Ministerul Sănătăţii pune condiţii pentru preluarea datoriilor

360.000 de euro este suma la care se ridica datoriile spitalelor din judeţul nostru, scadente la 31 martie 2010.

Datoriile restante ale spitalelor care au trecut în administrarea consiliilor judeţene sau locale, scadente la 31 martie 2010, vor fi achitate din bugetul de stat doar dacă acestea provin ca urmare a derulării unor contracte de furnizare/prestări servicii încheiate cu respectarea procedurilor legale privind achiziţiile publice.

Altfel spus, acele datorii pe care spitalele şi le-au asumat în baza unor contracte ,,cu cântec” nu vor fi recunoscute de Ministerul Sănătăţii şi vor cădea în sarcina noilor administratori ai unităţilor sanitare cu paturi!

Confirmarea noii ,,reguli” a venit marţi, odată cu publicarea în Monitorul Oficial nr. 500/2010 a Ordinului comun 987/610 al ministrului Sănătăţii şi preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Respectivul ordin aprobă Metodologia privind condiţiile şi modalităţile de stingere a obligaţiilor de plată ale unităţilor sanitare cu paturi, înregistrate peste termenul de scadenţă la data de 31 martie 2010.

Metodologia prevede că datoriile neachitate la 31 martie vor fi stinse eşalonat, într-un termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a ordinului - adică până pe 20 octombrie.

Se mai prevede faptul că până pe 25 iulie, spitalele trebuie să prezinte Casei de Asigurări de Sănătate o situaţie a datoriilor plătibile de la bugetul de stat, pe furnizori şi în ordine cronologică.

Datele centralizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) arată că la 31 martie 2010 datoriile spitalelor din judeţul nostru cumulau 1.530.635 lei (circa 360.000 de euro).

Cea mai mare parte din această datorie, respectiv 1.424.635 lei este în sarcina Spitalului Judeţean. Spitalul Orăşenesc ,,Dr. George Trifon” din Năsăud avea datorii de 82.135 lei, Preventoriul TBC din Ilişua- 23.865 lei, iar Spitalul Orăşenesc din Beclean şi Centrul de sănătate din Teaca figurau în baza de date a DSP, fără datorii la 31 martie 2010.

În judeţul Bistriţa-Năsăud, cele cinci spitale au trecut în subordinea autorităţilor locale. De Spitalul Judeţean se ocupă Consiliul Judeţean spitalele din Năsăud şi Beclean sunt administrate de consiliile locale din cele două oraşe, Preventoriul TBC din Ilişua se află în administrarea Consiliului Local Uriu, iar Centrul de sănătate din Teaca, în subordinea Consiliului Local Teaca.

În august va avea loc, cel mai probabil, o rectificare bugetară, ocazie cu care Guvernul va prevedea suma de 170 de milioane de euro pentru plata datoriilor spitalelor, a declarat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5