Mitropoliții pe care îi avem ! Din păcate, n-am auzit încă urletul de durere al preoților greco-catolici bistrițeni. Au fost plătiți prea domnește de fostul prim-ministru?

La începutul lui 1990, când tatăl meu, preotul Grigore Zăgrean, a fost chemat de la cantonul CFR nr. 41 din Chintelnic, pentru a reînființa o parohie greco-catolică din Bistrița, după 42 de ani de interzicere a Bisericii Române Unite cu Roma ( Greco-Catolică ), îmi spunea că prima biserică în care va oficia din nou o liturghie, după deceniile de clandestinitate, va fi cea ,,de la Coroana”, cea cu hramul ,,Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, proprietate de drept a BRUR, furată în 1948 printr-un decret comunist.
Nu s-a întâmplat ceea ce prevedea tatăl meu. Biserica Blajului s-a aflat după 22 Decembrie 1989 în situația vechilor partide politice istorice, PNȚ, PNL, mai ales PNȚ și a Regelui. Asupra lor s-au năpustit neocomuniști iliescieni, mână în mână cu fostele cadre ale securității păstrate în noile structuri de putere ale statului, le-au discreditat și au împiedicat sistematic reconstrucția lor. Au manipula în acest scop poporul cu ajutorul unor televiziuni și a presei obediente lor.
Majestatea Sa, Regele Mihai I și-a rezolvat destul de acceptabil retrocedarea proprietăților avute, cu prețul transformării Regalității într-o amintire decorativă afișată în anumite momente festive. PNȚ, devenit PNȚCD a fost infiltrat de multe elemente ale fostei securități, iar prin moarte lui Corneliu Coposu se pare că a fost îngropat definitiv.
Împotriva BRUR s-a dezlănțuit cea mai mârșavă campanie denigratoare care viza anularea rolului său în istoria poporului român. Politicul și unii reprezentanții ai Bisericii Ortodoxe Române și-au dat mâna, cei dintâi, pentru voturi, s-au sprijinit reciproc, pentru a împiedica orice încercare de reînviere a Bisericii Greco-Catolice. Unde apărea o biserică unită, se construia peste drum una ortodoxă, de două ori mai mare. Dacă pe o vale se ridica o mănăstire greco-catolică, în aval, cu câteva sate, se clădea o monumentală mănăstire ortodoxă. În loc să fie retrocedate, bisericile greco-catolice sunt dărâmate, prin metoda ,,coliviei”. În jurul vechii biserici greco-catolice se zidește noua biserică ortodoxă. Se așteaptă momentul potrivit și cu asentimentul tacit al autorităților locale, biserica greco-catolică este dărâmată. Peste 11 biserici au fost lichidate în acest mod. Cazul cel mai răsunător este cel de la Ungheni, județul Mureș. Aceste fapte oribile au ajuns și în discuția Congresului SUA.
BRUR i-au fost furate în 1948 bisericile, casele parohiale, mănăstirile, sediile episcopale, facultățile de teologie, toate bunurile și propietățile. O mică parte din ele i-au fost restituite. Astăzi i se iau tradiționalele pelerinaje de la Nicula, Moisei, Bixad etc., i s-au luat cântecele, i se anulează trecutul cultural, i se neagă lupta și rolul de întâietate în deșteptarea conștiinței naționale a românilor transilvăneni.
Tot tatăl meu îmi mărturisea, că la o ședință, la sediul prefecturii, în 1990, când se punea problema restituirii bisericilor greco-catolice, respectiv pentru Bistrița, biserica de la Coroana, un distins protopop dintr-un oraș al județului nostru, l-a apostrofat, cam așa: ,,-Dumneata să taci, că s-ar putea să dispari”. Bătrânul meu părinte i-a replicat: ,,Nu mi-e frică. Dacă nu m-au omorât comuniștii, o să sfârșesc liniștit, fiindcă m-au omorât frații mei de neam”.
De aceste fapte mi-am adus aminte când am citit în cotidianul ,,Răsunetul” din 29 decembrie 2015, un articol ce ne informa că domnului avocat Vasile Petra i s-a decernat ,,cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului”, ,,Crucea Transilvană”, de către IPS Andrei. Să decorezi pe cineva pentru un rapt? Ce fel de Mitropoliți avem?
Toată lumea știe că Biserica de la Coroana este a greco-catolicilor, că Mănăstirea Nicula este simbolul greco-catolicismului. Ceea ce s-a întâmplat la Bistrița perpetuează prigonirea Bisericii Greco-Catolice în România, stat al Uniunii Europene. Justiția și politicienii au săvârșit o nouă nedreptate. Mai există o cale de atac: CEDO, iar în ultima instanță dreptatea divină, care nu va întârzia să se răsfrângă asupra celor implicați în această mârșăvie.
Din păcate, n-am auzit încă urletul de durere al preoților greco-catolici bistrițeni pentru această pierdere. Au fost plătiți prea domnește de fostul prim-ministru?
Se zice că în ziua în care se anunța cu surle și cu trâmbițe marea victorie a fraților ortodocși, un prelat din conducere Episcopiei noastre de la Cluj, își afișa pe Face-book câinii și pisicile
Între un Mitropolit care decorează un avocat pentru un rapt și prelatul preocupat de câinii și pisicile lui, eu voi continua să văd șirul tăcut și trist al credincioșilor, al preoților, al episcopilor greco-catolici care s-au jertfit în anii comunismului pentru Biserica Blajului. De acolo îmi extrag speranța anulării acestei samavolnicii.

