Mitropolitul Andrei, la sfințirea Bisericii din Subcetate. Parohul Viorel Creța, hirotesit iconom stavrofor! Secretarul de stat Victor Opaschi și Ioan Oltean, Ordinul "Episcop Nicolae Ivan". Primarul Ioan Turc, Ordinul „Mihai Vodă"

În Duminica întâi după Rusalii (a Tuturor Sfinților), 27 iunie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din cartierul bistrițean Subcetate (zona blocurilor ANL), cu prilejul sfințirii și hramului bisericii parohiale. De la ora 8:30, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a săvârșit slujba de târnosire a bisericii parohiale, cu hramul „Duminica Tuturor Sfinților”, după 16 ani de la punerea pietrei de temelie. Apoi, de la ora 10:00, pe un podium special amenajat în proximitatea lăcașului de cult, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.
După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Mitropolit Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia le-a vorbit celor prezenți despre „Urmarea Domnului Hristos întru sfințenie”.
Răspunsurile liturgice au fost date corul parohiei, dirijat de teologul Ioan Alin Dedean. La chinonic, soprana Alexandra Iuga, absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, a interpretat mai mutle pricesne.
La finalul slujbei, secretarul de stat pentru culte, Victor Opaschi, a vorbit despre relația dintre Biserică și Stat și a felicitat comunitatea bistrițeană, cu prilejul sfințirii bisericii. Totodată, părintele paroh Viorel Creța a mulțumit ierarhului și tuturor celor ce au ajutat la edificarea bisericii, iar Înaltpreasfinției Sale i-a daruit o icoană cu Sfânta Treime.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă desfășurată în cei 17 ani de slujire preoțească, în semn de apreciere și recunoștință, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe parohul Viorel Creța. Secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi, și ex-ministrul Ioan Oltean au primit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, iar primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, a fost distins cu Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni. De asemenea, membrii Comitetului și Consiliului parohial și alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire, printre care și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

Alături de credincioși au fost secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi, președintele Consiliului Județean - Emil Radu Moldovan, primarul municipiului Bistrița-Ioan Turc, primarul Vasile Silași de la Chiochiș, fostul deputat Ioan Oltean, consilierii municipali Doina Macarie, Daniela Hudrea, Augusta Săsărman, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta.

Scurt istoric
Parohia din cartierul Subcetate, cu hramul „Duminica Tuturor Sfinţilor”, a fost înfiinţată în anul 2004, pentru a deservi nevoile spirituale ale tinerilor care au primit locuințe în blocurile ANL și nu numai. Este situată în partea nordică a orașului, fiind străjuită de dealul din vecinătate, unde, în urmă cu secole, exista o cetate cu scopul de apărare și supraveghere a împrejurimilor, de aici și denumirea cartierului Subcetate.
Constructia bisericii parohiale a început în anul 2005, când s-a realizat demisolul, iar în perioada 2008-2012, lăcașul de cult a fost zidit și acoperit.
Între anii 2016-2020, biserica a fost împodobită cu pictură în tehnica tempera, realizată de pictorul Gheorghe Croitoru, din Bistrița, care a pictat și icoanele de pe catapeteasmă.

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Cuvântul de învățătură al Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, rostit la Duminica întâi după Rusalii (a Tuturor Sfinților), 27 iunie 2021, în Parohia „Duminica Tuturor Sfinților” din cartierul bistrițean Subcetate, Protopopiatul Bistrița, cu prilejul sfințirii bisericii parohiale.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5