Mitropolitul Andrei a sfinţit Casa parohială de la Vermeş. Preotul Paul Ziman a lansat Monografia parohiei

         Arhiepiscopul şi Mitropolitul Andrei a fost primit cu deosebită căldură de credincioşii din Vermeş. Bătrâni şi tineri, îmbrăcaţi în costume populare, au ţinut ca acum, în Postul Crăciunului, în preajma sărbătorilor, să primească binecuvântarea de la înaltul ierarh. Arhiepiscopul Andrei a fost întâmpinat de un sobor de 15 preoţi, în frunte cu protopopul de Beclean, Doru Zinveliu, de preotul paroh Paul Valer Ziman. A fost prezent şi primarul comunei Lechinţa, ing. Romeo Florian.

         Înaltul ierarh a binecuvântat şi a sfinţit casa parohială, aceasta după renovări importante, cu sprijinul enoriaşilor, a primăriei locale şi prin strădania jertfelnică a preotului paroh. Au fost felicitaţi toţi cei care au contribuit la înfrumuseţarea şi modernizarea acestei case destinate rugăciunii şi reculegerii, preotul paroh fiind hirotesit întru iconom. De asemenea, primarul comunei Lechinţa, Romeo Florian, pentru sprijinul deosebit acordat bisericii, nu numai din Vermeş, ci şi din celelalte sate ale comunei, a primit Ordinul „Mihai Vodă”.  Membri ai Consiliului şi membrele Comitetului Parohial au primit diplome de aleasă cinstire.

         Un alt moment al sărbătorii de la Vermeş, ce a avut loc în după amiaza zilei de 12 decembrie, s-a derulat în Sfântul locaş de rugăciune, în Biserica Ortodoxă, o bijuterie arhitecturală frumos pregătită pentru rugăciune. De astă dată, momentul important l-a constituit prezentarea Monografiei Parohiei Ortodoxe Română Vermeş, autor fiind tânărul slujitor al altarului, preotul Paul Valer Ziman.

         Moderatorul acţiunii a fost părintele protopop Doru Zinveliu. Şi în acest cadru, părintele Mitropolit Andrei a felicitat pe autorul monografiei, subliniind importanţa readucerii în memoria colectivă a înaintaşilor noştri, a celor care au slujit ortodoxia şi naţiunea română.

         Profesorul Adrian Cezar Iliuţă a făcut o succintă prezentare a monografiei, acesta fiind şi lectorul de carte, subliniind faptul că părintele Ziman s-a străduit şi a reuşit să surprindă momentele importante din istoria satului şi, deopotrivă, a bisericii.

         Părintele Ziman este un ziditor. De cinci ani zideşte în sufletele credincioşilor din Vermeş iubirea, smerenia, milostenia, rugăciunea. Este un slujitor devotat al celor pe care-i păstoreşte şi, împreună cu aceştia, a reuşit să facă mult şi multe pentru comunitate.

         „Localitatea Vermeş are o istorie lungă, de aproape 700 de ani, cu nuanţe plurietnice şi pluriconfesionale. E adevărat că nu tot timpul liniară. De altfel, istoria românilor este însoţită pe tot parcursul ei de cruce, asemenea istoriei lui Hristos. Dincolo de asta, caracterul cărţii este unul vădit sărbătoresc”, scrie arhim. Benedict Vesa. Părintele Paul, odată ajuns la Vermeş, se îndrăgoseşte de acest loc şi începe să-şi descopere parohia care i s-a dat în grijă. Momentul de la care porneşte este anul 1948, timp în care, odată cu plecarea saşilor, populaţia devine majoritar românească. Monografia este construită sistematic. După ce face o scurtă istorie a satului, se ocupă de istoricul celor trei bisericii existente aici – cea lutherană, cea de lemn, din cimitir, şi cea actuală, din zid.  Sunt amintiţi, prin scurte note biografice, cei ce au slujit la Vermeş, preoţii: Vasile Iudean, Toader Cordovan şi Simion Greab, acesta din urmă preot pensionar prezent la sărbătoare, este cel care a contribuit decisiv la sfinţirea bisericii oficiată în anul 2002 de către vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu. Apoi, se ocupă de cimitir, adaugă informaţii legate şi de casa parohială. Întreaga carte este un exerciţiu de întoarcere la obârşii, la izvor, însă pentru viitor. Pentru că volumul dovedeşte lucrativ, cu prisosinţă, cele două principii evocate de Lucian Blaga în poemul „Cântecul obârşii” – Întoarcerea înspre originea noastră, sub chip de nor şi sub chip de dor. Norul, ca sursă de bună mărturie din trecut, pe model paulin. „Aduceţi-vă aminte de mai marii voştri care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; Priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa” (Evrei 13,7), iar dorul, dincolo de nostalgia pe care o presupune, descrie entuziasmul lucrătorilor pentru o lume mai bună, pornind de la buna mărturie a istoriei, spune arhimandritul Vesa.

         Volumul monografic, avându-l ca autor pe părintele Ziman, este un cadou oferit credincioşilor din Vermeş, un popas de zăbavă tihnită pentru cei care se simt legaţi de această frumoasă localitate.

         În încheierea manifestării din biserică, toţi participanţii, credincioşi şi preoţi, au colindat acum, în preajma sărbătorii Naşterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5