Ministrul Mediului, la Tărpiu: Comparativ cu alte depozite, am avut curajul să ne apropiem. Cu nişte suplimentări tehnice, va funcţiona la capacitate

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a vizitat depozitul ecologic de la Tărpiu -  denumit Centru de Mananagement Integrat al Deşeurilor – alături de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Ţintean, primarul Gheorghe Bălăjan (Dumitra), subprefectul Ciprian Oprea Ceclan, dar şi reprezentanţi ai instituţiilor d emediu din judeţ, gazdă fiind administratorul Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeruilor, Rozvan Trocan.

Ministrului Gavrilescu i-a fost prezentat fluxul deşeurilor, de la intrarea pe poartă şi până la Celula 1, dar şi investiţiile necesare pentru a separa deşeurile umede, de cele uscate, reciclabile,  mecanism de triere vare va avea rolul de a pune în groapă sub 50% din cantitatea colectată.

Am fost la Cluj, dezastru naţional. Comparativ cu multe din celelalte depozite din România, neconforme, cred că şi dumneavoastră şi eu am avut curajul să ne apropiem de acest depozit. Asta înseamnă că aici s-au făcut eforturi ca să arate aşa şi putem să vedem astăzi, cu ochiul liber, că se fac toate eforturile la acest depozit ca tot ce înseamnă deşeu umed să fie separat de deşeul uscat, pe cele patru deşeuri uscate, astfel încât ele să poată să fie recuperate, valorificate şi date mai departe la reciclatori. Asta înseamnă economie circulară şi păstrarea resurselor naturale. Este oricum, comparativ cu tot ceea ce există şi am văzut până acum, unul dintre depozitele la care nu ne este frică să ne apropiem de el, care, bineînţeles, cu nişte suplimentări, un ajutor din punct de vedere tehnic o să poată să funcţioneze la o capacitate pe care de fapt noi o gândeam să fie făcută în momentul în care am absorbit fonduri europene”, a declarat, la finalul vizitei, ministrul Mediului. Vicepremierul României a mai spus că este important toţi factorii implicaţi  de la Bistriţa – autorităţi judeţene, administratorul depozitului etc.– îşi doresc să identifice soluţii ca acest Sistem de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) „să fie funcţional de la a la z, fără niciun fel de sincopă”.

Comentarii

03/10/17 13:30
Vizitator

Celebra maximă „compari mere cu pere” subliniează îngustimea intelectuală a
celui ce vede doar asemănarea, nu și deosebirea. Doamna ministru habar n-are despre ce vorbeste. Ea compara vechea groapa de gunoi a Clujului de la Pata-Rat, cu depozitul ecologic de deseuri solide de la Tarpiu. Groapa de la Pata-Rat ar putea fi comparata eventual cu fostul depozit de gunoi al Bistritei din Zavoaie. Pe de alta parte, nici depozitul de deseuri de la Tarpiu nu functioneaza nici pe departe pe masura entuziasmului afisat de doamna ministru. Atata vreme cat colectarea gunoiului nu se face selectiv ci in amestec, este aproape acelasi lucru ca in cazul depozitelor neconforme.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5