Comentarii

04/01/16 11:19
George Carp

Domnule Zăgreanu, multi, mult mai mulţi preoţi ortodocşi s-au jertfit în puşcăriile comuniste decât dv. greco-catolicii. Din păcate pentru dv. nu prea aveţi credincioşi, sunteţi sub unu la sută din populaţia ţării, iar ortodocşii sunt 87%. Ce Biserici mai vreţi, dacă şi actualele dv. Biserici sunt aproape goale, din lipsă de credincioşi? O Biserică fără credincioşi nu reprezintă aproape nimic. Pentru Biserica "Coroana" există o hotărâre a Justiţiei, irevocabilă şi definitivă, nu mai comentaţi fără rost.

08/01/16 16:47
George Carpă

Domnule Carp sau Ionică, ori ce alt nume de cod îi avea, sau poate ești chiar spălătorul de creiere Buta, citește istoria adevărată și nu cea falsificată de colaboratorii securității și vei vedea că toți episcopii ortodocși au colaborat cu securitatea comunistă și dacă au fost câțiva preoți ortodocși închiși au fost pentru că respectivii episcopi au dorit să se scape de ei.

08/01/16 17:48
pambrozie

Domnule Carp, nu ajungeti nici la glezna domnului Zagrean. Dar partidul de oameni ca dumneavoastra are nevoie! Ca vasnic ortodox ce sunteti, din cei 87%, probabil ati auzit cuvintele: "Cu ce masura veti masura, cu aceea vi se va masura si voua". Va si vad in situatia in care cineva va baga in puscarie toti membrii familiei, ca sa nu zic mai rau, iar cand ramaneti singur va spune: "Ce nevoie mai ai tu de casa, ca si asa esti unu singur? Ia iesi afara si lasa niste talibani cu zece copii". Cand majoritatea bate proprietatea, ne-aducem aminte de Motoc... Tot inainte, domnule Carp!

08/01/16 17:54
pambrozie

Domnule Carp, nu ajungeti nici la glezna domnului Zagrean. Dar partidul de oameni ca dumneavoastra are nevoie! Ca vasnic aparator ortodox (din acel 87% bineinteles) ati auzit cuvintele: "Cu ce masura veti masura, cu aceea vi se va masura si voua". Va si vad in situatia in care toata familia v-ar fi aruncata in puscarie, ca sa nu zic mai rau, iar dumneavoastra vi se spune: "Ce-ti mai trebuie casa, ca si asa esti unu singur(sau 1%). Ia iesi afara si lasa un taliban cu 10 copii!" Cand majoritatea bate proprietatea, ne aducem aminte de Motoc... Tot inainte, domnule Carp!

09/01/16 09:49
George Carp

Domnule pambrozie, în primul rând învăţaţi să scrieţi gramatical corect.Nu se scrie"vaşnic"ci vajnic. De unde ştii dumneata că eu nu ajung "nici la glezna domnului Zăgrean"?Este cumva dl. Zăgrean Iius Hristos? Stai în banca dumitale pentru că nu ai proprietatea termenilor.

09/01/16 10:13
George Carp

Domnule Carpă, nu doar " câţiva preoţi ortodocşi au fost închişi" ci sute de preoţi, mulţi dintre ei au şi murit acolo, la voi la greco au fost cu mult, cu mult mai puţini. Părintele academician Dumitru Stăniloae, care a stat cinci ani în puşcăriile comuniste, a spus că nu a văzut nici un preot greco acolo, spre deosebire de zeci de preoţi ortodocşi pe care i-a văzut acolo. Măi Carpă, nu mă învăţa dumneata pe mine "istoria adevărată", terminaţi cu propaganda prostească, nu vezi cât de puţini sunteţi, sub unu la sută, duceţi-vă la Maria Tereza să vă dea proprietăţie înapoi după care vă mai curg încă balele.

