului rutier nu rezolvă problema pietonilor care au obligaţia de a se asigura că pot traversa prin locurile special amenajate fără pericol pentru ei şi ceilalţi participanţi la trafic.

Discriminatorie este şi prevederea potrivit căreia sancţiunea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe perioadă nedeterminată se aplică de către instanţa de judecată titularului permisului de conducere sancţionat pentru nerespectarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, dacă nu a fost achitată amenda aplicată şi nu există posibilitatea executării silite. Pentru ceilalţi contravenienţi, se poate transforma amenda în muncă în folosul comunităţii. Sancţiune pentru imposibilitatea executării amenzii tot în sarcina contravenientului?

În concluzie, proiectul de modificare a Codului rutier creează precedente periculoase pentru apărarea drepturilor cetăţenilor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5