Modernizarea drumurilor forestiere şi agricole din Cetate, model de bună practică în absorbţia fondurilor europene

Proiectul „Modernizarea infrastructurii rutiere şi agricole din comuna Cetate” este considerat, de către Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit,  un exemplu de bună practică de privind accesarea fondurilor europene prin proiecte finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

De altfel, când vorbim de autorităţi publice locale din Bistriţa-Năsăud, lista ne onorează la nivel naţional, pentru că nu există aproape comună care să nu fi atras finanţări consistente pentru tot ceea ce înseamnă “creşterea satului românesc”.

La Cetate, prin Măsura 125 – Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii, au fost modernizate trei drumuri forestiere în lungime de 11 kilometri, care deserves o suprafaţă de peste 2300 hectare de pădure, dar şi modernizarea a trei drumuri de exploatarea agricolă în lungime de 1,9 km, şanţuri, ziduri de sprijin, reabilitări d epoduri şi edificarea podului d epeste Valea Budusei. Drumurile asigură accesul la fondurile de vânătoare din zona Dealul Negru şi contribuie la dezvoltarea turismului ecologic şi de agreement, zona suprapunându-se pe situl Natura 2000 Cuşma.

Proiectul este în valoare de aproximativ 1,5 milioane euro şi s-a derulat bine, fără sincope. Este binevenit pentru zona noastră, pentru că drumul acesta va duce către fosta cabană de vânătoare a lui Ceauşescu, o zonă foarte frumoasă a comunei noastre, cabană care este inclusă în circuitul turistic. Este foarte util acest drum, şi nu vorbim doar despre utilitatea lui de drum agricol, de drum forestier, ci şi în scop turistic, deci îmbină mai multe oportunităţi pentru dezvoltarea zonei”, a explicat primarul Daniel Moldovan, în cadrul vizitei de lucru.

De altfel, autorităţile locale din Cetate au depus cereri de finanţare şi prin GAL Federaţia pentru Dezvoltarea Zonei Rurale „Bârgău-Călimani”, pe Măsura 322. “Avem studii deja pregătite pentru Măsurile 322, 125, şi sperăm că atunci când se vor deschide sesiunile de depunere a cererilor să fim printre primii care înregistrează proiectele.  (…) Fără acest sprijin financiar, Primăria Cetate nu ar fi reuşit să modernizeze aceste sectoare de drum. Noi suntem o comună mică, cu un buget redus, nu am fi avut resursele necesare”, a adăugat edilul localităţii.

 

*** 

Sorin Roşu Mareş (APDRP BN): Peste 150 milioane euro au fost atrase de primăriile bistriţene prin PNDR

 

La nivelul judeţului nostru, prin Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală, administraţiile locale au reuşit să acceseze peste 100 de proiecte pe diferite măsuri de finanţare, cu o valoare de peste 150 milioane euro. Sunt bani folosiţi pentru modernizarea infrastructurii rurale, pentru reţele de apă, canalizare, edificarea unor grădiniţe, reabilitarea căminelor culturale, pentru promovarea tursitică a zonelor.

Autorităţile locale din judeţul nostru au accesat proiecte cu finanţare europeană, prin PNDR, d epeste 150 milioane euro. Pe Măsura 322 - Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale avem 27 proiecte, în cuantum total de circa 73 milioane euro, alte trei proiecte fiind pe Măsura 322 d, pentru refacerea infrastructurii după inundaţii, in valoare de 3,7 milioane euro, derulate la Nimigea, Şieu Odorhei şi Spermezeu.

Pe submăsura 125 A – Infrastructura agricolă de acces sunt în implementare 10 proiecte – 10 milioane euro, submăsura 125 B -  Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea silviculturii – 25 proiecte (37 milioane euro), iar pe submăsura 125 C - Lucrări de refacere şi modernizare a infrastructurii de prevenire şi de protecţie împotriva inundaţiilor – 17 proiecte (25 milioane euro). La acestea se adaugă, 20 de proiecte prin Măsura 313 - Încurajarea activităţilor turistice, în valoare de 3,370 milioane euro”, a precizat directorul executiv Sorin Roşu Mareş.

 

***

               Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) organizează în  perioada 27 – 30 mai 2014, în județul Bistriţa-Năsăud, o vizită de exemplificare privind accesarea fondurilor europene la proiecte finanţate prin PNDR. Acest eveniment are loc în cadrul Campaniei EuroAgricultura lansată la nivel național de APDRP, pentru prezentarea şi multiplicarea informațiilor privind accesarea şi derularea finanțărilor europene acordate României pentru agricultură şi dezvoltarea rurală.

 

Cele 10 proiecte de bună practică din Bistriţa-Năsăud

1.   Achiziţionarea de utilaje, echipamente, instalaţii şi mijloace de transport specializat pentru fabrica de lapte Beclean aparţinând S.C. Beneficiar: Romfulda Prod  S.R.L. Beclean

2.   Populare fermă de creştere a găinilor pentru ouă de consum

Beneficiar: Mureşan Radu Valentin Întreprindere Individuală, Nuşeni.

3.   Înfiinţare fabrică de sucuri din fructe în localitatea Viişoara.

Beneficiar: SC Pombis SA

4.   Amenajare pensiune D+P+1E+M, în comuna Şanţ,

Beneficiar: SC Perla Pădurii SRL

5.   Construire fermă de 40 capete vaci de lapte în localitatea Ilva Mare,

Beneficiar: Rauca Daniel IF

6.   Modernizarea infrastructurii rutiere forestiere şi agricole în comuna Cetate

Beneficiar: Comuna Cetate

7.   Modernizarea infrastructurii rutiere agricole în comuna Dumitra, Beneficiar: Comuna Dumitra

8.   Dezvoltare locală în comuna Parva

Beneficiar:  Comuna Parva

9.   Construire pensiune turistică în Colibiţa

Beneficiar: Partene Elena Ştefania Întreprindere Individuală

10.                                                                                       Construire pensiune P+M1+M2 şi promovarea valorilor turistice rurale în satul Dobric, comuna Căianu Mic.

Beneficiar: SC Marochinăria Cleja SRL

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5