Mitropolitul Andrei a sfințit monumentul închinat rezistenței anticomuniste din Delureni

Preot Rus Vasile

Ziua de 17 noiembrie a acestui an a însemnat pentru comunitatea din Delureni un prinos de cinstire și aducere aminte a jertfei și suferinței a 32 de luptători anticomuniști ce au activat începând cu anul 1948 în mișcarea de rezistență anticomunistă “Gărzile Libertăţii”. Dacă pe valea Someșului între anii 1947-1949 activa mișcarea de rezistență anticomunistă Liga Națională Creștină cu liderii ei: locotenentul Leonida Bodiu din Poiana Ilvei, primarul Toader Dumitru din Rebra și Burdeț Ioan din Rebrișoara,iar la poalele munților Țibleș începând cu comuna Romuli până pe valea Bichigiului din anul 1952 activa moroșanul Gheorghe Pașca iată că și în partea sudică a judeţului, în satul Delureni, din comuna Urmeniş, aparţinătoare atunci judeţului Mureş, se constituia organizaţia anticomunistă numită “Gărzile Libertăţii’’.Ea a fost înființată în luna noiembrie a anului 1948 de un gospodar din Delureni,Alexandru Stupinean.Acesta a reușit în scurt timp să adune lângă el 31 oameni, cărora le luase jurământul: “Jur că voi lupta cu credinţă pentru Gărzile Libertăţii, contra regimului, guvernului şi contra comunismului. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!” Obiectivele acestei organizații anticomuniste au fost acelea de a se preocupa pentru a recruta noi membrii din rândul unor oameni demni de încredere din sat, de a lua legătura cu partizanii (fugarii din munţi) care acţionau în zonă pentru a-i sprijini cu alimente şi bani şi a primi la rândul lor de la ei arme. sabotând în acest fel regimul comunist şi pregătindu-se pentru luptă alături de americani în momentul în care urma să înceapă războiul dintre aceştia şi sovietici.
Au mai făcut parte din această organizație: Moldovan Alexandru de-a lui Mitrea, Pintican Alexa și fratele său Vanu, Rusu Nelu, Stupinean Ioan, Negrușa Obreja, Rus Ioan, Rus Dănilă, Deac Ioan, Deac Augustin, Gliga Mihai, Bălaș Iosif și Livia, Stupinean Dănilă, Precub Simion, Oltean Ioan, Albuț Maria. De asemenea din această organizație a făcut parte și Cătinean Alexa care venit într-o permisie acasă s-a alăturat conducătorului mișcării Alexandru Stupinean. Au urmat şedinţele ţinute sub conducerea lui Stupinean în iarna şi primăvara anului 1949 în casa acestuia, a lui Ioan Deac şi a lui Mihai Gliga.Conducătorul organizaţiei îi anunța că războiul eliberator va izbucni în curând, aşa că trebuie să fie gata de a intra în acţiune în orice moment. În loc de izbucnirea războiului nu după mult timp, în noaptea de 19 iunie 1949, au urmat primele arestări. Au fost arestaţi Mihai Gliga şi Ioan Stupinean .
Timp de trei săptămâni, cu toate eforturile Securităţii,Miliţiei şi ale jandarmilor, nu au putut fi arestaţi şi ceilalţi membri ai organizaţiei pentru că unii dintre ei s-au ascuns, iar alţii, între care şi capul organizaţiei, Stupinean Alexandru,au fugit în pădurile din zonă.Aici erau alimentați cu mâncare de soția lui Cătinean Alexa, Maria,mama domnului Cătinean Constantin împreună cu care am reconstituit evenimentele. Securitatea s-a folosit de un truc pentru a reuși prinderea fugarilor:s-a anunţat în sat şi prin oameni de legătură s-a transmis fugarilor în pădure că nici unul dintre cei căutaţi nu trebuie să se teamă de nimic, pentru că şeful de post a rezolvat cu superiorii săi ca toţi cei care se vor preda şi vor preda şi armele să nu păţească nimic.
Aşa s-au predat şi au fost arestaţi în ziua de 10 iulie 1949, între alţii, Iosif Balas, Augustin Deac, Alexandru Moldovan, Obreja Negruşa şi Ioan Rusu şi până în 29 septembrie 1949, când a început la Tribunalul Militar din Cluj, Secţia I-a procesul intentat membrilor organizaţiei, au putut fi prinşi şi anchetaţi 15 oameni.Nu fuseseră prinşi până la acea dată însă Alexandru Stupinean, şeful grupului din Delureni, şi consătenii săi, Alexa şi Avram Pintican, care au fost judecaţi şi condamnaţi în lipsă. Au fost condamnați cei 15 luptători anticomuniști cu ani grei de temniță de la un an până la opt ani.