11/01/16 13:19
Vizitator

La fel ca in viata, se intampla si in cazul bisericlor, in sensul ca bogatii devin mai bogati iar saracii mai saraci. Si asta din cauza celor care impart „dreptatea pamanteana”, dupa principiul ca unii sumt mai egali decat altii. Ceea ce nu se spune, este ca Biserica Greco-Catolica a avut un rol esential in emanciparea si realizarea unitatii nationale a romanilor. Insusi marele istoric Nicolae Iorga a spus că "toată diplomaţia României de 100 de ani nu a făcut atâta pentru a fi europeni, cât a făcut Biserica Greco-Catolică".
Din pacate nici pana astazi nu au fost corectate samavolniciile comise de comunisti impotriva bisericii Greco-Catolice. Raportul Departamentului de Stat american asupra Libertății Religioase pe anul 2014, subliniaza ca ritmul retrocedărilor proprietăților religioase confiscate anterior este lent: „Biserica Greco-Catolică în special nu a putut obține posesia multora dintre bisericile sale după ce autoritățile nu au reușit să pună în aplicare hotărârile judecătorești de retrocedare a acestora” potrivit raportului citat de Agerpres. Oficiali locali, de multe ori sub influența clerului ortodox, au continuat sa împiedice accesul unor grupuri religioase non-ortodoxe la spații în cimitire.
In cazul concret al "BISERICII DE LA COROANA", reamintim ca in anul 1893 biserica (fosta a minoritilor) impreuna cu ansamblul manastiresc nefolosit la vremea respectivă, fusese cumpărate de Biserica Greco-catolică, cu suma de 35.000 de florini avand in vedere ca la acea vreme romanii nu aveau voie sa isi construiasca biserica in interiorul orasului. Au fost apoi efectuate ample lucrari de reabilitare si adaptare la nevoile cultului greco-catolic. Orga construită în 1760 în atelierul meşterului sibian Johannes Hahn fusese înlăturată probabil tot la începutul veacului trecut. Porticul vestic a fost refacut in stil gotic si a dobândit aspectul actual în perioada interbelică. Prin urmare, Biserica de la Coroana este biserica de suflet a greco-catolicilor bistriteni, fiind martora activa la evenimente importante de traire si simtire ramaneasca, intre care si Marea Unire de la 1918. De aici a plecat spre Alba Iulia delegatia romaneasca participanta la marele act al unirii, dupa ce “Credentialele” fusesera sfintite in aceasta biserica. De altfel numele de Piata Unirii in care se afla biserica, se trage de la Marea Unire, chiar daca un primar incult a mutat aici recent bustul lui Cuza de la IJP, creind o confuzie publica legata de numele pietei. În 1948 regimul comunist a desfiinţat Biserica Greco-catolică, drept urmare şi biserica a fost preluat de către ortodocşi, iar in una din cladirile ansamblului manastiresc a functionat multa vreme Muzeul Bistritean. Dupa 1989, nu doar ca nici macar biserica nu a fost retrocedata adevaratilor proprietari greco-catolici, dar ortodocsi au pus stapanire si pe cladirile manastiresti ca si cum ar fi ale lor. Cu atat mai mult biserica si ansamblul manastiresc trebuie sa revina greco-catolicilor, punand capat samavolniciei comuniste si infaptuind astfel un act de dreptate. In loc de procese in instanta, ar fi trebuit urmat exemplul Clujului unde IPS Bartolomeu a retrocedat biserica “Schimbarea la fata” care a apartinut greco-catolicilor si a construit impreuna cu municipalitatea in apropiere o biserica noua pentru ortodocsi.

03/07/18 19:29
TEO

Greco și catolicii vorbiți tot timpul cu atâta ură, de aceea și Dumnezeu plânge când vă aude.

27/12/19 20:01
Mia Hodiș

De fiecare dată când se cere dreptate pentru Biserica greco-catolică, jefuită cu vrednicie de ierarhia BOR, apare un prealuminat să eticheteze aceste cereri, de o siderantă normalitate, drept "Ură". Și cu asta, gata cu logica. De aici începe acupunctura mesianică a acestor tămăduitori, mimoze înlăcrimate ale păcii și iubirii, contabili dreptcredincioși ai lacrimilor Domnului.

28/12/19 03:35
George Vișan

Carp George îți ordon să taci....e deja al 10-lea ordin. Care mă amărâților 87%? Mă câți enoriași pierdeți lunar la sâmbetisti mă?? La Iehovisti și alții??? Sânteti jale mă... Câte "ajutoare" vaticane se ați luat mă in ultimii 30 de ani împuțiților mă? Câte colaborări cu protestanții vechi aveți??? Mă javre securiste de la D1 biroul Ī și IV da masa direcția 1 frații Banciu și gașca daca la "spionați_aș koliva" ... Arsenie Boca mă javrelor și Oastea Domnului BeOReaua i_a terminat la ordinul Securității. Tâmpituleeee citește și taci www.safie lumina.ro

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5