MISCAREA SI SANATATEA LA VARSTA A- III-A

La aceasta varsta si nu numai,cea mai la indemana forma de miscare este mersul pe jos.Acesta reprezinta cel mai bun sport si nu cunoaste contraindicatii.Face un adevarat masaj intern , care dreneazasangele catre inima, oxigeneaza organele interne, muschii si creierul tonifica musculature si impiedica formarea varicelor.

Un mers eficient trebuie facut intr-un ritm sustinut si constant cu o imbracaminte comoda si o atitudine naturala. Trebuie alesi pantofi comozi. Sa nu iutam in timpul mersului ca nu numai picioarele participa,ci si bratele, muschii stomacului si ai abdomenului.

Foarte important, in mers se aspira 15-20 litri de aer pe minut, comparative cu 5 litri in repaos.

Mersul pe jos nu este afectat de criza, este gratis, nu necesita pregatiri majore,poate fi facut oricand.Este recomandat in mod special varstei a III-a fiindca este lipsit de riscurile la care este supus alergarorul neantrenat: entorse, tendinite, afectiuni ale coloanei, fracture.

Mersul pe jos cu regularitate, reprezinta o metoda eficienta si la indemana oricui pentru pastrarea sanatatii fizica si psihice.

S-a demonstrate prin nenumarate studii ca mersul pe jos pe o distant de cativa kilometri pe zi previne afectiunile cardiovasculare,cancerul de san si colon, intareste imunitatea.

Am putea aminti in acest sens pe renumitul filozof Arhur Schopenhauer,care era mereu bolnavicios, pana a fost sfatuit sa adopte miscarea. A inceput sa mearga pe jos, sa faca plimbari cu o asemenea rigurozitate si regularitate, vara,iarna pe orice vreme,incat a devenit legendar in orasul sau, cum nu prea erau ceasuri la acea vreme, lumea spunea:”e ora 7 ca a iesit déjà domnul Schopenhauer la plimbare”.Dintr-o persoana mereu bolnava, s-a transformat intr-un om foarte sanatos si viguros, traind pana la varsta de 78 de ani, mult pentru acele vremuri.

Nimic in afara de propria persoana nu ne impiedica asadar sa luam statrul spre sanatate!

Gheorghe Puica DSP BN comp. de promovare a sanatatii

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5