Pedeapsa cea mai mare,15 ani muncă silnică, 5 ani degradare civică şi confiscarea averii sub acuzaţia de crimă de uneltire contra ordinii sociale şi 5 ani închisoare pentru deţinere ilegală de armă a fost dată în proces în lipsă lui Alexandru Stupinean, şeful organizaţiei din Delureni, pe care oamenii regimului nu putuseră să-l prindă. Avea să fie arestat abia peste patru ani, la 1 septembrie 1953.Odată cu el în 1953 au mai fost arestaţi încă 16 camarazi şi susţinători ai săi din Delureni şi Frata. După arestare, prin decizia 918/1953 a Tribunalului Militar Cluj a suferit o nouă condamnare la muncă silnică pe viaţă, comutată apoi în 25 de ani muncă silnică, din care a apucat să execute 10 ani şi 10 luni, până când a fost graţiat în baza decretului 310/1964 şi eliberat la 27 iunie 1964.
Cătinean Alexa a fost condamnat la trei ani de temniță la Canal, la colonia Poarta Albă.Nu se va mai întoarce niciodată acasă fiind ucis de regimul inuman din acest iad al terorii comuniste.Soția sa Maria Cătinean va fi condamnată la trei ani de temniță pe care îi va petrece în închisoarea din Mislea.
Am avut bucuria de a-i ajuta în cursul anului 2017 pe urmaşii luptătorilor anticomunişti din Delureni să obțină de la C.N.S.A.S dosarul cu numărul 2835 pe care mi l-au încredințat pentru a rescrie istoria mișcării de rezistență anticomunistă “Gărzile Libertăţii” din acest sat de pe câmpie cu oameni demni și bravi. Am descoperit în documentarea orală pe care am făcut-o în primăvara anului 2018 că faptele de curaj ale acestor oameni au rămas întipărite în memoria colectivă a comunităţii din Delureni.Curajul lor de a mărturisi pentru adevăr şi libertate în anii grei ai bolşevismului nu a fost uitat deşi au plătit cu ani grei de temniţă mărturisirea lor.Din păcate au avut de suferit şi urmaşii lor.
Astăzi,17 noiembrie,după săvârșirea slujbei arhierești în noua biserică din Delureni, Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Andrei înconjurat de un sobor de preoți,oficialități locale și județene a sfințit monumentul închinat rezistenței anticomuniste din Delureni arătând în cuvântul său că prețuiește jertfa și suferința mărturisitorilor pentru adevăr și libertate din anii grei ai bolșevismului din Delureni acordând urmașilor lor diplome de aleasă cinstire.Am avut și eu astăzi bucuria sfântă ca în câteva cuvinte să evoc curajul acestor oameni demni de pe câmpie care nu s-au înclinat în fața nedreptăților și abuzurilor regimului bolșevic din anii 50’’ de dureroasă amintre.
Și eu, și urmașii luptătorilor anticomuniști din Delureni dorim să aducem un un cuvânt de mulțumire domnului primar Dumitru Tomşa şi Consiliului Local al primăriei Urmeniş pentru edificarea în parcul din centrul localităţii a acestui monument care dorim să dea mărturie peste ani depre curajul părinților noștri de a mărturisi în anii grei ai bolşevismului, să fie un însemn pentru ca blestemăţiile dictaturilor de orice fel să nu se mai repete niciodată în comunităţile din a noastră ţară.
Fericiți cei prigoniți pentru dreptate ! A lor este împărăția cerurilor !

Comentarii

18/11/18 07:21
Anticomunism

Comunismul a fost sustinut in primii ani de catre marele tradator justnian marina si nicolae balan episcopi ortodocsi. Ei si altii in loc sa fie impotriva comunismului, au deschis usa sa poata comunistii sa distruga aceasta tara. Acest andrecut zis ionica sluga comunista vine si face acum rugaciuni pt cei care au luptat contra securitati si bolsevismului??? Vulpea se da caine

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5